igjen til minste bestillingsbeløp
Ordresummen inkludert eventuelle rabatter er mindre enn minimumsbeløpet for nettkjøp på 199 NOK
Å fyre med ved i de kalde vintermånedene er noe som kan skape veldig koselig stemning. Men da bør veden være tørr. Fuktige vedkubber brenner dårlig, og for at veden skal være skikkelig tørr bør den ligge og tørke i ett år. Vi viser deg hvordan du kan bygge en skikkelig vedbod – gjerne med to fakk – slik at det er lett å holde orden og få din ved tørr.
En vedbod har hovedsakelig to funksjoner – å sørge for at tørr ved ikke blir bløt og å lagre tørr ved. Dette gjør du ved å bygge to fakk, ett for ved som ligger til tørk for neste sesong, og et fakk med tørr ved som er klar til å fyres med. Da kan du lett ta fra den tørre veden til det blir tomt, og se når det er på tide å fylle på igjen. Neste sesong tar du i stedet fra det andre fakket der veden nå er tørr og klar til å fyres med.
For at veden skal tørke skikkelig er det viktig at vedboden er bygget slik at luften lett kan sirkulere rundt den stablede veden. Samtidig skal vedboden beskytte mot været slik at veden ikke blir bløt i høstregnet. Sørg også for å få veden opp fra bakken og fjern masser som holder på fuktighet, da beskyttes veden også mot fukt fra bakken.
Hvor stor vedbod du skal bygge avhenger av hvor mye du fyrer med ved, og hvordan du kan få tak i ved. Hvis det bare dreier seg om litt kosefyring innimellom, så holder det kanskje med en liten vedbod. Hvis vedfyringen er den primære varmekilden i huset ditt behøver du kanskje ha plass til hele sesongens forbruk av ved. Hvis du har egen skog som du kan hente ved fra kan det også her være hensiktsmessig med en noe større vedbod da ett tre lett blir til store volum med vedkubber. Hvis du kjøper ved kan det ofte bli en mer fordelaktig pris hvis du kjøper større volum på en gang, men da krever det at du har plass til å oppbevare alt.
Når du likevel bygger kan du passe på å legge til ytterligere et rom som kan brukes til oppbevaring av annet enn ved. Kanskje trillebåren og hageredskapene behøver et hjem, eller kanskje du vil kombinere vedboden med oppbevaring av sykler. Drar du ut taket, slik at du får et skjermtak, så har du også laget deg et sted å klyve opp veden som er beskyttet mot regn.
Bygger du vedboden med trykkimpregnerte materialer kommer den til å holde i mange år uten noe vedlikehold å snakke om. Bare rengjør fakkene når de er tomme for ved før du fyller på med et nytt lass.
Ved er en fornybar energikilde som har mindre klimapåvirkning enn fossilt brensel. Dessuten er det lett å finne nærprodusert ved, noe som gjør at man unngår masse transporter og utslipp knyttet til dette. Hvis du bygger din vedbod av trykkimpregnerte materialer kommer den til å holde lenger med minimalt med vedlikehold, noe som er bra både for lommeboken og miljøet.
Vær gjerne to når dere bygger – det blir både lettere og morsommere, ikke minst på kranselaget når taket er tett.
Bruk skråstag og hurtigtvinger under byggingen slik at du kan holde alle deler på plass i riktig posisjon til du har rukket å stabilisere konstruksjonen skikkelig.
Fokuser på brukervennlighet - plasser den på rett sted og gjør den stor nok. Det er bedre å bruke litt ekstra i størrelse helt fra starten av slik at all ved kan få plass, selv om du tilfeldigvis tar hjem litt for mye.
Følg vår steg-for-steg-guide som hjelper deg med å lykkes med å bygge en vedbod.
Begynn med å velge steder der du skal ha din nye vedbod og mål opp et område på drøyt 2 x 2 m. Bruk merkespray for å markere målene på overflaten.
Grav bort matjorden som holder på fukt og fyll deretter på med drenerende grus - det reduserer fuktpåvirkningen nedenfra.
Mål opp og marker hjørnene der din nye vedbod kommer ved hjelp av noen pinner som du slår ned. Kontrollmål også diagonalene slik at disse er like lange, da er hjørnene vinkelrette.
Gjør et hull med et spett der stolpespydene skal være og slå de ned med hjelp av en slegge. Husk å ha en trebit i mellom slik at du ikke skader selve beslaget.
Kapp de til fremre stolpene av trykkimpregnerte stolper med dimensjonen 98 x 98 mm. Lengden til de fremre skal være 2500 mm og de bakre skal være 2300 mm. Da får du passe fall på taket.
