igjen til minste bestillingsbeløp
Ordresummen inkludert eventuelle rabatter er mindre enn minimumsbeløpet for nettkjøp på 199 NOK
Hjemmefiksere som deg behøver selvfølgelig en skikkelig arbeidsbenk for dine prosjekter. Det finnes mange varianter med smarte funksjoner. Uansett om du skal bygge møbler eller leker med barna – en arbeidsbenk skal være stabil. Med hylle for lagring og hjul på bena har du laget en veldig bra arbeidsflate for kommende prosjekt. Vi viser deg hvordan du bygger en praktisk arbeidsbenk du trives med.
Arbeidsbenker kan utformes for mange ulike typer behov og ulike rom. Derfor er det ingen tilfeldighet at det finnes en mengde modeller å bli inspirert av. Du kan selvfølgelig kjøpe en ferdig arbeidsbenk, men da er det sjans for at den hverken passer til det du skal gjøre eller der du skal ha den. Så Byggmax sitt råd er - bygg den selv! Det behøver hverken være vanskelig eller dyrt, og du kan tilpasse den slik at den passer for nettopp deg og dine behov.
Først gjelder det å finne et bra sted å ha en arbeidsbenk. Skal den stå permanent kan den festes i veggen for ekstra stabilitet. Vil du heller være litt mer fleksibel? Monter låsbare hjul under benken slik at du kan flytte den unna når du behøver plassen til annet. Husk bare at en mobil benk aldri blir like stabil som en du skrur fast i veggen, men med en solid konstruksjon kan du likevel nå langt.
Størrelsen på arbeidsbenken bestemmes av plassen du har til rådighet, men også av hvordan du har tenkt til å utnytte arbeidsflaten. Det blir ofte et kompromiss mellom de to, og man kommer langt selv med en liten arbeidsplass. Med en benkeplate som er 60 – 80 cm dyp og 120 cm lang har du gode muligheter til å skape en god arbeidsplass for dine kommende prosjekt.
En god arbeidshøyde avhenger dels av hvor høy du er, og dels av hvordan du har tenkt til å bruke arbeidsbenken. Hvis du har tenkt til å høvle mye for hånd er en litt lavere benk å foretrekke, mens en litt høyere benk passer for mange andre arbeidsoppgaver. Som en referanse er benkeplaten på et moderne kjøkken vanligvis rundt 90 cm, så ta utgangspunkt i dette og juster etter ønske.
I tillegg til arbeidsflaten kan det være bra å ta høyde for ulike løsninger for å spenne fast arbeidsstykkene allerede i planleggingsfasen. Da blir det velig mye enklere og sikrere å arbeide, samtidig som du ofte får et bedre resultat. Det enkleste er å sørge for at benkeplaten stikker litt utenfor rammen rundt hele. Der kan du feste tvinger og ha mulighet til å bore hull på egnede steder. I disse hullene kan du da enten bruke tvinger eller ha mothold i form av plugger/tapper. Hvis du borer hullene i rader som er vinkelrette mot hverandre gir de ennå flere bruksområder. Hvis du vil kan du også montere en skrustikke eller en fortang, lignende de du ofte finner på en høvelbenk. Hvis du har tenkt til på restaurere dører kan det være smart å ha passende fester på bena som gjør at du kan feste dørbladet i benkens fremkant.
Et bra komplement til arbeidsflaten er å også utstyre din nye arbeidsbenk med ulike former for oppbevaring. Dette kan være en enkel hylle under, eller så kompletterer du med en mer tilpasset oppbevaring til f.eks. grovstøvsugeren eller trykkluftkompressor. Du kan også forlenge de bakre bena og sette opp en verktøystavle slik at det blir oversiktlig og lett å nå dine verktøy. Setter du kroker på kortsidene får du bra oppbevaring der også. Bare husk at åpen oppbevaring av verktøy samler en del støv med tiden.
Nedenfor beskriver vi hvordan du lett kan bygge din egen arbeidsbenk med en arbeidsflate på 80 x 120 cm og med arbeidshøyde på 90 cm. Konstruksjonen er laget med tanke på at den skal være både lett å bygge og lett å modifisere til dine behov. Les gjerne gjennom hele veiledningen før du begynner. Avhengig av hvordan du velger å utstyre din benk kan det være behov for å gjøre noen justeringer i de tidlige stegene.
En arbeidsbenk som du oppbevarer og bruker innendørs kommer ikke til å kreve så mye mer vedlikehold enn litt rengjøring fra tid til annen. Det som slites mest er arbeidsflaten, og denne kan du lett friskes opp ved at du legger på en ny trefiberplate som du limer fast med kontaktlim, ellers så kan du bytte ut hele platen.
