igjen til minste bestillingsbeløp
Ordresummen inkludert eventuelle rabatter er mindre enn minimumsbeløpet for nettkjøp på 199 NOK
Det er vanskelig å beskytte seg helt mot innbrudd, men du kan gjøre mye for å gjøre det vanskeligere for tyvene. Det handler i stor grad om å gjøre ditt hus lite attraktivt for tyver. Det skal koste mer enn det smaker for en uvelkommen gjest. Gå gjerne sammen med naboene og start et nabolagssamarbeid og sett opp skilter i området om at dette finnes et aktivt nabolagssamarbeid. Under kommer flere gode tips.
I motsetning til hva mange tror, skjer de fleste innbrudd på dagtid når folk flest er på jobb eller i langhelger når mange er bortreist. Dessuten brukes også huseiers eget verktøy til selve innbruddet, så lås inn verktøyet ditt. Har du stiger, oppbevar de i et låst rom – f.eks. i garasjen eller en bod. Har du ikke mulighet til å låse stigene dine? Monter og lås de fast i et veggfeste, så blir det ennå vanskeligere for tyven å bruke stigen.
Sørg også for å ha en dørlås av bra kvalitet på ytterdørene, og ha kontroll på alle nøklene som finnes til dine låser. Har du nøkler som er på avveie kan det være verdt å tenke på å bytte ut låsen. Å velge nøkkelfri lås er et alternativ. Da kan du lett bytte kode med jevne mellomrom og også dele ut midlertidige koder til f.eks. gjester eller håndverkere. Denne typen lås kan ofte kobles sammen med en alarm som kan styres via en app i mobilen.
I tillegg til låsen er det også viktig at både dører og vinduer er robuste og kan stå i mot eventuelle innbruddsforsøk. Se gjerne over kjeller- eller terrassedører hvis du har dette. De sitter ofte på mer beskyttede steder og kan være mer fristende for en innbruddstyv. Hvis dine dører og låser er i bra stand kan et sikringsjern være et bra komplement som gjør det vanskeligere å bryte opp døren.
En annen vanlig vei inn er via vinduene. Har du kjellervinduer kan du montere gitter, men for de øvrige vinduene i huset er nok ikke dette så estetisk lokkende. Der kan du i stedet montere sikkerhetsfilm på innsiden av glasset, noe som gjør det veldig mye vanskelige å komme seg gjennom. Kompletter gjerne med vinduslås. Da blir vinduene vanskelig å åpne selv om tyven skulle få hull på vinduet. En annen god måte å gjøre inntrenging gjennom vinduer vanskeligere er å plante tornebusker under vinduene, for eksempel en berberis hekk. De er både vakre og har veldig skarpe torner. På denne måten gjør du det vanskelig for innbruddstyven å komme i nærheten av vinduene dine.
Med rikelig og god utendørsbelysning rundt hele huset sørger du for at eventuelle tyver ikke kan jobbe uforstyrret. Kompletter gjerne med bevegelsessensorer som tenner lyset hvis noe rører seg i hagen selv om du har slukket. Sørg også for å skape godt innsyn både fra veien og fra omkringliggende naboer, da blir det vanskeligere å unngå å bli oppdaget.
Med en bra fysisk skallsikring og godt innsyn har du gjort det betydelig vanskeligere for eventuelle innbruddstyver. Et effektivt komplement er en bra alarm. Sett gjerne opp tydelige skilter om at huset har alarm så avskrekker du ennå mer. Velg gjerne en alarm med en kraftig sirene innendørs eller koble til ekstra kraftige sirener. Lyden er uutholdelig og kan avbryte innbruddet. Sirener og blitzlys utenfor er også med på å vekke oppmerksomhet som får tyvene til å flykte.
Sist men ikke minst – ha god kontakt med naboene og hjelp til å beskytte området ditt. Vi har alle ulike rutiner og tider på døgnet der vi er ekstra oppmerksomme, så hjelp hverandre og start et nabolagssamarbeid. Sett gjerne opp skilter i området som viser at dere har organisert et nabolagssamarbeid. Skal du ikke være hjemme på noen dager – be naboene om hjelp til å skape en illusjon om at du er hjemme. Det kan være å tømme postkassen, måke snø, parkere bilen i din oppkjørsel eller kaste søppel i din søppeldunk. Setter du i tillegg timer på belysningen inne bidrar du til illusjonen om at noen er hjemme.
