igjen til minste bestillingsbeløp
Ordresummen inkludert eventuelle rabatter er mindre enn minimumsbeløpet for nettkjøp på 199 NOK
Mange har fått opp øyene – eller rettere sagt ørene – for lydens betydelse for komforten i hjemmet. Med enkle midler kan du raskt og enkelt skape en mer harmonisk akustikk som i sin tur skaper et triveligere miljø å være i. Fordelen med lydpaneler er at du ikke behøver å gjøre noen større forandringer i rommet og de kan lages i mange ulike utførelser for å passe i inn alle rom.
Lyd består av mekaniske svingninger som beveger seg i en eller annen form for materie og kan formidles både i luft, faste eller flytende emner. Når svingningene treffer en annen overflate så vil de enten reflekteres eller overføres til overflaten, da en del av energien tas opp i materialet. Dette er det veldig bra å kjenne til når man vil dempe forstyrrende lyd og ekko.
Som du sikkert vet så kan det være mye ekko i et tomt rom men når du begynner å flytte inn møbler, legge et teppe på gulvet og henger opp gardiner så dempes denne lyden. Det er fordi lyden nå får mange ulike hindre å støte mot slik at det spres i rommet på en annen måte men også at myke materialer demper lyden.
Hvis du er fornøyd med innredningen og ikke føler at du har plass til flere sofaer eller gardiner kan lydabsorberende panel være en perfekt løsning. Disse finnes i en rekke ulike utførelser, både klare til å settes opp, som f.eks. lydabsorberende bilder eller som panel som settes opp i tak eller på vegger. Ytterligere et alternativ er å bygge egne, hvilket ikke er så vanskelig og kan være et fint prosjekt også for den litt uerfarne.
Prinsippet for å bygge en lydabsorberende plate er ganske enkelt og består i hovedsak av en ramme som fylles med et mykt materiale som kan dempe lyd før det kles med et fint tekstil. Hvis du vil fordype deg i temaet finnes det mye å lese om ulike materialers evne til å dempe spesifikke frekvenser, men i et vanlig hjem pleier det å bli mer enn godt nok uten denne kunnskapen også. Og hvis du vil slippe å kjøpe spesielle plater av akustikkskum med høytalertrekk kan du likegodt bruke vanlig tekstil til å kle inn platene med. Som lyddempende fyll fungere isolasjonsplater av mineralull godt, eller hvorfor ikke en haug med gamle frottéhåndklær.
Opphenging av lydplater er et eget tema i seg selv for å få det lyddempende materialet i riktig avstand til reflekterende overflater på baksiden. Grunnen til dette er at lyd som passerer gjennom det dempende laget bør ferdes litt i luft før det reflekteres i veggen bak. Deretter møter lyden det lyddempende materialet på nytt og dempes ytterliggere. Ett alternativ er at rammen på lydplaten lages litt dypere enn det dempende materialet slik at det dannes en luftlomme på baksiden. På den måten kan rammen på lydplaten ligge an mot veggen, noe som ofte blir det fineste.
Med tiden kommer lydplaten til å bli støvete. Da kan det være behov for å ta den ned og støvsuge den med et møbelmunnstykke på støvsugeren.
Ved å bygge lydpaneler selv kan du ha full kontroll på hvilke materialer som brukes og dermed kunne gjøre miljøsmarte valg. Rammen bygger du med fordel av norske nærproduserte materialer, eller hvorfor ikke kapp som er til overs fra et annet prosjekt. Deretter kan du kle rammen med et stoff av økologisk naturmateriale. Glassull er riktignok en energikrevende prosess men råvaren består normal av resirkulert glass, og som alternativ kan du også bruke kasserte frottehåndklær.
Hvis du skal bygge flere lydplater – så bygg de samtidig og steg for steg. Det blir både enklere og mer effektivt. En kapp- og gjærsag gjør jobben enklere og sikrer rette fine snitt.
Velg gjerne ett litt kraftige tøy for å kle inn platene. Det holder seg strekt over lengre tid. Legg ekstra tid på hjørnene slik at disse blir pene – det forsterker hele inntrykket.
Følg vår steg-for-steg-guide som hjelper deg med å lykkes med å bygge lydplater.
Kapp to biter med 15 x 95 glattkant til samme lengde som isolasjonsplaten er bred – hvis du bruker standardplater er det 565 mm.
Kapp deretter to biter med 15 x 95 glattkant til samme lengde som isolasjonsplaten er lang, legg på 30 mm, hvilket da blir totalt 1200 mm hvis du bruker standard isolasjonsplater.
Legg delene på høykant og forbore for to skruer ved endene på de lange bitene og inn i de korte bitenes endetre med et 3 mm bor. Best resultat blir det hvis du forsenker hullene for skruene, da synes ikke skruehodene gjennom tekstilet.
Skru sammen delene med 4,0 x 40 mm treskruer. Kontroller at vinklene blir 90° ved å bruke en vinkelhake.
Når ytterrammen er klar skal du i tillegg bygge en innvendig ramme av 23 x 48 mm lekt, som skal passe inni rammen du nettopp bygde. Kapp derfor til to biter som er 493 mm og to lengre på 1170 mm.
Sett deretter sammen rammen på samme måte som tidligere ved å først forbore med et 3 mm bor for en skrue i hvert hjørne. Tenk på at lekten skal være liggende i denne rammen.
Skru sammen innerrammen med en 4,5 x 60 mm skrue i hvert hjørne og bruk vinkelhaken til å kontrollere at hjørnene blir rette.
Rund av alle ytterkanter med et sandpapir slik at det blir lettere å strekke tekstilet rundt uten at det blir skadet av en skarp kant.
Ta frem tekstilet du vil kle lydplaten med. Klipp til en bit som er minst 850 x 1450 mm stor, som du legger på et flatt underlag.
Legg deretter på ytterrammen du har bygget slik at du får like mye tekstil rundt langs hele rammen.
Legg på plass en plate med isolasjon i ytterrammen.
Kle deretter innerrammen med et valgfritt tekstil og fest dette med en stiftepistol. Klipp bort overflødig tekstil langs innerrammens ytterkant.
Den innvendige rammen skal nå trykkes forsiktig ned i den utvendige rammen passe hardt slik at isolasjonen ikke trykkes sammen, samtidig som den ikke skal ligge for løst. Avhengig av hvor tykt tekstil du har brukt på bør innerrammen ligge kant i kant med ytterrammens bakside eller muligens ligge noen millimeter under kanten.
Forbor med et 3 mm bor og forsenk hullene før du fester med 4,5 x 40mm treskruer fra utsiden og inn i innerrammen.
For å feste tekstilet som skal kle lydplaten begynner du med den ene langsiden og strekker tekstilet forsiktig før du stifter det fast. Begynn i midten og gå ut mot kantene, men stopp ca. 10 cm fra hjørnet.
Gjenta deretter det samme på den andre langsiden og til sist det samme på begge kortsidene.
Til slutt gjenstår bare hjørnene. Vik det overflødige tekstilet rundt på baksiden på kortsiden og juster. Deretter festes det med en stiftepistol på baksiden.
Når den siste stiften er på plass er din nye lydplate ferdig. Det som gjenstår er å gjøre den klar for å henges opp. Det løser du med å feste en ståltråd på baksiden slik at du kan henge den opp på veggen som et bilde.