En arbeidsbenk kan ofte bygges av mestedels kapp som ellers hadde havnet som byggavfall. Selv om tre er et naturlig materiale er gjenbruk det mest klimasmarte alternativet. Tre er et materiale med god slitestyrke og bygger du en solid benk kan den godt holde for resten av livet. I tillegg til at du har gjort lommeboken en tjeneste har du også skapt et karbonlager som binder karbondioksid så lenge materialet får fortsette å være en arbeidsbenk.
Lag gjerne en enkel skisse med de målene du skal bruke så blir det mye enklere å få til et godt sluttresultat.
Se arbeidsbenken din som en øvingsmulighet til å finpusse dine snekkerferdigheter og velg verktøy du mestrer. Følg også det gamle snekkerordtaket: "Mål to ganger og skjær en gang" i stedet for omvendt.
Vær nøye når du bygger arbeidsbenken slik at den blir rett og får en helt plan overflate. Da øker du forutsetningene for at det du skal bygge på arbeidsbenken også blir rett.
Følg vår steg-for-steg-guide som hjelper deg med å lykkes med å bygge en arbeidsbenk.
Denne enkle arbeidsbenken består av to identiske rammer som består av to 1110 mm lange 48 x 98 mm bjelker og tre som er 704 mm lange.
Skru i sammen de to rammene med 5,0 x 90 mm treskruer i hver skjøt. Kontroller at hjørnene er 90° og forbore gjerne nære endetreet for å forhindre at bjelkene sprekker.
Kapp til en 15 mm kryssfinerplate til samme mål som rammene og fest den til ene rammen med hjelp av trelim og plateskruer. Denne platen kommer til å bli den nedre hyllen på benken og kommer også til å stive opp hele konstruksjonen. Vil du i tillegg ha skuffer under halve benken monterer du platen slik at den dekker ene halvdelen av rammen.
Bena er satt sammen av to 48 x 98 mm bjelker med ulik lengde som er skrudd og limt sammen. Utsiden av bena skal ha 734 mm lengde og innsiden 529 mm. Hvis du ikke har montert hylleplate over hele bunnen skal de du innerste bena i stedet være 544 mm.
Monter de ytterste bena i bunnrammen med trelim og 5,0 x 80 mm treskruer. Vær nøye med å få rette vinkler her også – kontroller med en vinkelhake.
Fortsett deretter med de innerste bena som du fester fra innsiden med både trelim og 5,0 x 80 mm treskruer.
Siste steget i å bygge selve rammeverket er å feste den øvre rammen til bena med både trelim og 5,0 x 80 mm treskruer.
Nå er selve rammen klar og du kan snu den opp og ned og montere møbelhjul med brems under bena.
Snu deretter benken tilbake til rett kjøl og legg på arbeidsflaten som består av 16 mm MDF med dimensjonen 80 x 120 cm. Monter med vinkeljern fra undersiden slik at den blir utbyttbare i fremtiden.
Nå er egentlig arbeidsbenken klar til bruk, men det er også nå du kan begynne å tilpasse den for å få ut maksimalt utbytte av benken. Så hvis du vil kan du fortsette med følgende steg og velge de tilvalgene som passer for deg.
Et godt tillegg er å bore hull i benkeplaten, eller i en del av den, i et nøye utvalgt mønster. Bruk et skarpt 20 mm bor og borre en rekke hull med jevn avstand, som i tillegg er vinkelrette mot hverandre.
Bore også 20 mm hull i benas fremkant med jevne mellomrom, ca. 40 mm dype, og sørg for at de kommer i samme høyde på begge bena.
Kapp til noen 10 cm lange biter av 20 mm rundstokk som du kan bruke i de hullene du nettopp boret, da kan du f.eks. sette en dør på høykant.
Gavlene kan du bruke til oppbevaring ved at du først monterer en 15 mm kryssfinerplate i de to tverrgående bjelkene med hjelp av 30 mm plateskruer.
Med tette sider kan du enten feste verktøykroker rett på platen eller feste remser av kryssfiner med 45° vinkel i overkant. Da kan du lage egne flyttbare verktøyholdere med en tilsvarende motsatt 45° vinkel, noe som kalles fransk opphengning.
Hvis du vil ha skuffer i benken også kan du feste to sider av 15 mm kryssfiner i den ene gavlens horisontale rammedel og de midterste bjelkene.
Mål det innvendige målet mellom veggene og dra av for glideskinnen og lag deretter skuffer av 15 mm kryssfiner. Bunnen består også av 15 mm kryssfiner og festes med trelim og dykkert eller skruer.
Monter glideskinnene på skuffene og sideveggene i arbeidsbenken. Kapp deretter til skuffefrontene og monter med skruer fra innsiden før du monterer håndtak.
Hvis du vil kan du selvfølgelig også montere en fortang på et passende sted. Da får du ennå mer nytte av din arbeidsbenk.