igjen til minste bestillingsbeløp
Ordresummen inkludert eventuelle rabatter er mindre enn minimumsbeløpet for nettkjøp på 199 NOK
Trappene i våre hus er som oftest veldig synlige og er en stor del av innredningen i ditt hjem. Mange steg gjennom mange år sliter selvfølgelig hardt på din trapp. Det behøver ikke å være så vanskelig å freshe opp utseendet på din trapp, og dermed la den få tilbake statusen som den sentrale prydgjenstanden den kan være. Vi viser deg hvordan du gjør dette for å få et perfekt resultat.
Trapper finnes i mange ulike utførelser, former og modeller som kan kreve litt ulike løsninger for å få til en vellykket oppussing. I store trekk handler det om å først klargjøre trappen for den nye overflatebehandlingen eller belegget du ønsker, og deretter male, lakke eller dekke trappen med nye overflatesjikt. Alternativt gjør du en kombinasjon hvor du maler sidevangene (sidene på trappen) og eventuelle stusstrinn («veggen» bak hvert trinn), og deretter kler trinnene du tråkker på.
En viktig sak å tenke på er at trappen ofte brukes daglig. Under en oppussing kan den ikke brukes. Enten kan du midlertidig flytte til en av etasjene, eller så kan du pusse opp annethvert trinn først. Når disse er ferdige fortsetter du med resten av trinnene. På denne måten vil du kunne bruke trappen til nødvendig turer mellom etasjene mens du holder på. Vær bare nøye med å merke opp hvilke trinn man kan gå på og hvilke man absolutt ikke skal tråkke på.
Hvis du har en lakkert eller oljet trapp uten noen større skader kan det holde med å vaske, slipe og deretter olje eller lakke trappen igjen for å få den til å se ut som ny. Hvis du vil endre farge kan du enten beise trappen etter slipingen eller bruke pigmentert olje eller hardvoksolje. Store merker eller løse fliser kan der derimot være vanskelig å reparere pent uten å sparkle og male over.
Trapper med limt teppe på hele eller deler av trinnet kan få deg til å føle at du trakk det korteste strået i trappeoppussingslotteriet, men fortvil ikke. Det går an å fjerne tepper og gulvbelegg også, selv om det innimellom kan innebære litt mer jobb. I tillegg til at belegget må helt bort – selv om du skal kle inn trappen igjen – så må du også få bort alt limet fra trappetrinnene. Vær forsiktig med å bruke varme da endel limtyper kan avgi skadelige gasser når de varmes opp, sørg i så fall for å ha bra åndedrettsbeskyttelse og god ventilasjon.
Hvor nøye du behøver å være med forarbeidet styres til en stor del av hva du vil gjøre med trappen. Skal den males med lakkmaling bør du være veldig nøye da selv små skavanker synes i gjennom. Hvis du skal legge teppe holder det at overflaten er jevn slik at man ikke kjenner ujevnheter gjennom teppet. Og hvis du skal kle inn trinnene med nytt treverk behøver du bare ha et underlag som er noenlunde slett.
Når du tenker på hvordan din nyoppussede trapp skal se ut, kan det være greit å også tenke på hvor glatte de ulike alternativene er. For eksempel kan en lakkert trapp oppleves å være betydelig glattere enn en oljet, og tepper gir mest friksjon for pengene. Og visst finnes det anti-skli tape å sette på trinnene, men det er nok ingen som vil ha det på sin trapp. Skliulykker i trapper er blant de vanligste ulykkene i hjemmet, så vær nøye med dine valg.
Nå som du likevel er i gang med oppussingen av trappen kan det være bra å se over håndløpere og eventuell fallbeskyttelse, slik som espalier eller rekkverk. Hvis du bytter ut noen av fallbeskyttelsene på trappen må du huske på at de bør være minst 90 cm. høye, og at åpninger ikke får være større enn 10 cm. Håndløperen tar du kanskje bare ned og fresher opp i samme stil som resten av trappen, men samtidig kan du overveie å felle inn en LED-list i den. På den måten kan du få en fin effekt samtidig som det gir bra nattbelysning i trappen.
Den enkleste veien til en nyoppusset trapp er ofte å male sidevangene og eventuelle stusstrinn, og deretter kle trinnene med nytt materiale. Her kan du enten velge mellom å montere ferdige trappetrinn eller legge ett vanlig gulv, f.eks. parkett. Ulempen er at du da også må montere separate trappeneser eller lister for å få det pent. Nedenfor beskrives det hvordan du enkelt kan gi trappen et nytt liv ved å male sidevangene og stusstrinn, for så å kle trinnene med nye trinn i oljet eik. Denne metoden går ganske fort og koster bare en brøkdel av hva en ny trapp gjør, tross dette kommer den til å se helt ny ut.
Avhengig av hvilket materiale du velger til trappetrinnene kan det være behov for et visst vedlikehold i form av regelmessig innoljing. Ellers er det det bare vanlig renhold som kreves for å holde trappen fresh.
