igjen til minste bestillingsbeløp
Ordresummen inkludert eventuelle rabatter er mindre enn minimumsbeløpet for nettkjøp på 199 NOK
Eldre vegger som skal males eller tapetseres kan ha behov for å helsparkles for å skape et jevnt og fast underlag. Det er kanskje en strukturtapet som sitter som støpt, eller en vegg kledd med glassfiberstrie. Da er det enklest å helsparkle veggen for å skape en glatt overflate for ditt nye overflatesjikt. Å helsparkle er hverken vanskelig eller dyrt, og det krever ingen spesialverktøy.
Å helsparkle en vegg vil si å dekke alle mindre ujevnheter med sparkel som deretter slipes glatt. Det er det vanskelig å få til med å bare sparkle en gang, det krever normalt minst to omganger med sliping i mellom lagene. Få derfor ikke panikk om det ikke er helt perfekt etter første sparklingen, eller ikke engang etter andre. Det er først etter siste slipingen du ser resultatet.
Det finnes i hovedsak to ulike metoder når det kommer til å helsparkle en vegg. Enten bruker du vanlig håndsparkel som legges på med en bredsparkel og glattes til, eller så bruker du rullesparkel. Dette påføres veggen ved hjelp av en rulle og glattes deretter til med en bredsparkel. Begge metodene er enkle å utføre etter litt øving men rullesparkel går mye raskere.
Uansett metode skal sparklet påføres i tynne lag og derfor bør alle større ujevnheter være utbedret på forhånd. Større skader i gipsplater fikses med gipsbruk, hvilket kan legges på tykkere enn sparkel. Dessuten tørker det raskt uten å synke sammen når det tørker, og det kan slipes med vanlig sandpapir.
Nye stålsparkler har en veldig skarp kant og spisse hjørner, noe som kan gjøre at de er litt vanskelige å jobbe med. Så har du kjøpt nye verktøy til dette prosjektet anbefales det at du tar et sandpapir og drar over kanten og hjørnene. På den måten blir det enklere å legge på og dra av sparklet uten at det blir kanter.
Hvis veggene er veldig ujevne kan det innebære at du behøver å bruke store mengder gipssparkel, og da kan det være i stedet være verdt å vurdere rehabiliteringsgips. Hverken sparkel eller gips er spesielt miljøfarlig men den store miljøpåvirkningen kommer først og fremst fra transporten. Derfor er det smart å velge det alternativet som gir minst mengde materiale totalt sett. Hvis veggene i det rommet du skal sparkle kommer til å utsettes for harde baller eller flygende leketøy kan det være verdt å forsterke overflaten med f.eks. glassfiberstrie i stedet for tapet, det gjør at veggen holder lenger.
Bruk en mindre sparkel for å ta sparkel opp av boksen og legge på en bred sparkel. For å legge sparkel på veggen bruker du en mindre bredsparkel.
Er dere to om jobben med å helsparkle kan en person rulle på mens den andre glatter ut. På den måten kan dere helsparkle alle veggene i et rom før kaffen har rukket å renne gjennom trakteren.
Ved sliping av sparkel er det gunstig å bruke et leddet slipeverktøy med forlengerskaft. Dette bidrar til at du lett kan slipe skjøtene jevne og du får et bedre underlag for din tapet.
Følg vår steg-for-steg-guide som hjelper deg med å lykkes med å helsparkle en vegg.
Begynn med å legge ut dekkpapp på gulvet så beskytter du mot skader og flekker.
Ta bort alle spiker og skruer fra bilder og sjekk at ingen skruehoder fra gipsplatene stikker ut. Ved behov skrus de inn med en stjerneskrutrekker.
Sprekker mellom veggen og tak eller gulv skal tettes med akrylfugemasse for å forhindre at lyden beveger seg mellom rommene.
Større skader eller sprekker tettes først med gipsbruk.
Når gipsbruket har tørket slipes det lett med 120 korn sandpapir.
Før du begynner å sparkle går du over og sjekker at det ikke finnes løse rester av gammel tapet eller annet på veggen som kan ødelegge sparklingen. Dette gjør du enkelt med å slipe lett over med sandpapir.
Hvis du velger å bruke rullesparkel påfører du dette på veggen i et rikelig men jevnt lag fra gulv til tak. Bruk en rulle og påfør i et ca. 1 m bredt område.
Helsparkler du med vanlig håndsparkel påfører du sparkel med en bredsparkel. Også her skal du arbeide i begrensede områder slik at du rekker å glatte til før sparklet danner en hinne.
Bruk en bredsparkel for å glatte til sparklet gjennom å dra over med en lett hånd i lange sammenhengende bevegelser oppover eller nedover.
La deretter sparklet tørke i 8-10 timer før du begynner å slipe det.
Når sparklet er tørt sliper du det lett med et fint sandpapir, f.eks. 120 korn. Bruk helst et leddet slipeverktøy som du monterer sandpapiret på og et forlengerskaft.
Når du har slipt hele veggen skal lag to legges på, og det gjøres på samme måte som med første laget.
La det tørke 8-10 timer og slip deretter av.
Kontroller resultatet både gjennom å kjenne med håndflaten over veggen og ved å lyse med sterkt lys parallelt med veggen. Slepelys avslører om det fortsatt finnes noen ujevnheter som behøver å utbedres.
Behøver du å sparkle mer gjør du det på samme måte som tidligere og legger på mer sparkel som du glatter til. La det deretter tørke og slip igjen.
Når du er fornøyd med resultatet er det bare å tørke bort støvet fra veggen og deretter støvsuge vegg og gulv. Deretter er det klart for neste steg og begynne å sette opp tapet eller male.