igjen til minste bestillingsbeløp
Ordresummen inkludert eventuelle rabatter er mindre enn minimumsbeløpet for nettkjøp på 199 NOK
Bunnsvillen – underlaget til konstruksjonen og bindeleddet til grunnmuren. Man innså tidlig hvor viktig bunnsvillen var og den kan derfor spores flere hundre år tilbake i tid. Takket være bunnsvillen får ditt drømmehus bra kontakt med grunnmuren. Og med denne guiden får du hjelp til korrekt innfesting av bunnsvillen slik at du kan nyte en god familiemiddag i et godt inneklima.
Fra 70-tallet og et stykke inn i 80-tallet brukte man trykkimpregnert i bunnsvillen hvilket har vist seg å være en dårlig ide. Bunnsvillene var ofte fuktige når de ble bygget inn i konstruksjonen og man brukte ikke grunnmurspapp, hvilket gjorde at de sugde til seg fuktighet fra grunnen. Selve impregneringen inneholdt midler som gjorde at den kunne stå imot råte men gav et skadelig miljø inne. Når den trykkimpregnerte bunnsvillen ble fuktig utsondret den skadelige stoffer i luften, noe som kunne kjennes i form av vond lukt. Vet man at huset har en bunnsvill som er trykkimpregnert må man ikke bytte den, men man bør forsikre seg om at den ikke er fuktig ved å få hjelp av en ekspert som kontrollerer den.
En bunnsvill som har vist seg å avgi skadelige stoffer må byttes ut og heldigvis finnes det firmaer som har spesialisert seg på dette. Bunnsvillen blir byttet ut fra innsiden eller utsiden avhengig av hvilken type fasade huset har. Ettersom bunnsvillen har hele konstruksjonens vekt på seg er dette et omfattende arbeide. Selve jobben gjøres ved hjelp av jekker som avlaster husets vekt slik at man kan bytte deler av bunnsvillen og sanere området rundt.
Istedenfor trykkimpregnert bruker vi i dag vanlig konstruksjonsvirke i bunnsviller. Før bunnsvillen bygges inn kontrollerer man at fuktverdien ikke er høyere enn 18% med en fuktighetsmåler. Mellom grunnmuren og bunnsvillen bruker man grunnmurspapp. Denne formen for isolasjon kan ha ulikt utseende avhengig av produsent, men funksjonen er den samme og det er å hindre bunnsvillen fra å ta opp fukt fra grunnen.
En bunnsvill som er riktig montert behøver ikke noe vedlikehold eller byttes ut.
Bunnsvillens holdbarhet er direkte knyttet til at den er tørr og derfor har det veldig stor betydning at konstruksjonen er korrekt utført. Grunnmurspappen hindrer fukt i å ta seg opp fra den støpte platen og inn i den bærende trekonstruksjonen. På utsiden er det viktig at vindsperren kan lede ned eventuelt vann som har kommet inn bak kledningen, ned og bort fra veggen slik at bunnsvillen ikke utsettes for fukt.
Du kan spikre eller hefte fast grunnmurspappen rett på bunnsvillen. Deretter monterer du bunnsvillen med pappen ned, forsikre deg om at pappen ikke krøller seg under montering.
Kontroller alltid at fuktverdien ikke er høyere enn 18% i treverket. Ellers risikerer du råteskader som følge av at du bygger inn fukten.
Følg vår steg-for-steg-guide som hjelper deg med å lykkes med å feste en bunnsvill.
Sørg for at underlaget er rent og plant.
Bruk en grunnmurspapp som er minst like bred som bunnsvillen du skal bruke og rull den ut langs grunnmurens ytre kanter. Har grunnmurspappen en side med fortykninger eller riller skal denne siden alltid plasseres ned mot betongen.
La skjøtene overlappe og tape skjøten nøye. Skjær av grunnmurspappen med en skarp kniv og fikser den med lim, dobbeltheftende tape eller spiker. med aldersbestandig tape.
Plasser bunnsvillen på grunnmurspappen og forbore hull for innfestingen. Bruk et betongbor med mindre diameter enn skruen du skal bruke og bore hull med 60 cm avstand. For 8,0 mm betongskruer forborer du med et 6 mm betongbor.
Fest bunnsvillen med betongskruer i de forborede hullene. Skruens lengde skal være minst to ganger plankens tykkelse. Vanligvis er bunnsvillen 48 mm tykk, og da er det passe med en betongskrue på 8,0x90mm.