igjen til minste bestillingsbeløp
Ordresummen inkludert eventuelle rabatter er mindre enn minimumsbeløpet for nettkjøp på 199 NOK
Å ha en egen lekeplass i hagen som barna kan leke på i timevis i strekk er en drøm for mange. Det behøver ikke være så vanskelig å realisere, og ved å bygge den selv bestemmer du hvor stor den skal være og hvilke muligheter den skal tilby. Kjøp de delene du vil integrere, som rutsjebane eller huske, og bygg deretter rundt disse etter ditt eget design. I denne guiden viser vi deg hvordan!
Å bygge en lekeplass kan være enkelt, eller så lager du den stor og avansert – det er bare fantasien og dine forutsetninger som setter grensene. Vil du gjøre det enkelt kan du kjøpe et huskestativ eller legge ut noen stokker og steiner man kan balansere mellom. Et annet alternativ er å kjøpe et ferdig lekestativ med tårn, rutsjebane og klatrevegg – disse finnes i forskjellig størrelser og utførelser. Det morsomste alternativet, hvis du har forutsetningene, er å dra på seg snekkerbuksene og lage noe eget, gjerne sammen med barna. Da kan dere hjelpe hverandre med å få frem ideer, saga, spikre og sette på plaster om hverandre.
Som med så mye annet man kan bygge så finnes det regler å forholde seg til, men når det kommer til lekeplasser gjelder disse reglene bare for apparater som skal være offentlig tilgjengelig. Disse reglene har som mål å sikre at lekeplassene er trygge og at ulykker unngås ved å sikre at lekeplassene er godt bygget og godt vedlikeholdt. Skal du bygge en privat lekeplass på egen eiendom trenger du ikke følge disse reglene, men det kan likevel være greit å se på de og kanskje plukke opp noen tips til hvordan du kan gjøre lekeplassen tryggere.
Begynn planleggingen av lekeplassen med å velge en bra plassering i hagen og dra nytte av de forutsetningene som finnes der. Det finnes kanskje en gammel stubbe eller en stor stein som kan bli en del av en balansebane, eller en fjellhylle som kan være utgangspunkt for en rutsjebane. Har du to trær som står et stykke fra hverandre kan en linebane være en mulighet, og står trærne for tett blir det kanskje best med en trehytte.
Når du har klart for deg hva som er forutsetningene for lekeplassen er det tid for å begynne å tenke på hvilke aktiviteter og muligheter dere vil at skal finnes. Vil dere ha et huskestativ kan dette enten bygges sammen med det klatrestativ eller så setter du på plass et frittstående huskestativ som du har bygget eller kjøpt. I tillegg til ferdige klatrestativ går det også an å kjøpe mange av komponentene separat, som f.eks. rutsjebane, klatrenett, klatrevegg osv., som alle kan bygges inn i et egendesignet lekestativ. Tenk også på at det kan finnes mange andre morsomme ting man kan ha på en lekeplass, kanskje kan en gammel robåt bli en sandkasse og et fartøy for ville fantasireiser.
Pass også på å bygge et sted som er et fantastisk sted å leke for mange ulike aldre og interesser, da kan hele familien ha glede av resultatet i mange år. Kanskje det er noen i familien som er interessert i en slakkline? Eller er dere treningsgale? Kombiner lekestativet med ditt eget utendørs treningssenter for hele familien. Mulighetene er så godt som uendelige og lekeplassen behøver aldri å bli helt ferdig, den kan heller få utvikle seg i takt med brukerne.
Avhengig av hvilke aktiviteter dere har planlagt er det lurt å tenke i gjennom hva underlaget skal være. Hvis det finnes risiko for fall er det bra å velge et mykere underlag, som f.eks. bark eller sand. Hvis du skal ha en klassisk sandkasse vil du ha sand som gjør det lett å lage sandkaker, eller sandslott så klart. Hvis du vil lage en lekeplass på gressplenen som det om noen år går an å tilbakestille kan du bygge en sarg og legge fiberduk, for så å fylle opp med f.eks. lekeplassbark. Når det skal tilbakestille er det bare å ta bort alt og så nytt gress.
Kontroller lekeplassen regelmessig slik at alle deler er hele og ingen skruer har løsnet. Sørg for å unngå skarpe skruer, spiker eller pinner som barna kan skade seg på.
Malte deler kan behøve å friskes opp etter en tid med hard lek slik at det holder seg pent.
En morsom lekeplass kommer garantert til å få hard medfart av både vær og mye lek. Derfor er det et bra alternativ å bygge med trykkimpregnerte materialer som har lang levetid uten noe større vedlikehold. Planlegg også lekeplassen slik at det er lett å bygge på videre når barna vokser og nye ideer dukker opp, da øker livslengden ytterligere for lekeplassen. Når det er ferdig lekt kan kanskje store deler av lekeplassen gjenbrukes som et utendørs treningsstudio med noen små tilpasninger.
Planlegg og bygg sammen så blir det både morsommere og enklere når dere kan hjelpe hverandre.
Kjøp eller lån en kapp- og gjærsag, det blir mye som skal kappes.
Lag en enkel skisse sammen med hele familien og bli enige om hvilke ting dere vil at skal finnes på en den nye lekeplassen, da blir det lettere å komme frem til en utforming alle er fornøyde med.
Bygg gjerne sandkassen med lokk hvis det finnes katter i nabolaget, så minsker risikoen for at dere har bygget et stort kattetoalett.
Følg vår steg-for-steg-guide som hjelper deg med å lykkes med å bygge en lekeplass.
