igjen til minste bestillingsbeløp
Ordresummen inkludert eventuelle rabatter er mindre enn minimumsbeløpet for nettkjøp på 199 NOK
En hylle er egentlig ikke noe mer avansert enn en overflate der man kan legge eller sette ting. Dermed kan en hylle se ut på nesten hvilken som helst måte. For hyller som brukes til oppbevaring i rom som ikke synes i det daglige styrer ofte det praktiske. Hos Byggmax finner du både ferdige system som kan kombineres som du vil, og godt med byggematerialer for å bygge egne løsninger.
Du kjenner sikkert igjen at det har en tendens til å alltid bli rotete i enkelte rom. En av årsakene til dette er at tingene ikke har en fast plass og derfor havner litt "her og der". En måte å løse dette på er å bestemme seg for hvilken type oppbevaring en bod eller garasje skal ha, og hvilke gjenstander som skal oppbevares der. Legg deretter tilrette for passende oppbevaring gjennom å bygge hyller for å få tingene opp på veggen, i stedet for gulvet. På denne måten får du orden og det blir lettere å finne tingene når du behøver de. Dessuten er det større sjanse for at tingene blir lagt tilbake når de har en fast plass.
Det absolutt enkleste er å kjøpe en eller flere ferdige hyller og bare sette opp. Dette skaper orden raskt, men det finns tilfeller der dette ikke utnytter plassen optimalt, og da er et plassbygd hyllesystem løsningen.
Å plassbygge ett hyllesystem behøver ikke å være vanskelig da det finnes mange bra alternativer å velge mellom. På Byggmax finner du mange slags praktiske og fine hylleknekter/konsoller som kan festes på veggen. Kombiner dette med en passende hobbyplate og du har laget en fin og praktisk hylle for oppbevaring.
Et annet alternativ er å skru opp veggskinner som du setter hylleknekter/konsoller i. Det er et fleksibelt hyllesystem der du over tid kan endre hyllenes plassering og antall alt ettersom behovet endrer seg. Systemet består av en horisontal veggskinne som festes i overkant, som du deretter kan henge vertikale veggskinner i. Hylleknekter hektes fast og på de fester du hylleplater, kroker og kurver etter behov, og så er din nye oppbevaringsløsning klar!
Vil du heller bygge din egen oppbevaringsløsning er det bare fantasien som setter begrensninger. Nedenfor ser du ett eksempel på en lettbygd men veldig praktisk og stødig hylle. Hele hyllen bygger du av tre med enkle verktøy, og den kan være klar i løpet av noen timer.
En oppbevaringshylle behøver vanligvis ikke behandles med hverken maling eller olje, men kommer til å holde bra likevel forutsatt at den står beskyttet mot vær og vind. Hvis du har tenkt til å plassere hyllen utendørs med risiko for fukt kan det være bra å overveie å bygge hyllen av trykkimpregnerte materialer i stedet, eller rett og slett male hyllen. Velger du å male så la benene stå i grunningsolje ett døgn før du maler med grunning så kommer du til å øke levetiden betraktelig.
En kapp- og gjærsag gjør jobben enklere da det blir mange biter å kappe.
For å forhindre at biten glir rundt i limet når du skal spikre sammen kan du strø litt salt i limet. Saltkornene hindrer bitene fra å gli rundt og det blir lettere å sette sammen da.
Puss av alle kanter med sandpapir så du slipper å risikere å få flis i fingeren.
Fest hyllen til veggen så fjerner du risikoen for at den velter om noen skulle finne på å klatre i den.
Planlegger du å lagre flasker liggende kan du feste trekantlister fra framkant til bakkant som, og flaskene kommer til å ligge trygt. Da behøver du ikke fem bordbiter i hylleplaten, men kan klare deg med to.
Følg vår steg-for-steg-guide som hjelper deg med å lykkes med å bygge en hylle.
Begynn med å måle opp hvor stor din nye hylle skal være og tilpass målene til rommet du har. Denne hyllen bygges av moduler som kan tilpasses i antall, og modulenes bredde, dybde og høyde.
Ettersom normal takhøyde er 240 cm lar vi hyllen være 210 cm høy, da finnes det bra med plass på den øverste hyllen også.
Bena består av 22x98 mm kledning og kappes til i 210 cm lengde. Det går med 4 ben til en modul, og senere legger du bare til to ben pr. modul og bygger videre fra den første modulen. Så til tre moduler behøver du kappe til åtte ben.
Også selve hyllen består av kledningsbord i samme dimensjon, og til hver hylle går det med fem biter og to biter 48x48 mm lekt.
Bordbitene til hyllen kappes i 80 cm lengde og lektene kappes i 51 cm lengde.
Puss over alle kanter med sandpapir slik at du slipper å få fliser i fingrene.
Begynn deretter å bygge hylleplaten ved å legge ut lektene på gulvet, og deretter feste den første bordbiten i fremkant av den ene lekten. Bruk litt trelim og fest med to 50 mm dykkert. Kontroller med en vinkelhake at det blir 90°.
Fest deretter den andre enden av bordbiten i den andre lekten på samme måte, og pass på at vinkelen blir rett.
Deretter fester du neste bordbit i bakkant av hyllen og i begge lektene, med lim og dykkert.
Mål og finn midten og sett fast den siste bordbiten i midten på samme måte som tidligere.
De to siste bordbitene festes deretter med jevne glipper mot de andre, med lim og dykkert.
Nå er den første hylleplaten klar. Fortsett med å lage så mange hylleplater som du behøver.
Nå er den første hylleplaten klar. Fortsett med å lage så mange hylleplater som du behøver.
Begynn med å måle ut plassering for skruehull og forborre med et 3 mm bor for å forhindre at treverket sprekker.
Hylleplatene i enden skal sitte kant i kant med utsiden på bena.
Der hylleplatene skal dele et ben passer du på å gjøre plass til neste hylleplate, som da kan skyves helt inntil.
Fest alle hylleplater med en skrue i hvert hjørne.
Når alle hylleplatene er på plass er hyllen nesten klar. For at hyllen skal bli skikkelig stabil må den hindres i å falle sammen, og dette kan gjøres med ett kryss stag. Men et bedre alternativ er å feste den i veggen, da dette også hindrer den i å kunne velte fremover.
Når hyllen er festet i veggen er det bare å begynne å fylle den og få orden i sakene.