igjen til minste bestillingsbeløp
Ordresummen inkludert eventuelle rabatter er mindre enn minimumsbeløpet for nettkjøp på 199 NOK
Det er ikke så vanskelig å forstå hvorfor en badstue har vært veldig populær på våre breddegrader i mange år, spesielt i den kalde halvdelen av året. Med en badstue hjemme får du et naturlig sted å lade opp batteriene, ditt eget lille hjemmespa som du kan nyte. I denne guiden går vi gjennom steg-for-steg hvordan du kan bygge din egen badstue innendørs. Det du behøver finner du hos Byggmax.
En innendørs badstue bygges som en «rom i rommet»-konstruksjon med en badstuefolie som hindrer fukten fra å komme inn i konstruksjonen. Badstuerommet isoleres og har også en luftespalte mot tilliggende vegger i huset. En badstue innendørs er som oftest oppvarmet med et elektrisk aggregat, en vedfyrt badstueovn krever installasjon av en skorstein i tillegg.
For at badstuen skal bli varm og klar raskt bør den ikke være for stor, da det tar lengre tid å varme opp et større volum. En måte å begrense volumet på er å ha en lavere takhøyde, dette påvirker også høyden på sittebenkene. I en badstue måles sittebenkenes plassering fra taket, dit varmen stiger, og ikke fra gulvet slik man vanligvis regner. Passe avstand fra tak til øverste sittebenk er ca. 100–120 cm og deretter 40–45 cm ned til neste nivå. Dette gir en total høyde på en badstue med to nivåer på ca. 2,0–2,2 m, hvilket også har den fordelen at det går an å bygge en badstue i et eksisterende rom uten å måtte gjøre noe med rommets tak.
Hjertet i badstuen er aggregatet og dette må tilpasses badstuens volum, men også hvor mye glassflater det skal være, samt hvilket materiale du velger på overflater i badstuen. Produsentene angir hvor stort volum et aggregat passer for. Har du en glassdør eller en vegg med fliser skal du legge til en kubikkmeter pr. kvadratmeter glass eller fliser. Aggregatet skal plasseres nærme døren, som skal ha en glippe i bunnen for lufttilførsel.
Ventilasjonen skal være naturlig selvdrag for både tilluft og avtrekk via det inntilliggende rommet. Tilluften skal være plassert lavt og nærme aggregatet, hvilket gjør at en glippe nederst ved døren passer utmerket. For naturlig avtrekk er det en god ide å ha to ventiler, en som er plassert langt fra tilluften under den øverste sittebenken, og som skal være åpen når badstuen er i bruk. Og ytterligere en som er i taket, eller nærme taket, som skal åpnes når badstuebadet er avsluttet og dermed gir badstuen god utluftning.
Vegger og tak kles med panel, vanligvis gran eller osp. Furu bør unngås da det kan skille ut mer harpiks enn f.eks. gran. Bak panelet må det finnes skikkelig feste for benkene som tradisjonelt bygges av osp eller varmebehandlet osp da dette ikke blir like varmt å sitte på. Hva du velger er litt avhengig av hvilket utseende du vil ha. Hvis det finnes plass er det ofte et ønske å ha en benk som er stor nok til at man kan ligge ned, og i tillegg til lengden er det bra hvis den er minst 50 cm dyp.
Døren kan enten være en tradisjonell badstuedør i gran, eller en i glass, hvilket gir mer kontakt med rommet utenfor. Uansett skal en badstuedør alltid slå utover av sikkerhetshensyn, og ha tilstrekkelig mellomrom til karmen slik at den ikke setter seg fast om treet sveller. Og det er viktig å påpeke at en badstuedør aldri skal utstyres med låskasse og lås. Alle glass i en badstue, både vinduer og eventuell glassdør, skal bestå av herdet glass som tåler varmen.
Vedlikehold av en badstue begrenser seg stort sett til regelmessig rengjøring av vegger og sittebenker, samt å rense ut av ventilasjonen. Annet vedlikehold henger sammen med valg av innredning og hvilken type badstueaggregat. Felles for aggregatene er at badstuesteinene kan behøve en vask eller å byttes, avhengig av hvor hyppig badstuen brukes.