Gjør en utsparring i overkant på stolpene for toppsvillen, som i dette tilfellet skal være en stående 48 x 148 mm bjelke.
Monter første hjørnestolpen i et beslag og fest med 8,0 x 50 mm skrue med skivehode, og juster så stolpen står i lodd ved hjelp av et vater.
Når du har fått stolpen i lodd i begge retninger fester du den ved hjelp av midlertidige skråstag og fester den med ytterligere tre 8,0 x 50 mm skruer med skivehode i stolpespydet. Fortsett med de resterende hjørnestolpene på samme måte.
Kapp til toppsvillen av 48 x 148 mm trykkimpregnert bjelke slik at du får et passe overheng på hver side. Mål avstanden fra utside til utside på stolpene og legg til 150 - 200 mm pr. side, da finner du lengden på toppsvillene.
Sett også på plass midtstolpen i beslaget før du legger på toppsvillen i utsparringen og fester de i stolpene med 5,0 x 80 mm i hjørnestolpene.
Finjuster midtstolpene slik at de står i lodd og fest de sammen med toppsvillen med 5,0 x 80 mm treskruer.
Mål avstanden mellom fremre og bakre stolpe rett over stolpens beslag og kapp til tre tverrgående veggbjelker til denne lengden av 48 x 73 mm trykkimpregnert bjelke. Bruk vinkeljern og beslagskruer for å feste bjelkene i stolpene og fest den nederste ca. 150 mm opp fra bakken. Husk å kontrollere med vateret at bjelken havner i vater.
Kontroller at stolpene er i lodd og fest deretter den øvre veggbjelken i overkant av stolpen i samme høyde som den bakre toppsvillen. Fest deretter den midterste bjelken i stolpene og sjekk at også denne er i lodd.
Gjenta deretter det samme på den andre siden og på vedbodens bakside.
Mål opp for sidenes kledningsbord som skal være ca. 10 cm lengre enn målet fra den øverste bjelkens øvre kant til den underste bjelkens nedre kant. Kapp opp et antall bord 21x 95 mm trykkimpregnerte terrassebord til den lengden du har målt opp.
Fest terrassebordene med to rustfrie 4,2 x 42 mm terrasseskruer i hver bjelke. Fordel terrassebordene med ca. 25 mm glippe for å få det luftig og fest skruene i rette linjer slik at det blir pent.
Taket skal hvile på taksperrene som igjen hviler på fremre og bakre toppsvill. Mål derfor avstanden mellom toppsvillenes ytterkanter og legg til ca. 40 – 60 cm til denne lengden. Det sørger for at du kommer til å få et overheng i frem- og bakkant på 20 – 30 cm.
Kapp opp taksperrer av 48 x 148 mm trykkimpregnerte bjelker til den lengden du fikk frem i forrige steg.
Mål og juster taksperrene til riktig posisjon og fest de deretter med vinkeljern og beslagskruer i begge toppsvillene.
Med taksperrene på plass måler du den totale bredden fra ytterkant til ytterkant og kapp til taklekter av 48 x 48 mm bjelke. Fest deretter en i fremkant og en i bakkant med 5,0 x 80 mm treskruer.
Kapp deretter til de resterende taklektene og monter de jevnt fordelt med en avstand som ikke overstiger 40 cm.
Mål takets lengde og kapp til takplatene med stikksag med metallblad. Ikke bruk vinkelsliper da varmen fra kappskiven skader takplatens rustbeskyttelse.
Monter den første takplaten med kun to 4,8 x 35 mm farmerskrue, en i hvert hjørne langs ene gavlen og fortsett deretter med neste plate. Skru i takplatens bølgebunn.
Neste plate legges på plass, kant i kant med første platen og med ett overlapp, samt festes sammen med 4,8 x 23 mm farmerskrue i takplatens bølgetopp.
Med to eller tre plater på plass kan du nå løsne en av skruene du satte i hjørnene på første takplaten. Juster hele platetaket før du fester det i taklektene med 4,8 x 35 mm farmerskruer som du skrur i platens bølgebunn.
Siste trinnet for å få taket pent er å kle inn med 22 x 198 mm kledningsbord som du med fordel kan male i en passende farge. Bordene kan du feste med 40 mm treskruer, 60 mm firkantspiker eller terrasseskruene du brukte til kledningen.
For å holde veden fra hverandre i de to rommene kan du montere et armeringsjern i de midterste stolpene.
Hvert rom er bredt nok til en lastepall med standardmål som kan fungere som et luftet og løst gulv. Hvis du ikke har noen lastepaller kan du enkelt bygge et løst gulv med trykkimpregnerte bjelker og litt terrassebord. På den måten kommer veden opp bra bakken og beskyttes mot fuktigheten fra bakken.