En del av tiltakene du gjør for å bedre innbruddsikringen krever vedlikehold. Det kan være alt fra å klippe busker og trær for å beholde innsyn, til noe så enkelt som å bytte kode på dørlåsene med jevne mellomrom.
Å iverksette tiltak for å bedre beskyttelsen mot innbrudd kan også ha andre positive effekter. For eksempel kan belysning med timer og bevegelsessensor bety økt komfort og samtidig som du sparer energi – noe som er bra for både lommeboken og miljøet. Dessuten kan et bytte til en kraftigere dør bidra til et bedre isolert hus, da disse ofte har bedre isolasjonsegenskaper.
Ta for deg de delene av guiden som passer for ditt hjem, og innfør de bit for bit når det passer deg. Begynn med de enkleste tiltakene og ta resten etterhvert. Da blir det ikke så slitsomt, og hvert steg i riktig retning kommer i alle fall til å gi bedre beskyttelse mot innbrudd.
Tiltakene du gjør skal gjøre hverdagen enklere – som f.eks. å skaffe automatisert belysning eller nøkkelfri lås. Ikke gjør hverdagen vanskeligere. Ikke skaff deg noe du ikke kommer til å bruke.
Følg vår steg-for-steg-guide som hjelper deg med å lykkes med å innbruddssikre ditt hus.
Begynn med å snakke med naboene i området og foreslå at dere skal samarbeide mot innbrudd. Pass også på å tipse hverandre om passende tiltak, og kanskje dere til og med kan hjelpe hverandre med å utføre noen av de.
Sørg for å skape godt innsyn til inngangsdører og vinduer ved å klippe eller tynne ut blant busker og trær. Har du et tett og høyt plankegjerde kan du sage ut dekorative åpninger i stedet for å rive ned hele gjerdet.Når du likevel er i hagen – pass på å plante tornebusker nedenfor vinduene. Da reduserer du risikoen for innbruddsforsøk.
Når du likevel er i hagen – pass på å plante tornebusker nedenfor vinduene. Da reduserer du risikoen for innbruddsforsøk.
Benytt deg av sjansen mens det er mørkt og sjekk om du behøver å komplettere utebelysningen, samt se på hvor du kan plassere en eller flere bevegelsessensorer. Kontakt deretter en elektriker for råd om hvordan du best løser belysningen, det krever jo uansett en elektriker for å koble til faste installasjoner. Kontroller dørene og sjekk om de er robuste nok til å stå i mot et innbruddsforsøk. Hvis døren eller karmen ikke er kraftig nok, og det ikke går an å forsterke, kan det være på tide å bytte den ut.
Kontroller at dine dører er sterke nok til å stå godt imot et innbruddsforsøk. Hvis døren eller karmen ikke er kraftig nok, og det ikke går an å forsterke, kan det være på tide å bytte den ut. Her finner du en guide for å montere en ny ytterdør.
Sjekk også at dørkarmen er robust, spesielt ved sluttstykket der dørlåsens låsereile går inn. Du kan løsne på listene rundt døren og forsterke med to plastkiler mellom karm og bjelkelaget i huset, hvis ikke dette allerede er gjort.
Sjekk også dørlåsen for å forsikre deg om at den er av godkjent type og at du vet hvor alle nøklene som passer er. Ellers er det bra å vurdere en utskifting, enten av bare låsesylinderen eller hele låsen. Her finner du en guide om hvordan du installerer ny lås på inngangsdøren din.
For å forsterke en eksisterende dør kan du montere bakkantsikring i bakkant på hengselssiden. Bor to hull midt ovenfor hverandre i både dørblad og karm nær det øvre og nedre hengslet. Dette forhindrer at døren kan åpnes selv om hengslene manipuleres.
For å gjøre det vanskeligere å bryte opp ved låsen kan du montere sikringsjern på døren. Disse festes i dørbladet i høyde med låsen og dekker glippen mellom dør og karm, der låsereilen går inn i sluttstykket.
Monter også vinduslås på dine vinduer. Dette hindrer noen i å enkelt kunne åpne vinduet ved å knuse ruten. Låsen monteres med enveisskrue i karmen for utadgående vinduer og i vindusrammen for innovergående vinduer.
Det finnes en mengde ulike alarmer å velge mellom som du enkelt kan koble til selv, og som sender alarm rett til din mobil. Velg gjerne en alarm som også inkluderer brannvarslere. Plasser bevegelsessensorer som overvåker områdene der en tyv mest trolig kan tenkes å bevege seg. Kompletter med magnetkontaker på dørene og med en eller flere ekstra sirener.