Når man bygger en badstue er det viktig at man er nøye med både fuktsperre og luftespalten som skal være rundt konstruksjonen, samt at det finnes skikkelig ventilasjon av badstuen. På denne måten unngår du å få problemer med fukt eller mugg i den bakenforliggende konstruksjonen. Innsiden av en badstue består av ubehandlet treverk som krever regelmessig rengjøring for å holde seg fresh lenge.
En kapp-/gjærsag gjør jobben enklere, det er mange bjelker og mye panel som skal kappes.
Stålstendere kappes lett med en platesaks, først sidene, deretter kan stenderen bøyes før ryggen kappes.
Forbore gjerne stålstenderne før du begynne så blir det enklere.
Planlegg el-installasjonene tidlig i prosjektet slik at det kan dras skjult bak panelet. Kontakt en autorisert elektriker og få hjelp til å få til et pent sluttresultat.
Planlegg gjerne for både dempet koselig belysning og sterkere lys som forenkler rengjøringen.
Sørg for at det ikke finnes synlige skruer eller spikerhoder som man lett kan brenne seg på.
Sørg for at det blir en lang benk som man kan legge seg ned på og nyte, om dette er mulig.
Følg vår steg-for-steg-guide som hjelper deg med å lykkes med å bygge en badstue inne.
Begynn med å måle opp hvor bjelkene til badstuens vegger skal plasseres.
Hvis du bygger veggen på et ferdig baderomsgulv anbefales det at du bruker en ikke-organisk bjelke, f.eks. en varmforsinket stålstender med lydreduksjon, som limes fast i gulvet. På denne måten unngår du å ødelegge membranen. For resten av konstruksjonen er det ikke så nøye hvilket materiale du velger, men stålstendere anbefales da disse generelt er rettere.
Badstuens vegger som går langs rommets eksisterende vegger skal ha en luftespalte på 20 mm mellom vegg og isolasjon, og derfor skal bjelkene monteres med 20 mm avstand til eksisterende vegg. I våtrom finnes det membran som ikke bør ødelegges ved at det bores eller skrus, derfor er det fornuftig at man limer fast gulvbjelken.
Monter deretter en tilsvarende profil i taket rett over gulvbjelken, dette gjøres lett med en laser eller ett lodd. Bjelken festes med fordel i lekten i taket (bak panel/gips) som vanligvis har tykkelse fra 23-36 mm og en bredde på 48-73 mm, og sitter med C/C 30 cm. Tenk på å ikke bruke for lang skrue da du risikerer å punktere fuktsperren.
Når tak og gulvbjelker er på plass skal du måle opp for de stående bjelkene. Begynn med å måle fra et hjørne og merk opp for avstanden C/C 60 cm. Husk at første bjelken fra hjørnet skal måles fra hjørnets ytterkant og ikke bjelkens sentrum. Marker også opp hvilken side av streken bjelken skal monteres og gjør det samme på tak og gulvbjelke.
Mål opp hvilken lengde de stående bjelkene skal ha og legg på et par mm hvis det er en trebjelke slik at den kan kiles fast når den settes på plass. For stålstendere skal du dra bort et par mm slik at de blir lettere å montere.
Trebjelker skrus eller spikres på skrå og det kan være til hjelp med en midlertidig spiker, skrue eller kloss som støtte når du skal montere. Stålstendere monteres ved at de føres inn i den øvre og nedre skinnen og deretter vris 90 grader til korrekt plassering. Stålstenderne festes deretter med monteringsskruer oppe først og deretter nede.
For å sikre en luftespalte mellom badstuens isolasjon og eksisterende vegg kan det være en god ide å kle baksiden av badstueveggen med et nett, og du kan med fordel bruke et vanlig pussnett.
Bruker du stålstendere er det viktig at åpninger for dør og eventuelle vinduer kompletteres med en trebjelke, for å feste dør og vindu i.
Veggene skal også utstyres med horisontale spikerslag der sittebenkene skal festes i veggen, og til dette er en liggende 48 x 98 mm bjelke perfekt. Fest den med 5,0 x 100 mm treskruer gjennom veggbjelkene og inn i enden på den horisontale bjelken.
