igjen til minste bestillingsbeløp
Ordresummen inkludert eventuelle rabatter er mindre enn minimumsbeløpet for nettkjøp på 199 NOK
Et blomsterbed kan være enkelt å anlegge men kan også utformes på mange måter og gjøres veldig avansert hvis du ønsker det. Før du setter i gang er det bra å planlegge slik at blomsterbedet både ser bra ut og har de beste forutsetningene for at plantene skal trives. I denne guiden går vi gjennom hvordan du får et friskt og frodig blomsterbed basert på beliggenhet, jordtyper og vanning.
Det er ingen begrensninger på hvordan du kan utforme ditt blomsterbed, men litt planlegging før du starter er en god idé for å skape best mulige forutsetninger. Siden det er så mange alternativer, kan du starte med å begrense prosjektet for å få et klarere bilde av hvilke alternativ som passer best for deg. Tenk over om du ønsker en kombinasjon av trær, busker og f.eks. stauder for å få en naturlig høydevariasjon der de større plantene plasseres bakerst i blomsterbedet, eller om du vil holde deg til en type.
Før du planter plantene, er det bra å først plassere de i pottene på det tiltenkte stedet. På den måten kan du omorganisere og prøve noen forskjellige alternativer før du bestemmer deg. Når du er fornøyd er det bare å fjerne pottene og plante hver plante i sitt nye hjem.
Plasseringen av blomsterbedet avgjør hva som er egnet å plante i det. Er den tiltenkte plasseringen sørvendt? Er den skjermet mot vind? Tørt eller fuktig? Ut fra plasseringen velger du planter som trives på tenkt sted. Du kan også begynne i andre enden hvis du ønsker en bestemt type planter og så velge en passende plassering ut i fra det. Uansett valg av plassering kan du allerede tidlig på året forberede deg for sommerens blomsterbedprosjekt ved å forkultivere. I tillegg til å være snill mot lommeboken, gir dette deg en tjuvstart på vekstsesongen innendørs, slik at plantene er klare til å plantes når blomsterbedet er klart.
Uregelmessige former gir et mer levende blomsterbed som smelter inn i hagen og vanlige former gjør at blomsterbedet skiller seg litt mer ut. Det kan også være effektivt å finne naturlige variasjoner i hagen som ulike høyder, steiner eller trær som kan integreres i blomsterbedet. Kompletter gjerne blomsterbedet med en steinmur eller metallkant for å få en klarere avgrensning, eller hvis du ønsker å få litt høyde på blomsterbedet. En steinmur kan enkelt limes med steinlim for å slippe å blande betong.
Siden et blomsterbed anlegges direkte mot eksisterende jord, må du tilsette barkmuld og kugjødsel for å skape næringsrik jord. Disse jordforbedringsmidlene kan enten brukes sammen eller hver for seg avhengig av om den eksisterende jorda du blander med er leirholdig eller sandholdig. Er jorda leirete bruker man en større andel barkmuld og er jorda mer sandholdig bruker man større andel kugjødsel. Hvis jorden hverken virker for leirholdig eller sandholdig, kan du ta like deler av hver sort.
Vanning er spesielt viktig umiddelbart etter planting og tilpasses det som plantes. Du kan også velge å installere et automatisk vanningsanlegg hvis du ønsker å bruke mindre tid på hagearbeid eller hvis du pleier å reise bort i lengre perioder. Det finnes alt fra en enkel timer som vanner etter gitte tidsintervaller, til systemer som automatisk kan måle fuktinnholdet i jorda og styre vanningen ut fra det.
Vann et nyplantet blomsterbed regelmessig slik at det er fuktig ca. 10 cm ned i jorda. Hold ugress unna så mye som mulig og gjødsle en gang i året eller oftere hvis du har plantet ettårige planter.
Et blomsterbed er på sitt beste og vakreste når det ser velstelt ut, noe som kan fikses med hardt arbeid eller smarte valg, og i blant kanskje en kombinasjon av begge. Hvis du vil ha fine kanter kan du velge stein eller rustbestandig jern, som både får en fin patina over tid og holder lenge. For å unngå å luke og sprøyte ugress kan du plante markdekkende planter eller dekke jorden med dekkbark, begge alternativene er pene og bærekraftige.
Gjenbruk gresstorven på et sted på tomten hvor du ønsker gress eller hvor gresset er i dårlig forfatning.
I forbindelse med planleggingen av ditt nye blomsterbed er det smart å planlegge for vanningen også, da blir vedlikeholdet betydelig enklere og sjansene for å få et prangende blomsterbed øker.
Les om plantene du har tenkt å plante slik at du vet hvor store de blir, hvilken plassering de trives best i, om de krever noe spesielt jordsmonn og hvor mye de skal vannes.
Hvis du har mulighet er det best å plante plantene om våren eller høsten fordi de etablerer seg lettere da.
Følg vår steg-for-steg-guide som hjelper deg med å lykkes med å anlegge et blomsterbed.
Finn formen blomsterbedet skal ha med hjelp av et tau eller en vannslange og eksperimenter deg frem til en fasong som du liker. Hvis du ønsker strammere linjer kan du bruke planker.
Bruk en spade og grav etter linjen tauet gir og fjern gresstorven på innsiden av tauet. Hvis du vil ha blomsterbedet høyere enn bakkenivå kan du snu på gresstorven og bruke den som fyllmasse.
Hvis du vil avgrense blomsterbedet med f.eks. en steinmur lar du det være igjen en ca. 30 cm. bred renne langs tauet slik at det blir plass til grus under steinmuren.
Kultiver jorden med en spade for å gjøre den mindre kompakt. Å kultivere innebærer at jorden åpnes opp for å gi bedre næring, drenerings- og etableringsegenskaper. Tilpass hvor dypt du kultivere til hva som skal plantes, men ca. 20 cm. er passe for normalstore planter.
Fyll på med ca. 5 – 10 cm. barkmuld eller kugjødsel avhengig av eksisterende jordsmonn sin beskaffenhet. Bruk en større andel barkmuld hvis jorden er leirete eller en større andel kugjødsel hvis jorden er sandholdig. Bland deretter med en spade slik at jordtypene blandes og jevn til overflaten med en rive.
Sett ut plantene i blomsterbedet uten å ta de ut av pottene. Plasser høyere planter lengre bak i bedet og flytt rundt på plantene til du er fornøyd med utseendet.
Ta plantene ut av pottene og plant de med hjelp av en plantespade. Vann plantene umiddelbart og hold jorden fuktig de neste ukene mens plantene etablerer seg.