igjen til minste bestillingsbeløp
Ordresummen inkludert eventuelle rabatter er mindre enn minimumsbeløpet for nettkjøp på 199 NOK
Har du egen jaktmark? Da skal du jo selvfølgelig bygge deg et skikkelig jakttårn slik at du får de beste forutsetningene under jaktsesongen. Høyden gjør at du får god oversikt, gir sikrere skudd, og minsker muligheten for at viltet kjenner menneskelukten ved feil vindretning. Sørg bare for å bygge det både stabilt og sikkert, og legg gjerne litt ekstra krutt på å få det bekvemt på vaktene.
Det første spørsmålet du bør stille deg er om du får lov til å bygge deg et jakttårn der du har tenkt, og på den måten du har tenkt. Normalt er det ikke søknadspliktig å bygge et vanlig jakttårn, derimot krever det tillatelse fra grunneieren, som også kan ha noen synspunkter på utforming og vedlikehold. Det enkleste er at dette reguleres i avtalen om jaktrett, både med hensyn til bygging og eierskap til selve jakttårnet. I noen tilfeller kan det også være spesielle regler om og eventuelt hvordan jakttårn kan bygges, f.eks. kan det være spesielle bestemmelser i naturreservater eller andre verneområder.
Før du begynner å bygge jakttårnet ditt gjelder det å finne en god plassering som gir deg god utsikt til f.eks. en lysning. Riktig plassert gir det deg fri sikt inn i alle små kriker og kroker samtidig som det er riktig plassert i forhold til den rådende vindretningen på stedet. En god plassering av jakttårnet handler også om at du skal en god vei å snike deg frem til tårnet på slik at du får de beste forutsetningene for en vellykket jakt. Dessuten er det bra å tenke litt på plasseringen sett fra dyrenes synsvinkel, tenk også på at jakttårnet skal smelte inn med omgivelsene, plasser derfor tårnet mot en skogkant.
Når du har funnet riktig plassering for jakttårnet ditt er det tid for å tenke på hvor høyt det skal være for at du skal kunne utnytte plasseringen optimalt. Som oftest er det bra å komme seg et stykke opp for å få bedre oversikt, både nå og om noen år når lyng og busker har vokst seg større. Å komme høyere opp gir også grunnlag for en bedre skuddposisjon med sikrere skudd takket være vinkelen, samt at viltet ikke er like oppmerksomt på farer lengre opp.
Et annet viktig aspekt med et jakttårn er hvordan man kommer seg på plass så smidig og lydløst som mulig. En skikkelig stige uten hinder som utstyret kan sette seg fast i er viktig, og du kan eventuelt komplettere med en krok oppe på plattformen der du kan henge av deg utstyret. Av denne grunn bør det ikke finnes noen overligger over rekkverk eller stigen da børsa lett kan sette seg fast i der.
Å sitte på vakt i et jakttårn er noe som kan pågå i timevis, og da gjelder det å sørge for at det blir bekvemt. En solid benk der du fortsatt har god oversikt over terrenget og et sted å sette termosen eller ha matpakka er blant de viktigste funksjonene under en vakt. Dersom det blåser kan det være greit å dekke en eller flere sider for å skape litt le, og for de som ønsker kan tårnet også suppleres med et tak. Bare husk at stolpene som støtter taket lett kan komme i veien når det er på tide å skyte.
Når det er tid for å begynne å bygge så husk å tenke på å bygge stabilt. Det er selvfølgelig viktig for at det skal være sikkert, men også for å unngå risikoen for at det knirker ved feil tidspunkt. Dessuten er det bra å stabilisere tårnet og feste det godt i bakken eller inntilliggende trær. Et alternativ er å lage en hylle helt nederst som du kan fylle med steiner. For at jakttårnet ikke skal lyse opp er det i mange tilfeller lurt å beise treet i en litt mørkere farge som gjør at det smelter inn mot bakgrunnen. Dessuten kan det også være behov for å kamuflere med nett eller greiner og kvister.
Husk at det er eieren av et jakttårn som er ansvarlig for vedlikeholdet og at tårnet er trygt å klatre opp i. Skulle det skje en ulykke på grunn av manglende vedlikehold eller at det er feil bygget, kan eieren av tårnet holdes ansvarlig. Et skilt der det står at adgang skjer på egen risiko eller adgang forbudt er ikke nok til å holde eieren av tårnet fri for ansvar. Hvis jakttårnet begynner å bli dårlig er det best å enten reparere det eller ta det ned for å unngå at noen kan skade seg.
Nedenfor viser vi deg hvordan du bygger et stabilt jakttårn med skrånende sider og en plattformhøyde på ca. 3 meter. Du kan justere dimensjonene og vinklene etter din egen smak og behag. Når det er gjort, børsa er ladet og termosen er full, er du klar for første vakt i ditt nye jakttårn. Lykke til!
Gå i gjennom og inspiser tårnet regelmessig slik at det er i god stand gjennom hele året. Tenk også på at eieren av tårnet er ansvarlig for sikkerheten også når uvedkommende tar seg opp i det. Bytt ut skadede deler og sørg for at trinnene og rekkverkene er stabile.
Et bra jakttårn skal både holde og være stabilt i mange år, samt å oppfylle sin funksjon i hele sin levetid. Bygger du jakttårnet med trykkimpregnerte materialer kan du være sikker på at det kommer til å holde i mange år med minimalt vedlikehold. Impregneringen består av kobbersalter og den totale miljøbelastningen blir lavere enn mange andre alternativer, noe som gjør trykkimpregnerte materialer til et bra miljøvalg for jakttårn.
