igjen til minste bestillingsbeløp
Ordresummen inkludert eventuelle rabatter er mindre enn minimumsbeløpet for nettkjøp på 199 NOK
Kjøkkenet kalles ofte for hjemmet hjerte, og det med all rett. Det er plassen der alle naturlig møtes – både til hverdags og fest. Selvfølgelig må kjøkkenet være funksjonelt og tilby god oppbevaring av all kjøkkenutstyret ditt. Det stiller store krav til planlegging av kjøkkeninnredningen. Velg deretter ønsket benkeplate og kjøkkendører, og etter litt montering har du ditt nye drømmekjøkken.
Mange kjøkkenrenoveringer begynner med et ønske om å gjøre noe med kjøkkendørene eller håndtakene, som enten begynner å bli slitte eller er utdaterte. Og så er det jo lett å la tankene begynne å snurre og vips så har man kommet til at det kanskje hadde vært en god ide å flytte oppvaskkummen. Og kanskje kunne komfyren og kjøleskapets plassering vært bedre og da er en fullstendig renovering et faktum.
På godt og vondt har du sikkert noen begrensinger i forhold til hvordan du kan planlegge og bygge ditt nye kjøkken, og dette pleier å ende opp i en av tre vanlige kjøkkenløsninger. Parallellkjøkkenet har skap langs to parallelle vegger og tilbyr et effektivt kjøkken der du har kort vei til alt. To andre varianter er vinkelkjøkken og U-kjøkken som begge kan utformes effektivt. Disse to typene innebærer at du får minst ett hjørne, noe som ofte kan være en utfordring ved planleggingen av nytt kjøkken.
Under planleggingen av ditt nye kjøkken er det bra å vite om den såkalte kjøkkentrekanten, eller arbeidstrekanten som den også kalles. Den beskriver forholdet mellom komfyr, oppvaskkum og kjøleskap/fryser. Man beveger seg ofte mellom disse når man lager mat, men det kan også være bra å tenke på håndteringen av oppvask. Dels når det dukes av og vaskes opp, for hånd eller når oppvaskmaskinen fylles, men også for å planlegge plass for et eventuelt oppvaskstativ og hvordan du enklest tømmer oppvaskmaskinen. Derfor er det bra å tenke ut i fra de moment som gjøres og hvilke funksjoner du behøver å ha nære for å unngå å gå unødig mye. Dette gjør det også enklere å samarbeide når man er flere i kjøkkenet, slik at man unngår å gå på hverandre eller være i veien for hverandre.
En stor del av planleggingen av kjøkkenet er i forhold til hvor du har vann, avløp og tilgang på strøm. Alle disse går an å flyttes på men det kan innebære en stor jobb hvis du må ta opp nytt avløp i en støpt plate. Forsøk derfor i størst mulig grad å planlegge ut i fra eksisterende installasjoner, da får du en mye enklere jobb.
Mange av de som bygger seg et nytt kjøkken i dag velger å ha mange skuffer, og det er av gode grunner da det blir lettere å komme til tingene. Dette gjør også at oversikten over hva du har lagret øker, og i visse tilfeller gjør dette at du kan klare deg med færre benkeskap. Oppbevaringen blir kort og godt mer effektiv med skuffer.
Før i tiden ble kjøkken plassbygget for å passe det aktuelle huset, noe man selvfølgelig kan gjøre i dag også, men nå til dags velger de de fleste å kjøpe ferdige skrog. Disse opererer med standardbredder og sørger for at skuffer, fronter og dører og hvitevarer enkelt passer sammen. Men for å få alle mål til å gå opp kreves det passbiter noen steder. For den hendige kan det være en artig løsning å kombinere ferdige skrog med en eller flere plassbygde deler. På den måten slipper man kanskje passbitene og du får i stedet oppbevaringsplass for f.eks. vin eller hyller for kokebøker.
I tillegg til kjøkkendørene er selve benkeplaten den store overflaten som setter preg på utseendet. Har kan du velge mellom alt fra laminat, kompositt eller stål som er nærmest vedlikeholdsfrie, til massive benkeplater i tre eller betongplater som du støper selv. Både benkeplater i tre og betong krever et visst regelmessig vedlikehold, men på den andre siden så eldes de med stil og får en fin patina.
Av de delene som setter stort preg på et kjøkken har vi også knotter og håndtak – spesielt hvis du velger mange skuffer da det blir betydelig flere av de sammenlignet med bare skap. Det er smak og behag som gjelder og det samme kan sies om kjøkkenkranen som det også finnes et hav av ulike modeller av. Dessuten påvirker valg av sprutbeskyttelse over benkeplaten utseendet mye, og også her er det mye å velge mellom. Det kanskje mest vanlige valget er fliser eller mosaikk, men mange velger også å sette opp en glassplate. Disse kan fås som fargede eller transparente slik at man kan ha en tapet bak.
Tilslutt finnes det mange interessante finesser som kan velges for å få det kjøkkenet du drømmer om. Det kan være smarte strømsøyler som popper opp fra benkeplaten, integrert espressomaskin eller innebygget musikkanlegg. Kanskje en avfallskvern slik at du slipper å gå ut med komposten. Kontakt din kommune før du installerer en avfallskvern hvis du har kommunalt avløp. Mulighetene er uendelige så begynn med å planlegge, det koster ikke mer enn tid og å drømme litt må man jo kunne tillate seg. Under kommer stegene for hvordan du bygger deg et nytt kjøkken.
Benkeplater i tre eller betong behøver regelmessig pleie og olje for å være motstandsdyktige mot flekker.