Marker stedet der lekeplassen kommer å være og sett på plass de delene som skal brukes, da får du et bilde av hvordan sluttresultatet blir allerede nå.
Mål opp for plasseringen av stolpen og bruk rettesnorer for å få stolpene i linje med hverandre. Bruk den egyptiske triangelen for å få hjørner med 90° ved å måle 1,5 m. langs en side, 2 m. langs den andre, og da skal diagonalen være 2,5 m.
Slå ned stolpespydspyd for stolpene til klatrestativet og veggen med 1,5 m avstand, samt for stolpen til stigen. Hvis bakken er hard kan du behøve å lage et hull med et spett først. Og deretter bruke en trekloss og en slegge for å banke de ned i bakken.
Stolpene lager du av trykkimpregnerte 36 x 73 bjelker som du skrur sammen to og to. Kapp derfor til det doble antallet av hvor mange stolper du behøver til din konstruksjon, og la de være litt lenger enn du har tenkt, disse kappes til korrekt høyde senere. Påfør PU-lim og skru de parvis i hverandre med 4,2 x 55 mm terrasseskruer fra begge sider.
Reis stolpene og bruk midlertidige skråstag for å holde de i lodd i begge retninger, bruk vateret og kontroller.
Fest stolpene i stolpespydene med franske treskruer eller treskruer med skivehode med dimensjonen 6,0 x 40 mm.
Sett deretter sammen rammen til plattformen av trykkimpregnerte 48 x 98 mm bjelker, to med 1430 mm lengde og tre med 1480 mm lengde. Fest rammen med 5,0 x 80 mm treskruer og monter deretter rammen på stolpene med vinkeljern.
Med rammen til plattformen på plass er det tid for å kle sidene, noe som kommer til å stabilisere hele konstruksjonen. Kapp opp 22 x 95 mm terrassebord og fest de med 4,2 x 42 mm terrasseskruer på ene kortsiden og langsiden.
Sørg for at veggen kommer ca. 90 cm over plattformen da dette kommer til å fungere som rekkverket på plattformen. Merk opp på stolpene og sagt de av i samme høyde som det øverste terrassebordet.
Kapp til en bit trykkimpregnert 48 x 73 mm bjelke til samme mål som veggens høyde. Monter den deretter mellom de to stolpene der klatreveggen skal være, skru med 4,2 x 42 mm terrasseskruer fra utsiden.
Kle deretter klatreveggen også med terrassebord som du fester med 4,2 x 42 mm terrasseskruer i både stolper og midtbjelken.
Fortsett med terrassebordene og legg også gulvet på plattformen med samme type 22 x 95 mm terrassebord som du fester med 4,2 x 42 mm terrasseskruer.
Bygg en ramme av trykkimpregnerte 48 x 48 mm bjelker langs den øvre kanten på rekkverket på plattformen og fest i stolpene med 5,0 x 80 mm treskruer.
Monter også 48 x 48 mm bjelker mellom stolpene for å stabilisere veggene av terrassebord. Fest disse fra utsiden med 4,2 x 42 mm terrasseskruer, samt i overliggeren med 5,0 x 80 mm treskruer.
Kle deretter den siste veggen med 22 x 95 mm terrassebord opp til underkant av hullet som skal være midt på veggen, fest bordene med 4,2 x 42 mm terrasseskruer.
Kapp til to biter 48 x 48 mm trykkimpregnerte bjelker og fest i terrassebordene fra utsiden med 4,2 x 42 mm terrasseskruer, samt opp i plattformrammen ved å skru skrått med 5,0 x 80 mm treskruer.
Med bjelkene på plass kan du fortsette med å kle veggen opp til plattformen.
Monter deretter rutsjebanen på plattformen i henhold til bekrivelsen som følger med din modell, samt fest den i nedkant i henhold til instruksjonene.
Kapp til en 48 x 73 mm bjelker som passer med plattform og overligger. Skru denne fast i både plattformammen og overliggeren med 5,0 x 80 mm treskruer.
Deretter kan den siste delen av veggen kles helt opp og avsluttes med et terrassebord over hele bredden. Fest terrassebordene på samme måte som tidligere med 4,2 x 42 mm terrasseskruer.
Overkant av rekkverket og klatreveggen kles med 28 x 120 mm terrassebord som festes med 4,2 x 55 mm terrasseskruer.
Bygg en enkel stige av trykkimpregnert 28 x 45 mm lekt som du fester mellom stolpene med 4,2 x 42 mm terrasseskruer.
For å lage en alternativ måte å komme seg opp i klatretårnet på kan du montere klatresteiner på veggen. Plasser de slik at både små og store barn har mulighet til å finne noe å klatre på, men gjør det ikke for lett.
Nå som klatrestativet er såpass ferdig at det går an å begynne å leke i det er det tid for å ordne med underlaget, og dette holdes på plass av en enkel sarg av trykkimpregnerte 48 x 198 mm bjelker.
Kapp til og legg ut bjelker til den størrelsen du vil at lekeplassen skal ha og fest de i lekestativet, samt i hverandre.
For å feste sargen i bakken kapper du til et antall bjelkebiter av 48 x 48 mm trykkimpregnerte bjelker, disse spisses i ene enden og slås ned i bakken. Sett en hvert hjørne og deretter med ca. 1,5 m. avstand mellom, skru de fast i sargen med 5,0 x 80 mm treskruer.
Dekk bakken på innsiden av sargen med fiberduk før du legger på lekplassbark som er myk og hjelper til å dempe eventuelle fall.