igjen til minste bestillingsbeløp
Ordresummen inkludert eventuelle rabatter er mindre enn minimumsbeløpet for nettkjøp på 199 NOK
En trapp kan være så mye mer enn en passasje mellom to etasjer – med riktig plassering, design og materialvalg blir den et vakkert innslag i ditt hjem. Trappen kan utformes på flere ulike måter og du kan enten bestille en trapp som byggesett eller bygge den helt selv. Å bygge en trapp behøver ikke å være for avansert, men kan med noen få begrensinger være et håndterbart prosjekt for den hendige.
Trapper finnes i mange ulike utforminger for å passe til ulike forutsetninger. Den vanligste typen i norske hjem er en L-formet trapp med sving til høyre eller venstre. Den sparer plass og plasseres ofte slik at man kommer opp langs skråtaket i et 1,5-etasjes hus. Bygger du inn trappen får du dessuten ekstra oppbevaringsplass under.
Andre vanlige trappetyper er rette trapper og U-trapper, som ofte er utformet som to rette trapper med et platå, et såkalt repos på midten. Vil man har en trapp som tar minimal plass kan man velge spiraltrapp eller plassbesparende trapp. Disse har dog sine begrensninger og velges som oftest som trapp til loft eller lignende.
Uansett trappetype som finnes det noen tommelfingerregler som du bør følge for å få en trapp som er både praktisk og bekvem å gå i. Til å begynne med så bør ikke en trapp være for smal, da kan det bli vanskelig å flytte møbler og andre større gjenstander mellom etasjene. For at en trapp skal anses å være bekvem å gå i bør du følge den såkalte trappeformelen. Da blir trappen hverken for bratt eller for slak. Sørg for at 2 x høyden på trappetrinn + 1 x stegets dybde = 62-63 cm, samt at høyden på trinnet ikke overstiger 20 cm så blir det bra!
Trinnet er det du står på og hvis det er en lukket trapp er stusstrinn platen som dekker mellomrommet mellom trinnene. Trappens bærende konstruksjon kalles vange, og kan enten være plassert på siden eller under, en på hver side eller en under midten av trappen. Den ytterste kanten på trinnet kalles trappenese, og hvis du har et platå i trappen kalles dette repos, eller trappeavsats.
Komplette trapper finnes å kjøpe som byggesett, eller så bygger du trappen helt selv. Har du allerede en trapp som begynner å se sliten ut kan du med et trappefornyelsessett få nytt liv i din gamle trapp. Vangen og stusstrinn maler man ofte og deretter kles trinnet med nytt materiale.
En trapp regnes som en bærende konstruksjon i huset og endringer som skal gjøres er derfor ofte søknadspliktige. Kontakt byggesakskontoret i din kommune for å få klarhet i hva som gjelder for deg. Felles er likevel at åpninger mellom trappetrinn eller i rekkverk skal være maks 10 cm. Fri bredde skal være minst 80 cm og fri høyde minst 200 cm. Rekkverkets høyde skal være minst 90 cm høyt og skal ikke gå an å klatre i for små barn. På balkonger eller lignende skal rekkverket være minst 100 cm.
Foruten regelmessig renhold behøver oljede trappetrinn et visst vedlikehold i form av å oljes inn på nytt. Hvor ofte avhenger av bruken, men normalt kan dette behøves etter noen år.
Ved å bygge trappetrinnene, eller i det minste kle disse med massivt tre av et hardere treslag øker slitestyrken på trappetrinnene. Sørg også for at selve trappenesen tåler påkjenningene, da nettopp denne delen er den mest utsatte i en trapp. Velger du massivt tre her kan dette ofte pusses ned og overflatebehandles på nytt mange ganger, noe som gir din trapp et riktig langt liv.
Når du limer kan du strø litt salt i limet du har strøket på for å hindre bitene i å gli rundt.
Lager du en fresjigg for utfresninger i vangene så blir det lettere å gjøre denne jobben, og det blir lettere å få et bra resultat på alle sporene.
Å montere en trapp er både tungt og litt kronglete, så vær gjerne to som hjelper hverandre.
