igjen til minste bestillingsbeløp
Ordresummen inkludert eventuelle rabatter er mindre enn minimumsbeløpet for nettkjøp på 199 NOK
Livets ulike faser har ulike krav når det gjelder plassbehov, og de endres over tid. Noen ganger mangler det et rom, men om noen år er kanskje dette rommet overflødig. Løsningen er da å bygge en midlertidig vegg som klemmes fast uten å ødelegge gulv eller andre overflater. Når du ikke lenger har behov for veggen kan du fjerne den igjen uten at den har satt noen store spor etter seg.
Hvilke krav du stiller til rommet du skal avgrense påvirker veggens oppbygging. En enklere vegg består av et bjelkelag som kles med gipsplater på begge sider. Har du derimot litt krav til lydisolering bør du isolere veggen. For å få ennå bedre lydisolering kan du ha dobbelt lag med plater, enten to lag med gips, eller så kan du kombinere med en treplate først og deretter gips. Med en treplate bak gipsen blir det mye enklere å feste det du vil henge opp på veggen, ettersom det alltid finnes noe å feste i.
En midlertidig vegg klemmes fast mellom innertak, gulv og tilstøtende vegger ved at skruer spennes mot eksisterende overflater. Det er derfor bra med et mellomlegg mellom skruehodene og overflaten du spenner mot slik at du unngår merker. Dette gjør at du får et mellomrom mellom bjelkene og tilstøtende gulv, vegger og tak der lyden lett kommer gjennom. Derfor er det en god ide å bruke samme type tetningsstrimmel som man bruker ved montering av dører og vinduer. Unngå å bruke fugeskum da dette vil være vanskelig å fjerne på et senere tidspunkt.
Å bygge med trebjelker innebærer at du bruker materialer med lavt økologisk fotavtrykk og dessuten binder treverket karbondioksid så lenge bjelkene får sitte i veggen. Til å kle veggene er det også bra å bruke OSB-plater bak gipsen, de veier mye mer og dermed har mer utslipp koblet til seg pga. transporten. Vær også nøye med å beskytte overflaten du skal klemme fast din midlertidige vegg mot, så slipper du med stor sannsynlighet å bytte ut noen overflater når veggen demonteres senere.
En kapp- og gjærsag gjør jobben enklere når du bygger med bjelker.
Stålstendere kappes lett med en platesaks, først sidene, deretter kan stenderen bøyes før ryggen klippes.
Forbore gjerne stålstenderne før du begynner så blir det enklere.
Gipsplater er enkle å dele ved å først skjære gjennom pappen på den ene siden, bryt platen mot kuttet og kutt deretter pappen på baksiden. Hvis kanten må justeres, kan dette enkelt gjøres med gipskniven eller en gipshøvel.
En hullsøker sammen med en hullsag gjør det enklere å lage hull for el-installasjoner.
Treplater, som OSB eller plywood, skal alltid monteres med 1 mm glippe for å gi plass til naturlige bevegelser i treverket.
En fullisolert vegg gir best lydkomfort, velg riktig isolasjonsplate i henhold til om stålstender eller trebjelke brukes.
Gipsskruer skal dras så langt inn at de blir nedsenket, men uten å ødelegge pappen.
Tett med tetningsstrimmel i sprekken mellom bjelke vegg/gulv/tak for å forhindre at lyden kan vandre gjennom.
Følg vår steg-for-steg-guide som hjelper deg med å lykkes med å bygge en midlertidig vegg.
Begynn med å tømme rommet for ting, det er en god ide å ha god plass når du skal håndtere byggematerialer innendørs.
Mål deretter opp og marker hvor veggen skal plasseres på gulvet og marker også på vegger og i taket. Bruk gjerne maskeringstape å markere på slik at det lett kan fjernes senere.
Mål deretter opp hvor stor veggen skal være fra og dra av 20 mm fra alle kanter som kommer mot eksisterende overflate. Det innebærer at det skal dras av 40 mm på høyden og det samme på bredden hvis veggen skal settes mellom to andre vegger. Målet du sitter igjen med er yttermålet på det nye bjelkelaget.
Kapp de to bjelkene som skal sitte i golv- respektive tak.