En trapp slites hardt og brukes i de fleste hjem mange ganger hver dag av alle familiemedlemmene. Derfor bør du velg et overflatesjikt som er ekstra motstandsdyktig mot slitasje, samtidig som det selvfølgelig skal være pent og lett å rengjøre. Overflaten på trinnene bør utføres med samme krav som stilles på vanlig gulv, men tenk på at trappenesen bør være ekstra slitesterk da den er ekstra utsatt. En trapp eller overflatesjikt av massivt tre går det normalt an å slipe opp et antall ganger og kan på denne måten få gis en lang levetid.
Før du kapper – bruk maskeringstape på snittet du skal gjøre på trappetrinnet. Da minsker du risikoen for fliser langs sagsnittet. Dessuten er maskeringstapen perfekt plassert til du skal fuge.
Behøver du å bruke trappen under tørketiden? Arbeid med annethvert trinn ene dagen og resten neste dag. Husk å merke opp tydelig hvilke trinn som ikke skal tråkkes på under arbeidet.
Være nøye når du måler opp for trappetrinnene og mål heller en gang for mye enn en gang for lite.
Merk opp hvilket trappetrinn som tilhører hvilket trinn i trappen så fort de er tilpasset. Da slipper du å risikere å blande sammen.
Følg vår steg-for-steg-guide som hjelper deg med å lykkes med å fornye en trapp.
En oljet, klarlakkert eller malt trapp skal først rengjøres skikkelig med malingsvask for å få bort all smutt fett som du vil unngå å slipe inn i treet.
Slip over hele trappen lett med et fint sandpapir slik at både grunning og lim kommer til å få godt feste.
Hvis du har skader og hakk på sidevangene eller stusstrinnene fyller du disse med finsparkel.
Slip de sparklede områdene og sørg for at overflaten er helt jevn.
Tørk deretter godt av trappens alle deler med en fuktig klut for å få bort alt slipestøv.
Det første steget i malingen er å bruke heftgrunning på både sidevanger og stusstrinn. Selve trinnet skal senere med nye trinn så der behøver du ikke grunne.
Når grunningen er tørket pusser du lett over overflaten med et fint sandpapir for å gi best mulig feste for lakkmalingen.
Tørk bort alt slipestøv med en fuktig klut og vær nøye slik at eventuelt støv ikke forurenser din lakkerte overflate.
Mal deretter både sidevanger og stusstrinn med minst to strøk av ønsket farge.
Når malejobben er klarer det tid for å gå over til å kle trappetrinnene med nye trinn av tre. Før du begynner er det bra å merke opp hvert trinn med et siffer – det har du nytte av lengre frem.
For å kunne kappe til de nye trinnene gjelder det å måle opp hvert trinn nøye. Det finnes mange måter å gjøre dette på. Enten kjøper du et spesialverktøy for formålet som har løse «visere» som stilles inn slik at du på denne måten kan overføre målet, eller så kan du bygge en egen kopi av dette med litt kryssfiner og litt board. Et alternativ er å bruke f.eks. gulvpapp som du klipper til rett passform for trinnet.
Før over målet fra det første trinnet over til det nye trappetrinnet du skal kappe til og dra av slik at du kommer til å få en glippe på 2 mm rundt kanten for mykfuge. Fester du maskeringstape langs hele sagsnittet minimerer du risikoen for fliser i snittet samtidig som du har forberedt for perfekte fuger senere.
Kontroller at den første biten passer perfekt med 2 mm glippe langs sider og bakkant mot stusstrinnet. Hvis du er fornøyd markerer du hvilket trinn biten tilhører og fortsetter på samme måte med neste trinn.
Når alle bitene er kappet og kontrollert er det tid for å begynne monteringen av trinnene.
Det er lettest å begynne monteringen øverst og gå nedover. Ta derfor frem biten for det øverste trinnet og sørg for at underlaget er fritt for smuss.
Påfør lim- og byggfug av MS-polymer typen over hele overflaten og langs fremkanten.
Legg deretter på plass det første trinnet, juster slik at du får en liten glippe på 2 mm rundt kantene og press fast trinnet med et jevnt trykk.
Fortsett deretter med neste trinn på samme måte, alternativt ta annethvert trinn hvis du vil kunne gå i trappen det kommende døgnet.
Når alle trinnene er på plass gjenstår fugingen. Det blir penest hvis du først setter maskeringstape langs kanten der du skal fuge.
Bruk deretter samme type lim- og byggfug som du brukte til å feste trinnene med, velg en farge som passer med fargen du har valgt for resten av trappen og påfør den.
Bruk en fugeglatter for å dra av overflødig fugemasse, alternativt med en finger dyppet i såpevann.
Dra deretter av all maskeringstape og la fugen herde.
Ofte leveres trappefornyelsestrinn ferdig grunnoljet og du behøver derfor å gi dine nye trappetrinn en omgang med olje eller hardvoksolje, noe du påfører med en klut eller myk svamp.