Velg riktig gulv

Ska du legge nytt gulv? Hos oss finner du flere ulike typer gulv å velge mellom.

Har du bestemt deg for å legge nytt gulv? I så fall har du en gøy aktivitet foran deg – nemlig å velge gulvet! Hos oss på Byggmax finner du flere ulike typer gulv å velge mellom. Uansett om du går for en askeparkett til soverommet eller en elegant eikeparkett til hverdagsrommet, så vil vi at du skal vite at du med våre gulv legger gulv etter alle kunstens regler. Sjekk vår guide & trinn-for-trinn om hvordan du legger gulv her. 

Lett å legge gulv

Å legge laminatgulv er et billig og godt alternativ til parkett av tre. Et laminatgulv gir deg et slitesterkt gulv som passer i både gang, kjøkken, stue og soverom. Vi hjelper deg å legge gulv som en proff, se vår gjør-det-selv-guide her.

Vanskelig å velge gulv?

Test hjemme ved å bestille en gulvprøve før du kjøper ditt nye parkettgulv. Da kan du i fred og ro sammenligne og planlegge miljø og innredning. Gulvprøven leveres fraktfritt. Bestill gulvprøver hjem her.


Parkettgulv

Klassisk tregulv oppbygget av flere lag av naturlig og levende materiale med et toppsjikt av massivt tre på minst 2,5 mm. 

Laminatgulv

Slitesterkt og rimelig gulv med trebasert kjerne, vanligvis av HDF, og overflateimitert tre- eller steinmønster.

Vinyl- och designgolv

Gulv av syntetisk materiale. Vanntette, lette å legge og som regel tynnere enn andre gulv. Helt PVC-frie og 100 % gjenvinnbare.

Korkgulv

Ett tåleligt gulv som passer godt i alle ulike rom. Gulvet er både varmeisolerende og lyddempende samt vanntålelig.

Velg riktig gulvunderlag

Många golvunderlag passar till de flesta typer av golv. Förslagen nedan är de underlag vi rekommenderar för respektive golvtyp. 

GULVTYPE UNDERLAGSRULLE AV XPS UNDERLAGSPLATE AV XPS  KORKMATTE UNDERLAGSFOAM
Parkettgulv
 
 
 
 
Laminatgulv
 
 
 
 
Gulv av herdet tre
 
 
 
 
Vinyl- og designgulv
 
     
Gulvvarme
 
     
Grunn av betonggulv
 
 
 
 

Slik lykkes du med prosjektet

Å slipe et slitt eller gulnet tregulv gjør underverker for både gulvet og rommet. Gulvet blir som nytt igjen, får en penere farge og blir dessuten mykere å gå på. Før du setter i gang med slipingen ved hjelp av vår steg for steg-guide, er det en del ting du bør ha oversikt over først.

Hvilke gulv kan slipes?

Før du begynner å tenke på å slipe gulv, må du sjekke at akkurat ditt gulv er egnet for sliping. Lamellparkett har et topplag i massivt tre på minst 2,5 mm og man pleier å regne med at sliping tar omtrent 1 mm av treets ytterste lag. Massive tregulv, for eksempel gulvbord av bar- og løvtrær, kortstavsparkett og mosaikkparkett, går utmerket an å slipe flere ganger og kan leve lenge om de tas godt hånd om på riktig måte. Gulv som normalt ikke egner seg for sliping er for eksempel finérgulv som ofte har et toppsjikt på kun 1 mm. Er du usikker på hva slags gulv du har - hør med produsenten eller en proff for å være på den sikre siden.

Planlegg forarbeidet

Å slipe gulv krever mye forberedelser fordi du må tømme hele rommet for møbler og ting. Det kan også være smart å ta ned hyller og bilder fra veggene fordi det kommer til å støve veldig. Om du skal leie en slipemaskin - husk på å være ferdig med forarbeidet før maskinleien tikker i gang.

Slik velger du sandpapir

Når du begynner å slipe gulvet skal du alltid begynne med et grovere papir for å få bort store ujevnheter. Deretter går du over til finere papir for å få en finere overflate på gulvet. Det er vanlig å starte med kornstørrelse 40 for så gå over til 60 og til slutt 100.

Tips!

