igjen til minste bestillingsbeløp
Ordresummen inkludert eventuelle rabatter er mindre enn minimumsbeløpet for nettkjøp på 199 NOK
Åpen planløsning er trivelig men iblant er det ønskelig eller til og med nødvendig med et ekstra rom i boligen. Kanskje familien har blitt større, du behøver et hjemmekontor, eller noen i familien har begynt å spille fiolin og har mye igjen å lære. Uansett grunn er din løsning å bygge en ny innervegg som deler et større rom i to. I denne guiden skal vi vise deg hvordan du gjør dette.
En ikke-bærende innervegg kan bygges for ulike typer av krav, alt fra en enkel vegg uten noen spesielle krav til en vegg med store krav på lydisolerende egenskaper, eller opphenging av tunge skap. Felles for alle er at bjelkelaget bør være av minimum 48 x 73 mm dimensjon, selv om det i enkelte tilfeller kan gå med spinklere dimensjoner. Bjelkelaget kan enten bygges med konstruksjonsvirke i tre eller med stålstendere, og kles med enten bare et lag med gips for en enkel vegg eller med doble plater. Hvis du skal ha doble plater, og du vil ha bedre lydisolering kan du bruke dobbel gips, eller så kan du kombinere med en treplate bak gipsen. Ofte bruker man OSB-plater bak gipsen, og dette gjør det mye lettere å henge opp ting på veggen, ettersom det alltid finnes noe å feste i.
Hvis du stiller høye krav på lydisoleringen bør du velge stålstendere med akustikkprofil, eller lydisolerende tetningslist mellom bjelker og eksisterende vegger, tak eller gulv. Et alternativ er også å tette alle sprekker der bjelkene ligger an på eksisterende underlag med akrylfugemasse. Dessuten skal veggen fylles med isolasjon og kles med doble plater på begge sider, enten med gips eller kombineres med OSB-plater bak gipsen. På denne måten oppnår du en veldig god lydisolering, men skulle ikke dette være nok finnes ytterligere et alternativ. Det er å sette opp dobbelt bjelkelag med minst 30 mm mellom, der begge bjelkelag fylles med isolasjon og kles med doble plater. Luftspalten gjør at det er i praksis blir to vegger uten kontakt, hvilket vil hindre lyden i å vandre mellom rommene.
Skal den nye veggen skape et nytt våtrom, stilles det høye krav til veggens stabilitet. En god måte å oppnå dette på er å bruke konstruksjonsplywood som er minst 15 mm tykk og en egnet våtromsplate utenpå denne. Alle plater skrus på alle kanter og på midten. Dette betyr at alle skjøter må skje midt på en bjelke.
Bjelkelaget til en innervegg skal helst festes direkte i undergulvet, men det går an å feste gjennom et såkalt flytende gulv også. Et eksempel på flytende gulv er parkett eller laminatgulv som ikke sitter fast i undergulvet. En ulempe med å bygge ovenpå et flytende gulv er at trinnlyd lettere overføres mellom rommene.
Har du planer om å henge opp tunge ting som f.eks. kjøkkenskap fylt med porselen eller baderomsinnredning anbefales det å legge opp spikerslag for dette. I praksis er det en liggende kort bjelke mellom stenderne som dermed gir veldig godt feste når du skal henge opp dine tunge gjenstander.
Å velge mellom stendere av stål eller tre kan være litt vrient ut fra et miljøperspektiv. Stål er lettere og gir dermed mindre miljøbelastning knyttet til transporten, mens trebjelker oftest har kortere reisevei. Totalt sett har likevel trebjelker ett mindre økologisk fotavtrykk og er en fornybar ressurs som dessuten binder karbondioksid så lenge bjelken er i veggen. På samme måte kan man tenke når det gjelder plater til veggen og velge OSB-plater som er lettere bak gipsen i stedet for dobbel gips.
En kapp- og gjærsag gjør jobben enklere når du bygger med bjelker.
Stålstendere kappes lett med en platesaks, først sidene, deretter kan stenderen bøyes før ryggen klippes.
Forbore gjerne stålstenderne før du begynner så blir det enklere.
Gipsplater er enkle å dele ved å først skjære gjennom pappen på den ene siden, bryt platen mot kuttet og kutt deretter pappen på baksiden. Hvis kanten må justeres, kan dette enkelt gjøres med gipskniven eller en gipshøvel.
En hullsøker sammen med en hullsag gjør det enklere å lage hull for el-installasjoner.
Treplater, som OSB eller plywood, skal alltid monteres med 1 mm glippe for å gi plass til naturlige bevegelser i treverket.
En fullisolert vegg gir best lydkomfort, velg riktig isolasjonsplate i henhold til om stålstender eller trebjelke brukes.
Gipsskruer skal dras så langt inn at de blir nedsenket, men uten å ødelegge pappen.
Tett med akrylfugemasse i sprekken mellom bjelke vegg/gulv/tak for å forhindre at lyden kan vandre gjennom.
Følg vår steg-for-steg-guide som hjelper deg med å lykkes med å bygge en innervegg.
Begynn med å tømme rommet for ting, det er en god ide å ha god plass når du skal håndtere byggematerialer innendørs.
Ta bort gulvlister og taklister der veggen kommer til å komme.
Mål deretter opp på gulvet hvor bjelken til veggen skal festes, og marker på hvilken side av streken bjelken skal komme. Bruk gjerne maskeringstape å markere på hvis er på et eksisterende gulv som skal stå igjen.