Legg bjelkene ved siden av hverandre og merk opp plasseringen av de stående bjelkene. Første og siste bjelke skal festes i kanten og danne rammen, og i mellom skal de resterende bjelkene fordeles med et innbyrdes mål på C/C 60 cm. Unntaket er første og siste fakket som skal være mindre, slik at platen som senere monteres kommer helt inntil eksisterende vegg. Det innebærer at den at den første bjelken innvendig i rammen settes 58 cm fra ytterkant av rammen, målt fra sentrum på bjelken. På denne måten kommer til gipsplaten til å rekke helt inn til eksisterende vegg.
Kapp deretter til samtlige stendere i henhold til markeringene. Lengde på disse blir rammens høyde minus tykkelsen på to bjelker.
Alle bjelkene som er i rammens ytterkant mot eksisterende overflater skal nå forberedes for veggens feste. For å unngå skruehull eller andre skader på eksisterende overflater skal veggens spennes fast mellom to eller flere sider. Dette gjøres ved at vi skrur inn skruer fra utsiden av rammen. Skruene plasseres ca. 20 cm fra hjørnene og deretter med maks 1 m avstand. Velg franske treskruer i dimensjonen 10 x 90 mm som skrues i forborede 8 mm hull, senere kan du enkelt skru de utover igjen til veggen spennes fast, med en skiftenøkkel.
Når bjelkene for den ytre rammen er forberedt kan rammen skrus sammen med 5 x 90 mm treskruer. Bruk to skruer i hver ende.
Det ferdige bjelkelaget skal senere reises opp på plass og for å unngå skader på eksisterende gulv bør man bruke et mellomlegg, f.eks. store skiver som fordeler trykket fra skruene over et større område.
Veggen settes på plass i henhold til markeringene du gjorde tidligere, kontroller med et vater.
Veggen kan nå spennes fast ved at skruene i rammen skrues utover igjen med en skiftenøkkel. Sørg for å ha et mellomlegg, f.eks. store skiver, mellom skruen og eksisterende overflater.
Begynn med å skru ut skruene i de øvre hjørnene, kontroller deretter at veggen sitter riktig før du fortsetter med de nederste hjørnene.
Deretter spennes veggen fast mellom gulv og tak gjennom å skru ut skruene oppe og nede, og til sist spennes veggen fast med skruene på sidene.
Når den nye veggkonstruksjonen er på plass skal den ene siden kles med valgte plater. Velger du enkel gips så skal den første platen mot eksisterende vegg være en halv plate med den kappede siden inn mot hjørnet. Dette for å slippe å få den forsenkede kanten for sparkel inn mot hjørnet. Skal veggen derimot ha to lag med plater kan du starte med en hel plate. Gips skrus med minst 30 mm gipsskruer for stålstendere respektive trebjelker. Og for treplater, som OSB eller plywood, bruker du sponplateskruer tilpasset tykkelsen på platen. Denne skruen har ikke gjenger hele veien og fester derfor platen bedre.
Platene skal fullskrues, dvs. langs alle kanter med maks 20 cm avstand og langs midten med maks 30 cm avstand.
Skal du kle veggen med to lag plater skal du nå montere lag nr. to, der du forskyver skjøten med en stenders avstand. Disse platene skal også fullskrues, men nå skal skruene gjennom to lag med plater før de går inn i stenderen, bruk derfor minst 41 mm gipsskruer. Vegg riktig skrue i forhold til hvilket materiale stenderen det skal festes i har.
For at veggen ikke skal fungere som en tromme er det anbefalt å isolere veggen. Begynn med en hel plate nederst og jobb deg oppover, fakk for fakk. Øverste skiven må normalt skjæres til på høyden for å passe, og dette gjør du enkelt med en isolasjonskniv. Sørg for å ha heldekkende klær, hansker, åndedrettsvern og vernebriller når du jobber med isolasjon.
Tett med tetningsstrimmel i sprekken mellom bjelke vegg/gulv/tak for å minimimere mengden lyd som kan vandre gjennom.
Når veggen er isolert kan du kle andre siden av veggen med plater på samme måte som tidligere.
Nå er veggen klar for sparkel og tapet, eller kanskje den skal males?