Kapp alle biter litt lengre enn de skal være før du transporterer de til plassen der du skal bygge, og kapp deretter til riktig mål etter passform med en håndsag.
Bruk en drill med to fulladede batterier slik at du har kraft nok til de siste skruene også.
Bygg tårnet stabilt – da knaker det ikke eller gir fra seg andre lyder når du beveger på deg.
Velg en bra plass – da får du god oversikt over området, og det blir lett å smyge seg frem til det når det er tid for å sette seg på plass.
Beis gjerne alt treverk i en mørkere farge som smelter inn bra mot bakgrunnen.
Følg vår steg-for-steg-guide som hjelper deg med å lykkes med å bygge et jakttårn.
Kapp til fire stolper av 98 x 98 mm trykkimpregnert konstruksjonsvirke til det som skal bli ferdig plattformhøyde pluss en meter, i vårt tilfelle 4 meter.
Kapp til tverrbjelkene som skal forbinde stolpene med hverandre av trykkimpregnert 48 x 148 mm konstruksjonsvirke, to lange nede og to kortere oppe. De to lengre kappes med 5° vinkel i endene og 1900 mm lange, mens de to kortere kappes 90° og 1590 mm lange.
Monter de lange bjelkene 50 cm opp fra stolpenes nedkant og kant i kant med stolpenes utside. Fest de med 5,0 x 90 mm treskruer. De øverste bjelkene skal festes med et overheng på 48 mm på hver side. Fest de med samme type treskrue 1250 mm fra stolpenes overkant.
Kapp til ytterligere to trykkimpregnerte 48 x 148 mm bjelker til de de øvrige sidene nede, samt tre stk. som skal utgjøre gulvbjelker oppe. De to nederste som tidligere skråskjæres i 5° og være to bjelketykkelser lengre, dvs. 1996 mm. De tre gulvbjelkene kapper du rett med 1590 mm lengde.
Monter de to nedre tverrbjelkene kant i kant med utsiden av tverrbjelkene du monterte tidligere ved hjelp av 5,0 x 90 mm treskruer som du skrur i både stolper og tverrbjelker.
Gulvbjelken monteres ovenpå de tverrgående bjelkene du montere tidligere, og skrus med 5,0 x 90 mm som skrus inn i stolpene. Gulvbjelken i midten festes enten ved at de skråskrus ned i tverrbjelken eller med gaffelankere som festes med 4,8 x 40 mm beslagskruer.
Kapp deretter en 48 x 98 mm bjelke til samme lengde som stolpene og fest loddrett på innsiden av tverrbjelken med 5,0 x 90 mm treskruer. Denne kommer til å utgjøre den ene siden stigen med trinnene opp til plattformen.
For å sørge for at jakttårnet blir skikkelig stabilt behøver det å stabiliseres med skråstag. Fest derfor trykkimpregnerte 28 x 120 mm terrassebord, med 4,2 x 55 mm terrasseskruer, diagonalt mellom stolpene på tre av sidene.
For å komme opp i jakttårnet kreves det en stige, og denne bygges lett med 48 x 98 mm bjelker som trinn som festes med 5,0 x 90 mm treskruer.
Ettersom tårnet nå både er stabilisert med skråstag og har en stige, er det bare å klatre opp og legge gulvet på plattformen. Med tanke på at avstanden mellom gulvbjelkene overstiger 60 cm bør du gå opp en dimensjon på terrassebordene og bruke 34 x 145 mm trykkimpregnerte terrassebord. Fest med 4,8 x 75 mm rustfrie terrasseskruer.
Med gulvet på plattformen på plass er det på tide å sørge for at du kan oppholde deg trygt der oppe. Lag derfor et rekkverk rundt hele plattformen av 48 x 98 mm trykkimpregnerte bjelker, disse fester du med 5,0 x 90 mm treskruer i overkant av stolpene. La det være en åpning over stigen slik at det blir lett å ta seg opp i tårnet.
Nå kan man endelig si at tårnet er klart, men hvordan hadde det vært med en skikkelig benk? Dette løser du lett ved å feste ytterligere to trykkimpregnerte 48 x 98 mm bjelker på tvers mellom stolpene, i passe sittehøyde. En kortere mellom stigens ene stolpe og hjørnestolpen, samt en på motsatt side mellom hjørnestolpene. Bjelkene fester du på samme måte som tidligere med 5,0 x 90 mm treskruer.
Benken lager du nå enkelt ved å skru fast noen 28 x 120 mm terrassebord mellom de to horisontale bjelkene, skru fast med 4,2 x 55 terrasseskruer.
En bra detalj å få på plass er en sarg i nedkant av plattformen som hindrer saker i falle lett over kanten. Denne sargen lages lett ved å feste 28 x 120 mm terrassebord langs plattformens utside.
Hvis du vil kan du fortsette å kle sidene med terrassebord hele veien opp til rekkverket på en eller flere sider. Det gjør at du får litt mer le oppe i tårnet, men du mister litt av oversikten rett under tårnet.
For å stabilisere ditt nye jakttårn ytterligere og forhindre at det velter i en storm kan det være bra å feste det i et inntilliggende tre med hjelp av en eller flere vaiere. Alternativt kan du spisse noen 48 x 98 bjelker og slå ned i bakken inntil stolpene. Deretter skrur du bjelkene fast i stolpene med 5,0 x 90 mm treskruer.