Hvis det er et flytende gulv kan du velge å bygge rett for dette, eller å sage opp gulvet der bjelken skal ligge. Skal du sage opp så legg til 20 mm på hver side av bjelken for å gi gulvet plass for bevegelse.
Fest bjelken i gulvet med passende skruer som går helt ned i undergulvet og ikke bare fester i overflaten. Ta hensyn til eventuelle gulvvarmesløyfer som kan finnes i gulvet.
Merk opp på veggene hvor bjelkene skal komme ved hjelp av et langt vater eller en laser.
Fest deretter bjelkene i veggene med passelige skruer, avhengig av hvilken type vegg det skal festes i. Sørg for å ikke bruke så lange skruer at du risikerer å punktere fuktsperren i ytterveggen.
Når veggbjelkene er festet måler du opp for og markerer plasseringen av bjelken i taket.
Fest deretter bjelken i taket med skruer som passer til undertaket. Ofte går an å finne ut hvor lektene som undertaket er montert i sitter, og det gir godt feste for bjelken. Lektene er ofte 36 x 48 mm med C/C 30 cm montert på tvers av takstolene. Bruk ikke for lange skruer da dette risikerer å punktere fuktsperren over undertaket.
Med rammen for bjelkelaget på plass kan du bruke akrylfugemasse for å tette sprekken mellom bjelker og vegg/tak/gulv, hvis du ikke har brukt stålstendere med akustikkprofil. På denne måten hindres lyden i å vandre mellom rommene.
Mellom bjelke på gulv og i tak skal du nå montere stående bjelker, også kalt stendere. Begynn med å merke ut plasseringen av stenderne på både gulv- og takbjelken. Stenderne skal plasseres med maks C/C 60 cm, hvilket er målet fra sentrum til sentrum på to bjelker. Første målet skal dog tas helt fra vegg, og ikke bjelkens sentrum, dette for at platene som skal monteres skal dekke helt inn til veggen.
Deretter måler du avstanden mellom tak- og gulvbjelke, og fordi et hus sjelden er helt rett er det en god ide å måle opp for hver eneste stender. For bjelker av tre er det passende å legge til noen millimeter på lengden slik at de kiles fast når de slås på plass. For stålstendere gjelder det i stedet å dra av 5 -10 mm på lengden slik at de blir enklere å montere.
Stenderne festes i henhold til markeringene som ble gjort tidligere, men for sikkerhets skyld kan det være bra å sjekke med vateret. Bjelker av tre skrus eller spikres på skrå og det kan være til hjelp med en midlertidig spiker, skrue eller kloss som støtte når du skal montere. Stålstendere monteres ved at de føres inn i den øvre og nedre skinnen og deretter vris 90 grader til korrekt plassering. Stålstenderne festes deretter med monteringsskruer oppe først og deretter nede.
Hvis det skal være en dør i veggen, og du har brukt stålstendere så er det viktig at dørhullet kles med bjelker av tre slik at du har noe å feste dørkarmen i.
Hvis du skal ha en eller annen form for el-installasjon i veggen, skal dette arbeidet påbegynnes nå. Å montere rør og stikkontakter regnes som en fast installasjon og må utføres av en autorisert elektriker. Unntaket er installasjon av utstyr som går på svakstrøm dvs. spenning under 50 V. Eksempel på dette kan være høyttalerkabler eller nettverksutstyr.
Når alle stenderne er på plass skal den ene siden kles med valgte plater. Velger du enkel gips så skal den første platen mot eksisterende vegg være en halv plate med den kappede siden inn mot hjørnet. Dette for å slippe å få den forsenkede kanten for sparkel inn mot hjørnet. Skal veggen derimot ha to lag med plater kan du starte med en hel plate. Gips skrus med minst 30 mm gipsskruer for stålstendere respektive trebjelker. Og for treplater, som OSB eller plywood, bruker du sponplateskruer tilpasset tykkelsen på platen. Denne skruen har ikke gjenger hele veien og fester derfor platen bedre.
Husk å ta hull for eventuelle el-installasjoner i veggen. Og dette gjør du enklest med en hullsag. Enten måler du nøye, eller tar hjelp av en hullsøker, som forenkler og minimerer risikoen for feil.
Platene skal fullskrues, dvs. langs alle kanter med maks 20 cm avstand og langs midten med maks 30 cm avstand.
Skal du kle veggen med to lag plater skal du nå montere lag nr. to, der du forskyver skjøten med en stenders avstand. Disse platene skal også fullskrues, men nå skal skruene gjennom to lag med plater før de går inn i stenderen, bruk derfor minst 41 mm gipsskruer. Vegg riktig skrue i forhold til hvilket materiale stenderen det skal festes i har.
For at veggen ikke skal fungere som en tromme er det anbefalt å isolere veggen. Begynn med en hel plate nederst og jobb deg oppover, fakk for fakk. Øverste skiven må normalt skjæres til på høyden for å passe, og dette gjør du enkelt med en isolasjonskniv. Sørg for å ha heldekkende klær, hansker, åndedrettsvern og vernebriller når du jobber med isolasjon.
Når veggen er isolert kan du kle andre siden av veggen med plater på samme måte som tidligere.
Nå er veggen klar for sparkel og tapet, eller kanskje den skal males?