Kjøkkeninnredningen er en av de delene i et hus som brukes veldig mye og dermed også risikerer å slites hardt. Det går mange ganger an å reparere en skuff eller justere en dør som ikke henger rett slik at kjøkken får tilbake stilen. Hvis du likevel er ivrig etter å fornye kan det gjøre underverker å bytte ut knotter eller håndtak, kanskje kombinert med at du bytter ut flisene på veggen. Hvis du har en benkeplate i tre som er slitt kan du slipe og olje inn på nytt, så slipper du å bytte den ut.
Når du likevel bytter kjøkken er det en god mulighet til å bytte gulv og male om taket også før du setter inn det nye kjøkkenet. Da slipper du mye maskeringsjobb og dessuten kommer du skikkelig til.
Hvis det er mulig – gjør så lite endringer som mulig i el- og VVS-installasjoner. Endringer påvirker raskt både tidsplan og budsjett.
Planlegger du et kjøkken uten oppvaskmaskin? La et av skapene inntil vaskeskapet være 60 cm. bredt slik at du lett kan bytte det ut med en oppvaskmaskin senere.
Være nøye når du skrur på håndtak og knotter slik at de havner helt eksakt på samme sted på alle dører. Bruk gjerne en mal når du borer hullene, det gir et bra resultat.
Følg vår steg-for-steg-guide som hjelper deg med å lykkes med å bygge et nytt kjøkken.
Når du har fått på plass en plan for hvordan det nye kjøkkenet skal se ut begynner det som oftest med å rive ut det gamle kjøkkenet. Kontakt en rørlegger og en elektriker for å koble ut og plugge igjen tilkoblinger slik at du kan arbeide trygt.
Både rørleggeren og elektriker må nok hjelpe til også under reisens gang dersom du gjør store endringer og skal flytte koblinger.
Kontroller at det finnes skikkelig feste i veggen for skapene som skap settes opp. De veier ganske mye når de er fylt med porselen og glass. Hvis det mangler godt fest kan du åpne opp veggen og felle inn spikerslag mellom de stående stenderne som du senere kan feste i. Alternativt kan du velge å sette opp kryssfiner som du kler med gips.
Begynn med å sette sammen alle skrogene slik at disse er ferdige til å monteres på rett plass.
Mål opp hvilken høyde du vil ha overskapene på og monterer en bærelist som du kan sette disse på. Velger du en fin bærelist kan denne med fordel sitte igjen senere slik at du enkelt på feste f.eks. holderen til tørkepapiret.
Fest bærelisten på rett høyde og bruk vateret for å få den helt vannrett.
Sett opp det første overskapet på bærelisten og sørg for at du har en liten glippe mot veggen for å muliggjøre full åpning av døren. En måte å få dette pent på er å montere en foring på den siden av overskapet som kommer inntil veggen. På den måten får du både en passe stor glippe og en fin avslutning mot veggen.
Skru fast overskapet med tiltenkt beslag til ditt kjøkkenskap og sjekk at alt er rett.
Fest deretter neste skap inntil ved å sette det på listen og feste det i veggen. Skru deretter sammen skapene i hverandre slik at de blir en enhet.
Fortsett på samme måte med resten av overskapene til alle på satt opp. Hvis du vil kan du nå ta ned bærelisten du har brukt under monteringen.
Benkeskapene kan du montere med bærelist på samme måte som du gjorde med veggskapene og kun bruke ben i fremkant. Alternativt velger du bort bærelist og setter ben i bakkant av skapet også.
Vend alle skrogene opp ned så blir det lettere å sette på bena. Mål og gjør en grovjustering av bena til riktig høyde nå som du kommer lettere til.
Snu skrogene tilbake til rett vei og sett det første på plass. Tenk på at det skal være en glippe mot veggen her også slik at dører eller skuffer kan åpnes helt.
Bruk vateret og sørg for at skapet er helt i vater begge veier, samt har riktig høyde, ved å justere bena.
kru deretter skroget fast i veggen på samme måte som du gjorde med overskapene.
Fortsett med resten av benkeskapene på samme måte, og skru de også i hverandre. Kontroller fortløpende at alle skrogene er i vater begge veier før du fester de i veggen og i hverandre.
Tenk på å la det være en luke på 45 eller 60 cm. inntil vaskeskapet hvis du har tenkt til å ha en oppvaskmaskin. Hvis du ikke skal ha en oppvaskmaskin akkurat nå kan det likevel være smart å ha ett 60 cm. bredt skap inntil vaskeskapet i tilfelle du angrer deg senere.
Når alle skrogene er på plass skal benkeplaten legges på plass og det skal skjæres ut for oppvaskkum og platetopp. Hvordan du gjør dette beskrives mer inngående i egen guide.
Før du monterer kjøkkenkranen er det enklere å få på plass sprutbeskyttelsen over benkeplaten, og den bør være vannavstøtende og lett å tørke av. Velger du fliser finner du mer informasjon om det i en egen guide.
Når veggplater/sprutbeskyttelse er på plass kan du montere kjøkkenkranen og koble til vannet.
Monter kjøkkendørene ved å feste ene delen av hengslene i skapet og den andre i døren. Deretter klikkes disse fast i hverandre, og justere ved behov.
Fest deretter håndtak eller knotter på dørene – dette er noe du skal være nøye med.
Sist men ikke minst skal du montere sokkelen under benkeskapene og sette på plass hvitevarer.
Hvis du har behov for strøm på nye steder kan du nå kontakte elektrikeren igjen.
Nå er det på tide med innvielse og en festmiddag. Husk at det går like bra med selleri.