Energieffektiv ytterdører | ByggmaxEnergieffektiv ytterdører | Byggmax

En tett ytterdør er en energieffektiv dør

Her kan du lese om fordelene ved å velge en energieffektiv inngangsdør.

Hvis du har en ytterdør som ikke er tett, vil den slippe ut mye varme, noe som fører til høyere oppvarmingskostnader for huset ditt. Det kan virke kostbart å investere i en ny ytterdør, men hvis døren din er gammel, henger feil eller har gliper, lønner det seg å kjøpe en ny.

En energieffektiv ytterdør skal kort forklart:

  • ha god isolasjonsevne
  • holde formen ved temperaturendringer og fuktighetsnivåer
Energieffektiv ytterdører | ByggmaxEnergieffektiv ytterdører | Byggmax

Faktorer som påvirker dørens energieffektivitet

Fuktighet

Fuktighet i dører gjør at de eldres raskere og må byttes tidligere enn en dør som motstår fuktighet. I tillegg sløser man med energi ved å varme opp huset hvis ytterdøren ikke er tett.

Yttertak og plassering

Et enkelt tak over ytterdøren, eller med vindfang, beskytter ytterdøren mot vær og vind. En ytterdør som ligger i le, er mindre utsatt for nedbør og beholder isolasjonsevnen og utseendet lenger.

Vindu

Vinduer i ytterdører er populært – men også dørens svake punkt. Uansett hvor godt isolert døren er, må vinduet ha samme isolasjonsnivå. Moderne energiglass er mange ganger bedre isolert enn de gamle modellene. Tips! Spør alltid hvilken type glass det er i ytterdøren.

Hengsler og montering

En ytterdør åpnes og lukkes mange ganger per dag. Hengslene må tåle krevende påkjenninger. Hvis de svekkes, blir hele døren skjev. Det gjør den vanskelig å åpne og lukke, noe som påvirker hvor tett den er. En annen viktig faktor er monteringen av ytterdøren. Korrekt montering gjør konstruksjonen stabil.

 

Isolasjon, konstruksjon og U-verdi

U-verdien angir ytterdørens isolasjonsevne. Jo høyere isolasjonsevne døren har, desto lavere blir U-verdien. En normal dør vil vanligvis ha en verdi mellom 0,8 og 1,5. Det høres kanskje ikke ut som en stor variasjon, men en dør med verdi 0,8 er faktisk dobbelt så godt isolert som en dør med en U-verdi på 1,5. Gamle dører har ofte høyere U-verdier.

Det er ikke bare ytterdørens U-verdi som viser hvor godt den isolerer. Materialene i nye dører varierer også fra merke til merke, og de endrer seg ved endringer i værforholdene.

Ytterdørene er ofte isolert med celleplast, som er et materiale med svært god isolasjonsevne. Tykkelsen og hvordan ytterdøren er konstruert er to faktorer som påvirker isolasjonsevnen.

Kan U-verdien forbedres?

Det hjelper å etterisolere. Hvis du samtidig renoverer vinduer og dører, kan du får betydelig bedre isolasjon, som beholder varmen innendørs bedre.

Trekker det selv om du har etterisolert? Monter en ytterdør med lavere U-verdi. Ta en titt på det store dørsortimentet vårt her.

 

Finn inspirasjon i gjør det selv-guidene våre: