igjen til minste bestillingsbeløp
Ordresummen inkludert eventuelle rabatter er mindre enn minimumsbeløpet for nettkjøp på 199 NOK
Hvis du bygger nytt eller renoverer er det stor sjanse for at du møter på eller velger å bygge et gulv bjelkelag av tre. Fordelen med tre er at det bare krever enkle verktøy for å utføre jobben, i motsetning til hvis du skal støpe et betongbjelkelag. Dessuten er det lettere å endre på et bjelkelag i tre hvis du i fremtiden vil dra nye installasjoner, som f.eks. avløpsrør til et gjestetoalett.
Et gulvbjelkelag utgjør den bærende delen av gulvet du går på innendørs og tar opp lasten fra inner- og yttervegger som i sin tur overføres til fundamenter eller støpt plate. Hvis du har et hus, eller har planer om å bygge et, er trebjelkelag den vanligste varianten når huset står på fundamenter eller en krypkjeller.
Ved dimensjonering av bjelkene som skal brukes må du ta hensyn til både laster og tykkelse på isolasjonen, ettersom bredden på bjelken også avgjør hvilken tykkelse isolasjonen kan ha. Den vanligste dimensjonen i et hus med normal belastning er 48 x 198 mm bjelker (fasthetsklasse C24 eller høyere). Sentrumsavstand skal være 600 mm, og spennviddens lysåpning bør ikke overstige 2800 mm. Spennvidden kan økes ved å ha flere opplagspunkter.
Ved kortere spennvidder, som ofte forekommer i f.eks. uteboder, kan 48 x 148 mm bjelker brukes dersom du føler at standarden ikke trenger å være på samme nivå som i en permanent bolig. Noe som er bra å huske på når du skal velge dimensjoner er at prisforskjellen mellom ulike isolasjons- og bjelkedimensjoner er veldig liten.
Husk at det skal tas hensyn til bærende innervegger, ildsteder, våtrom og andre steder med høye punkt- og linjelaster uavhengig av dimensjonering av bjelkelag i gulvbjelkene. I praksis gjøres dette ved å ha ekstra støttepunkter under ildsteder og bærende innervegger samt tettere senteravstander på bjelkene i våtrom.
Når det kommer til gulvbjelkelag og bærekraft er det lett at tankene går til hvor stor belastning gulvbjelkelaget klarer å bære og det er selvfølgelig viktig. Det er dog like viktig å tenke på hvordan det kommer til å beholde sin funksjon over tid og da gjelder det at konstruksjonen er riktig bygget. Planlegger du endringer som krever ekstra støttepunkter eller tettere avstand mellom bjelkene er det bra å planlegge dette allerede fra starten av. Sørg også for at du beskytter bjelkelaget fra undersiden mot f.eks. fukt eller skadedyr, spesielt hvis det er et bjelkelag over et kryperom.
Vær gjerne to om jobben når bjelkene skal monteres.
Skjøt alltid bjelker over et fundament eller bærebjelke så slipper du laske. Bruk hullplater, en på hver side av skjøten, og skru med 4,8 x 40 mm beslagskruer.
Det er ikke alltid grunnmurens mål er helt korrekte. Kapp alltid bjelkene etter grunnmurens ene bredde- og lengdemål, ellers går det ikke an å få alle hjørner 90 grader.
Bredden på stenderne i ytterveggen bestemmer hva bunnsvillen minst må ha som bredde. Hvis stenderne i veggen f.eks. skal være 48 x 198 mm skal også bunnsvillen være minst 48 x 198 for å unngå at det vrir seg.
Følg vår steg-for-steg-guide som hjelper deg med å lykkes med å bygge et gulvbjelkelag i tre.
Fjern alt organisk materiale fra fundament eller grunnmur med en børste.
Mål grunnmurens kort- og langside med et målebånd og kapp totalt fire stk. 48 x 198 mm bjelker til oppmålte mål. Det er viktig at bjelkene på kortsidene respektive langsidene er like lange for at hjørnene senere skal bli 90 grader. Bruk gjerne en kapp- og gjærsag for å få rette snitt.
Fest grunnmurspapp med stiftepistol og galvaniserte stifter langs de kappede bjelkene. Sett på plass bjelkene med grunnmurspappen ned mot grunnmuren. Fest sammen hjørnene med 60 x 160 mm hullplater og 4,8 x 40 rustfrie beslagskruer.
Kapp totalt fire stk. 48 x 198 mm bjelker til samme mål som bunnsvillens kort- og langsider. Disse bjelkene kommer til å fungere som kantbjelker og skal plasseres stående på bunnsvillen. Bruk gjerne en kapp- og gjærsag for å få rette snitt.
Plasser bjelkene stående på bunnsvillen kant i kant med bunnsvillens ytterkant. Skru sammen hjørnene med to 5,0 x 100 mm skruer i hvert hjørne.
Skråskru den stående bjelken ned i bunnsvillen med 5,0 x 100 mm skruer. Skru med 60 cm sentrumsavstand.
Kryssmål diagonalt mellom bjelkenes hjørner. Får du samme mål ved begge målingene er bjelkelagets fire hjørner 90 grader. Eventuell finjustering gjøres ved å banke forsiktig med en slegge.
Bruk en borhammer med 8 mm bor og bor gjennom bunnsvillen og ned i grunnmuren med 60 cm sentrumsavstand. Slå deretter ned 8 x 100 mm spikerplugg med en hammer.
Marker 60 cm sentrumsavstand for bjelkene på begge sider. Tegn en strek med vinkelhake og blyant slik at bjelkene blir rette når de monteres. Mål og kapp den mellomliggende bjelkene og fest med to 5,0 x 100 mm skruer i hver ende.
Hvis gulvbjelkene skal stå på fundamenter ser du bort fra bunnsvillen og monterer kantbjelkene rett på fundamentene. Grunnmurspappen festes med galvaniserte stifter rett på kantbjelkens underside de stedene den kommer i kontakt med fundamentene.
For å feste de mellomliggende bjelkene bruker du bjelkesko hvis de ikke får støtte fra grunnmuren. Fest bjelkeskoene i hver ende av bjelkene med 4,8 x 40 mm beslagskruer. Hvis det er vanskelig å få bjelkene ned i bjelkeskoen bruker du hammeren for å slå den på plass.
Hvis du bruker tre eller flere opplag plasserer du de mellomliggende opplagene/bærebjelkene slik at det dannes et kryssmønster. Skru gjerne sammen to 48 x 198 mm bjelker med 5,0 x 80 mm skruer slik at de danner en sterkere 96 x 198 mm bjelke. Fest kryssene der de møtes med gaffelanker og beslagskruer.