igjen til minste bestillingsbeløp
Ordresummen inkludert eventuelle rabatter er mindre enn minimumsbeløpet for nettkjøp på 199 NOK
Hvis du har en ventilert krypkjeller eller et hus som står på fundamenter kan tilleggsisolering bidra til å senke energiforbruket samt øke komforten. Arbeidet krever få verktøy og er enkelt å utføre hvis går an å komme til under bjelkelaget. Det vanligste er å bruke stive isolasjonsplater eller celleplastplater som festes direkte i stubbloftsplatene i gulvbjelkelaget.
Å tilleggsisolere bidrar til høyere komfort og minsket energiforbruk, men før du setter i gang må fuktrisikoen bedømmes. En ventilert grunnmur har høyest relativ fuktighet på sensommeren da bakken kjøler den varme og fuktige uteluften som kommer inn gjennom ventilene i krypkjelleren. Det kan sammenlignes med at den varme og fuktige luften som oppstår når du dusjer treffer baderomsspeilet og kondenserer. Når et gulvbjelkelag tilleggsisoleres reduseres varmelekkasjen gjennom bjelkelaget og krypkjelleren blir kaldere, og risikoen for kondens øker. Normalt er ikke dette noe problem med normalt isolerte bjelkelag da temperaturforskjellen blir liten, men hvis krypkjelleren i dag har relativt høye fuktnivåer kan dette utgjøre forskjellen på kondens eller ikke. Gulvbjelkelag på fundamenter har høy luftgjennomstrømning og tilleggsisoleringens innvirkning på krypkjellerens temperatur kan neglisjeres. Dette betyr ikke at gulvbjelkelaget er fuktsikkert og en nøye inspeksjon må gjøres før arbeidet startes slik at man kan oppdage mikrobiell tilvekst.
Da stubbloftsplaten blir bygget inn bak isolasjonsplater er det viktig at den ikke har høyere enn maks. 16% relativ fuktighet (RF). En digital fuktighetsmåler er en billig og bra investering som kan måle dette i løpet av noen få sekunder.
De to typene av materiale som brukes oftest som tilleggsisolering i krypkjellere er celleplastplater og mineralullplater. Varmeledningsevnen, dvs. materialets evne til transportere varme, er likeverdig i begge materialene men celleplast er enklest å montere.
Inspiser bjelkelaget med jevne mellomrom or å forsikre deg at det ikke har blitt noen mikrobiell tilvekst.
Som nevnt over kommer varmetilførselen til kryperommet til å minske hvis du tilleggsisolerer stubbloftet, og dette medfører at du bør se over ventilasjonen av rommet. Problemet er som oftest ikke så stort om vinteren når uteluften generelt er relativt tørr. Om sommeren derimot kan luften inneholde store mengder vanndamp som lett kan kondensere i et kaldt kryperom. Derfor bør du sjekke den relative luftfuktigheten på sensommeren for å finne ut om du behøver en avfukter som kan holde fuktighetsnivået i sjakk.
Bli kjent med krypkjelleren din gjennom å holde kontroll på fuktighetsnivået med en fuktighetsmåler om sommeren. Hvis fuktighetsnivået overstiger 80% gjennom en 12 ukers periode har det antageligvis allerede startet å komme mikrobiell tilvekst. Høyere fuktighetsnivåer i en kortere periode er akseptabelt, men middelverdien bør ikke overstige 75%.
Vær gjerne to personer under arbeidet slik at du slipper å krype ut og inn av krypkjelleren for å hente celleplastplater.
Beskyttelsesbriller er alltid anbefalt ved arbeid over skulderhøyde og må ansees som påkrevd når man skal jobbe fra undersiden.
Bruk åndedrettsbeskyttelse under arbeidet slik at du slipper å puste inn støvpartikler.
Følg vår steg-for-steg-guide som hjelper deg med å lykkes med å etterisolere krypkjelleren.
Fjern alt organisk materiale under bjelkelaget for å få ett triveligere arbeidsmiljø og minske risikoen for mikrobiell tilvekst.
Inspiser stubbloftplatene nøye for å oppdage eventuell mikrobiell tilvekst. Lys med en lommelykt parallelt med overflaten så blir en eventuell tilvekst synlig i slepelyset.
Celleplastplatene leveres vanligvis med målene 1200x600 mm og passer derfor mellom to fakk i bjelkelaget. Du kan med fordel forberede platene ved å gjøre markering midt på platen med en sprittusj. Dette gjør det enklere å finne bjelkelaget i midten på platen når den monteres.
Begynn med å montere den første platen i et hjørne. Mål og kapp til platen med en håndsag slik at den havner i sentrum på gulvbjelken neste plate skal monteres på.
Fest platene med 5,0 x 80 mm skruer med 2 x 9 x 35 skiver, men vent med å feste i raden der neste plate skal monteres. Skruene festes med 60 cm sentrumsavstand langs bjelken.
Fortsett med monteringen av alle platene langs de to første fakkene med bjelkelag og tilpass den siste biten med en håndsag.
Begynn med neste rad på samme måte og fest med skruer og skiver. Nå festes også første radens plater når skruene festes i gulvbjelken der de to radene møtes.
Når du har kommet til siste raden tilpasses platene på samme måte som tidligere ved at de kappes en håndsag.