Har du ingen tvinger kan du bruke bjelker med fastskrudde klosser og deretter bruke kiler for å legge press på bitene som skal limes sammen.
Tenk på at en trapp er tung og du kan behøve å fordele vekten fra stolpene til plattformen. En måte å gjøre dette på er å sette stolpene på en ramme av bjelker som kan festes i gulvbjelkene.
Stryk på litt stearin eller voks på delene før du setter de sammen, dette motvirker knirking senere.
Belysning i trappen i form av små innfelte LED-lamper kan gi en trivelig effekt, samt være til god hjelp når det er mørkt.
Bygger du inn trappen får du ekstra lagringsplass under, og maksimerer bruken av et område som kan være vanskelig å utnytte.
Følg vår steg-for-steg-guide som hjelper deg med å lykkes med å bygge en trapp.
Begynn med å måle opp høydeforskjellen mellom gulvflatene i respektive etasjer, og hvilken plass du har til rådighet. I vårt tilfelle har vi 2816 mm høydeforskjell mellom gulvet på øvre og nedre etasje.
Tegn deretter opp selve trappen og kontroller at du følger trappeformelen og makshøyden på trappetrinnene. I dette tilfellet innebærer det at en høyde på 176 mm og 278 mm dybde på trappetrinnet passer bra.
For å bygge en L-formet trapp med repos behøver du først å bygge en plattform for repos, og senere skal du feste de to rette trappene i denne. Høyden på den ferdige plattformen er den samme som ett av trapptrinnene, og i vært tilfelle blir totalhøyden på plattformen 1936 mm.
Konstruksjonen til plattformen kan du enten lage med fire stolper, eller ved å feste bjelker i veggene og ha en stolpe i det ytre hjørnet. Sørg for at du har skikkelig feste i veggbjelkene samt at gulvet klarer vekten av stolpene der de skal plasseres.
Rammen for plattformen bygges av 48x148 bjelker som skrues i hverandre med 5,0 x 90 mm treskruer. Yttermålet skal være bredden av trappetrinnet pluss bredden av vangen x 2. I vært tilfelle skal trinnet være 90 cm bredt og vangene er 42 mm, noe som gjør at rammens yttermål blir 984 mm.
Sag til en eller flere stolper av 98x98 mm (eller lag stolpe av to sammenskrudde/limede 48x98mm), avhengig av om du skal feste i veggen eller ikke. Lengden på stolpene skal være ferdig høyde på repos, minus høyden på rammen og selve trinnet. I vært tilfelle blir dette 1936 – 148 – 26 = 1762 mm.
Plasser ut stolpene og fest rammen til disse gjennom å skråskru med 5,0 x 90 mm treskruer.
Kapp til to 48x73 mm biter for å stabilisere den ytterste stolpen nederst mot gulvet. Fest disse med å skråskru på samme måte som på rammen til plattformen, og skru også fast stolpene til veggen.
Vangene lages av to 42 x 180 mm limtrebjelke som limes på høyden for å skape en vange som måler 42 x 360 mm. Bruk trelim og press sammen med tvinger.
Mens vangene tørker kan du begynne å finne vinkelen til trappen og stille inn en smygvinkel. Vangens ender skal kappes til denne vinkelen, det samme gjelder utfresninger til trinnene skal ha den samme vinkelen.
Mål opp hvor du skal kappe vangen i henhold til din tegning og vinkelen du har på smygvinkelen. Ta heller for lite enn for mye og prøv mot plattformen slik at det blir riktig.
Når du er fornøyd sparkler du skjøten i de to limtrebjelkene du har limet sammen for de fire vangene. Deretter pusser du og maler i fargen du har valgt.
Stusstrinnene lager du av 18 mm furu hobbyplater som også disse skal males senere. De skal monteres i bakkant av trinnene og opp mot undersiden av trinnet over. Stusstrinnet skal derfor ha samme høyde som steghøyden, det vil si 176 mm, og dette klyver vi ned fra en 200 mm bred hobbyplate i furu. Lengden er trappens bredde pluss dybden på fresesporet, i dette tilfellet blir det 900 + 2 x 5 = 910 mm.