Har du ikke brukt en gulvslipemaskin tidligere, kan du begynne med et finere papir og slipe noen runder. På den måten får du en følelse med maskinen og minsker risikoen for å grave hull i gulvet om du gjør en feil.

Slipeteknikk for ulike gulv

En hovedregel når du skal slipe gulv er at du alltid sliper i treets lengderetning, aldri rett over treets retning. Det finnes dog unntak der du ikke har noe valg, som ved for eksempel mønstret parkettgulv. Da bør du i stedet følge formen på mønsteret så godt det tar seg gjøre

Parkett

Parkett sliper du først en gang på hver diagonal med det groveste papiret. Deretter sliper du en gang langs treets lengde før du bytter til sandpapir to og tre og sliper langs med plankene.

Fiskebensparkett 

Fiskebensparkett sliper du først diagonalt en gang i hver retning med det groveste papiret og så i lengderetning en gang med de finere papirene.

Hollandsk parkett 

Hollandsk parkett sliper du først i lengden med det groveste papiret. Deretter sliper du tversover med mellompapiret og til slutt på lengden med det fineste papiret.

Et slipt gulv må alltid overflatebehandles 

Når gulvet er slipt får du frem en helt ny overflate som er svært sensitiv. Derfor bør man alltid behandle gulvet etterpå. Har finnes det en rekke metoder å velge mellom, du kan for eksempel olje, lakke, beise - eller hvorfor ikke male? Her kan du lære deg mer om ulike overflatebehandlinger for å finne riktig for akkurat ditt gulv.

Byggeprosjekt

Slipe tregulv steg for steg

Å slipe tregulv er et støvete prosjekt som krever tid og planlegging - men det er verdt innsatsen når du ser forandringen. Gulvet blir som nytt igjen og du kan sette ditt eget preg på gulvet ved å velge mellom ulike overflatebehandlinger. Klar, ferdig - nå setter vi i gang!

Du trenger

Gulvslipemaskin, sandpapir, søppelsekk for å tømme slipestøvet i, kantsliper, støvfiltermaske og hørselvern.

Fint å ha hjemme

Maskeringstape, sikkel, hammer og spikerslag.

Før du begynner

Tøm rommet

Rydd og tøm rommet helt. Alt må ut, gjerne også hyller og bilder ettersom det kommer til å støve skikkelig. Sørg for at ingen ledninger ligger på gulvet.

Slå ned spiker

Slå ned eventuelle spikre som stikker opp av gulvplankene. Bruk spikerslag og hammer til å slå ned spikerne minst tre millimeter i gulvet.

Tett døråpninger

Steng alle dører ut av rommet når du skal jobbe og tape gjerne igjen glipper med maskeringstape. Lukk opp vinduene.

Slik gjør du:

1. Fest ledningen i taket eller legg den over skulderen - sjekk at du hele tiden har ledningen bak deg når du sliper. Ta på deg ansiktsmasken og hørselvern.

2. Start slipemaskinen med valsen i opphøyet nivå. Begynn å gå for så å senke ned valsen mot gulvet. Det er viktig at maskinen aldri starter med valsen nede, da kan gulvet bli ujevnt.

3. La ikke maskinen kjøre av gårde uten at du lener deg forsiktig bakover når du går slik at du bestemmer farten. Gå med myke, jevne steg i rolig tempo.

4. Prøv å komme så nærme veggene som mulig uten å stoppe. Kanten som blir igjen sliper du senere med kantsliperen.

5. Når du kommer til motsatt vegg løfter du valsen, snur og begynner å gå i den andre retningen. Styr slipemaskinen slik at du hele tiden sliper halvparten nytt og halvparten oppå det du slipte i forrige vending.

6. Om du synes at maskinen begynner å ta litt dårlig etter en stund, kan det være tid for å bytte papir.

7. Når du er ferdig med hele gulvet bytter du papirstørrelse og gjør det samme en gang til. Alle spor av gammel lakk skal være borte når du har slipt ferdig med det mellomgrove papiret. Til slutt sliper du med det fineste papiret på samme måte.

8. Så er det tid for kantsliperen. Fest det groveste papiret og sjekk at det sitter godt.

9. Start i et hjørne og beveg sliperen i sirkler langs med veggen. Overlapp kanten der du har vært med gulvsliperen. Akkurat som med gulvsliperen må kantsliperen hele tiden være i bevegelse for at den ikke skal grave seg ned i gulvet.