Deretter skal bjelker til badstuetaket opp og velges stålstendere festes en u-profil i bjelkelaget langs alle veggene i ønsket høyde. Bruker du trebjelker kan du feste horisontale bjelker mellom stenderne på samme måte som du gjorde for spikerslag til sittebenker. Deretter kan takbjelkene legges på toppen av dette. Uansett materialvalg kan du bruke samme dimensjon og innbyrdes avstand som du brukte i veggene, en badstue har sjelden noen større spennvidde. Vil du likevel forsterke takbjelkene kan dette lett gjøres ved å feste de opp i eksisterende tak med f.eks. hullbånd.
Når bjelkelaget er ferdig kles utsiden først, dette gjør det lettere å isolere senere. Utsiden kan kles med mange ulike materialer og skal du ha fliser skal veggen kles med våtromsgips som skrus i bjelkelaget. Skal du derimot ha panel skal det først på liggende lekter f.eks. 23 x 48 mm som monteres som spikerslag for stående panel. Lekten festes med skruer i stålstenderne og nederste lekten settes 10 cm fra gulvet og deretter med 60 cm avstand. Deretter festes panelet gjerne med panelklips i lekten for å få en pen montering uten synlig skruer, bruk alternativ dykkertspiker.
Når utsiden av badstuen er kledd og veggene mot eksisterende vegger har fått nett i bakkant for å sikre at det blir luftspalte er det nå klart for å isolere. Tenk på å velge riktig isolasjon for trebjelker, respektivt stålstendere, da det er ulike bredder. Begynn med en hel plate nederst og jobb deg oppover med isolasjonen uten å trykke den sammen. Tenk også på å skjære ut for ventiler. Sørg for å ha heldekkende klær, hansker, åndedrettsvern og vernebriller når du jobber med isolasjon.
Deretter isolerer du taket på samme måte som veggene.
Når både vegger og tak er isolert skal badstuefolien monteres, denne skal beskytte veggens isolasjon mot fukt. Begynn med å måle opp for den første biten, med litt margin, og skjær den til. Dette blir enklere enn å holde på med hele rullen inne i badstuen. Fest badstuefolien horisontalt og begynn nederst og sørg for at den går helt ned til gulvet. Bruk stiftepistol for å feste den i trebjelker, og dobbeltsidig tape hvis du har stålstendere.
Badstuefolien skal skjøtes med 10–20 cm overlapp i alle skjøter og deretter tapes for å få det helt tett.
Etter at badstuefolien er på plass i både tak og vegger skal vi forberede for å kle innsiden med badstuepanel. Denne skal monteres på samme måte som den utvendige, på horisontale 23 x 48 mm lekter som festes med skruer i de stående bjelkene. Den nederste lekten settes 10 cm fra gulvet og deretter med C/C 60 cm.
I taket derimot er det en god ide å gå opp litt i dimensjon til 36 x 68 mm, disse kalles også rekker.
Begynn med å montere det første bordet inne i et hjørne med spont inn mot hjørnet, bruk 3,5 x 30 mm treskruer lengst inn mot hjørnet. Disse skruene blir senere skjult av en hjørnelist. Det er viktig at de ikke er for lange slik at de risikerer å punktere badstuefolien.
Monter deretter et panelklips i noten med spiker. Sørg for at de ikke er så lange at de går gjennom lekten og risikerer å punktere badstuefolien.
Fortsett med resten av bordene og sjekk ofte med vateret at panelet er i lodd.
Gjør det samme i taket, men bruk avstanden til veggen for å kontrollere at panelet sitter rett.
Når alt panelet er på plass i både tak og på vegger er det døren som skal monteres. Dette gjøres med fordel med en glippe på 3-4 cm under døren slik at dette blir ventilasjon, samtidig som du forhindrer at vann kan suges opp.
Glippen mellom badstueveggen og badstuedøren skal deretter lister, og alle innvendige hjørner skal få hjørnelister. Tenk også her på lengden på skruer og spiker slik at du ikke risikerer å punktere badstuefolien.
Da gjenstår det å montere utløpsventilene, en under øverste sittebenk og en i takhøyde på veggen eller i taket. Hullet lager du med en stikksag eller en hullsag.
Badstuen er nå klar for innredning med sittebenker, badstueaggregat og belysning.