Puss ned alle stusstrinnene som er kappet opp og mal disse i ønsket farge.
Trinnene lager vi av en 26 mm benkeplate i stavlimet eik og på samme måte som stusstrinnet skal bredden på disse være trappetrinnets bredde pluss fresesporet på begge sider. I dette tilfellet blir det 900 + 2 x 55 = 930 mm. Dybden på trinnet skal være stegdybden inkludert trappenesen, hvilket blir 300 mm.
Alle trinnene skal kantfreses med en radius som tilsvarer den notfres som brukes for å gjøre sporene i vangene. Bruker du et fresestål for avrunding med 8 mm radius passer det perfekt med en 16 mm notfres til sporene i vangen.
Når alle trinnene har fått riktig størrelse og form skal de pusses og behandles med hardvoksolje, da dette gir en sterk og holdbar overflate samtidig som det gir en viss friksjon.
I de fire ferdigmalte vangene skal det nå freses ut for både trinn og stusstrinn. Merk opp hvor på vangene du skal frese og bruk en planke med stopp som du freser mot. Tenk på at notfresen du velger for sporene i vangen skal ha samme radius som avrundingen på trappenesen.
For trinnene freser du ut 15 mm dypt og for stusstrinnet holder det med 5 mm dype spor. Trinnet skal ha et overheng for trappenesen på 22 mm, hvilket gjør at trinnet totalt er 300 mm dypt.
Kontroller at hvert eneste spor blir bra, og at respektive trinn passer i sporet.
Legg ene vangen på siden og sett på plass alle trinnene i sine respektive plasser, etter at du har satt inn endene med parafin, en form for voks eller vanlige stearinlys.
Kontrollmål for å være sikker på at alle trinnene sitter ordentlig i sine spor, og ved behov bruker du en hammer og en slagkloss for å tvinge trinnet på plass.
Forbor med et 4 mm bor gjennom vangen og inn i trinnet og skru fast disse med 5,0 x 90 mm skruer i hvert trinn.
Sett på plass stusstrinnene og sjekk at de sitter godt opp mot trinnene. Skru de deretter fast i kanten nede med 3,5 x 40 mm treskruer i det nederste trinnet. Fest også stusstrinnet i overkant mot trinnet over med vinkeljern og 3,0 x 20 mm treskruer.
Vend trappen forsiktig rundt og fest alle trinnene på samme måte gjennom den andre vangen. Det kan være litt kronglete å få i alle og det er lettere å være to om dette.
Deretter setter du sammen den andre delen til trappen på samme måte.
Har du både tatt riktig mål og fulgt din tegning skal de to trappedelene nå passe mot plattformen du har bygd.
Plasser den ene delen mot plattformen og fest en bit av en 48x73 mm bjelke i plattformen under vangene slik at trappen kan hvile på denne. Kontrollmål at alle høyder og vinkler passer før du skrur den fast med 6,0 x 160 mm skruer gjennom stolpene og inn i vangene.
Fest deretter vangen som går langs veggen i veggens bjelkelag med passende skruer, avhengig av type vegg.
Deretter gjør du det samme med neste del til trappen.
Mål deretter opp for repos, som også dette er ett trappetrinn og skal ha trappenese med frest avrundet radius i fremkant.
Trappens repos blir større enn benkeplaten er dyp, derfor limer vi sammen dette av to deler. For å få de to bitene til å være helt perfekt i høyde med hverandre bruker vi en lamellfres før vi limer sammen delene med hjelp av lamellkjeks.
Når platen til repos er limet, sager du til den i henhold til målene på din tegning, freser trappenesen, før du pusser og oljer inn.
Legg på plass platen til repos og fest fra undersiden med vinkeljern og 3,0 x 20 mm treskruer. Husk å forbore med et 2 mm bor i eikeplaten før du fester vinkeljernene.
Langs med vegger på repos setter du gulvlister, deretter er trappen klar!
Det som gjenstår nå er å lage et rekkverk samt eventuelt kle inn rommet under og kanskje passe på å skaffe deg litt ekstra lagringsplass.