10. Når du har slipt ferdig med det groveste papiret, fortsetter du med det finere og til slutt sliper du med det fineste papiret. Nå skal det ikke være altfor mye forskjell på kantene og resten av gulvet. Om du ikke har kommet helt inn i hjørnene med kantsliperen, kan du bruke en sikkel eller malingsskrape for å se om du klarer å skrape bort det aller siste.

Pass på støvet

Fei opp og støvsug etterhvert og sjekk med jevne mellomrom at støvposen fortsatt sitter så tett som mulig på gulvslipermaskinen. Husk også på å tømme støvposen før den er blitt for full. Tøm støvposen utendørs og det gjør du enklest ved å senke den ned i en søppelsekk og riste den forsiktig inne i sekken.

Husk overflatebehandling

Et nyslipt gulv er ekstra sensitivt og trenger overflatebehandling før det kan brukes.

Byggeprosjekt

Slipe tregulv steg for steg

For at et tregulv skal bli så holdbart og vakkert som mulig, kreves det overflatebehandling. Et slipt gulv skal alltid overflatebehandles før du begynner å bruke det. Det finnes mange ulike metoder å velge i mellom - her guider vi deg gjennom valget av olje, lakk, beis, lut eller maling.

Olje eller lakke?

Å bruke gulvlakk er den vanligste måten å behandle et gulv på. Lakken gjør at gulvet blir hardt og solid. Videre er et lakkert gulv veldig lett å gjøre rent og krever svært lite vedlikehold. En bakdel med lakkbehandling er at det kan være vanskelig å behandle hakk og skader. Er gulvet slitt eller har riper, bør det slipes før du lakker.

Olje er et populært alternativ til lakk. Oljen gir gulvet et varmt og behagelig inntrykk og fremhever treets naturlige årringer. Dessuten blir gulvet betydelig mykere å gå på sammenlignet med et lakket gulv. Et oljet gulv krever dog betydelig mer vedlikehold i forhold til et lakket og er dessuten mer sensitivt for vann. Du må regne med å måtte olje gulvet 1-2 ganger per år. Har du ikke tid til å vedlikeholde gulvet ordentlig, kan det derfor være en god idé å velge lakk for unngå at gulvet blir stygt og slitt på kort tid.

Lys opp med lut

Lut er et perfekt alternativ om du vil ha et blekt hvitt furugulv og fungerer også for gran. Luten bremser innfargingen i treet og hindrer det i å gulne. Dessuten blir gulvet mindre sensitivt for fukt og riper. Slip gulvet før du bruker lut. Ved etterbehandling - unngå å lakke gulvet. Velg i stedet hardvoks, olje eller såpe som du kan få som ufarget eller med hvit pigment.

Bevar følelsen av tre med farget beis

Beis er kanskje vanligst på møbler, men fungerer også perfekt til tregulvet. Å beise gulvet er en smart måte å male treet på og samtidig fremheve treets naturlige utseende og årringer. Etter beising kan gulvet sluttbehandles med for eksempel olje eller hardvoks for å gi det en solid overflate og samtidig bevare det naturlige utseendet. Det er mulig å få kjøpt ferdigblandet beis i mange ulike kulører - eller om du heller vil velge en nyanse selv - kjøp det i pulverform med pigment som du blander sammen selv. Husk på at kuløren kan variere avhengig av treets naturlige farge og at desto flere strøk du påfører, desto mørkere blir fargen. Husk på at gulvet må slipes før du begynner å beise.

Maling - for større forandring

Vil du ha en større forandring i hjemmet kan det være et alternativ å male om gulvet. Fordelen er at du kan velge farge helt fritt og på den måten forandre utseendet ikke bare på gulvet, men også hele rommet. Det går fint å male direkte på et lakket gulv om det er uten sprekker eller krakeleringer. Da rengjør du gulvet først med malingsvask, grunner og så påfører et toppstrøk. Har du et oljet gulv må du slipe gulvet før du kan begynne å male.

Byggeprosjekt

Her guider vi deg gjennom valget av olje, lakk, beis, lut eller maling. til gulvet.