igjen til minste bestillingsbeløp
Ordresummen inkludert eventuelle rabatter er mindre enn minimumsbeløpet for nettkjøp på 199 NOK
Integrert belysning kan være det lille ekstra som er prikken over i-en i et rom og er med på å gi en følelse av luksus. Med spotlights kan du dessuten gi hele rommet et jevnt lys eller konsentrere det der du vil ha belysning. Med dimmer på dine spotlights kan du enkelt skape stemningsfullt lys for kosestunder uten å gi avkall på god belysning når du behøver det.
Armaturer for takspotlights, eller downlights som de også kalles, kan deles opp i to kategorier. Enten så er de 12V og kan installeres av hvem som helst, eller så er de 230V, noe som innebærer at de kun kan installeres av en autorisert elektriker. Selv om du behøver en elektriker for installasjonen kan det være gunstig å kjenne til hvordan dine spotlights skal installeres. Da har du muligheten til å gjøre jobben enklere for elektrikeren gjennom å forberede på riktig måte, og du får det resultatet du vil ha.
Tidligere var det vanlig at spotlights hadde en form for halogenpære som lyskilde, noe som i dag mer eller mindre er helt erstattet med LED. Fordelen med LED er at de ikke utvikler så mye varme som den gamle typen og at de dermed er sikrere. Dette gjør dessuten at de drar betydelig mindre strøm.
Når det kommer til utseende er det mange varianter å velge mellom og det er bare du som vet hva du liker best. Husk også å velge utfra lysets fargetemperatur, dvs. Hvor varmt lyset oppleves. Fargetemperatur måles i Kelvin (K), og generelt er tommelfingerregelen å ikke blande lyskilder som har samme funksjon med ulike fargetemperaturer. Som et eksempel på fargetemperatur så har en gammeldags glødelampe rundt 2700K, noe som benevnes som varmhvit. Lysrør derimot har en kaldhvit fargetemperatur på ca. 4000K.
Plasseringen av dine spotlights og hvor mange som blir passe avhenger av hvilken type rom det er og hvordan det ser ut. Man prøver ofte å sette spotlights i et mønster med rette linjer og ikke for nære veggene. Velger du justerbare armaturer så øker du mulighetene for å justere lyset nøyaktig der du vil ha det.
Hvor du har mulighet til å plassere spotter avgjøres også av hvordan undertaket ser ut, samt den underliggende konstruksjonen. Armaturene behøver plass og skal dessuten monteres luftig, hvilket ikke lar seg gjøre hvis det sitter en bjelke over innertaket. Man senker ofte taket i forbindelse med at man skal installere spotlights slik at det blir plass til downlightbokser. Disse sørger for at lampene ikke ligger inntil isolasjon eller brennbare materialer. Dessuten må man planlegge kabeldragningen utfra de gitte forutsetningene i hvert tilfelle. Derfor blir det mye enklere å installere spotlight i forbindelse med nytt undertak.
Alle lyskilder har en begrenset levetid og du kommer tidsnok til å måtte bytte de. Drivere og annen el-installasjon bør sees over av en autorisert elektriker med noen års mellomrom. Dette går relativt fort og behøver ikke bli så dyrt.
Det har tidligere vært vanlig med halogenpærer i spotlights men dette er i ferd med å fases ut til fordel for lyskilder av LED-typen. Disse drar betydelig mindre strøm og kan spare deg for flere tusen i året, noe som gjør at du kan bruke pengene på de spotlightene du virkelig vil ha. På den måten kommer du til å være fornøyd med lampene lengre og derfor ikke bytte de ut for tidlig. Kompletter gjerne med en dimmer så får du en fin og justerbar belysning for ulike situasjoner i dine rom.
Planlegg belysningen godt med en hjelp av en enkel skisse. Da er det enklere å få belysningen der du vil ha den samtidig som lyskildene danner et fint mønster i taket.
Var gjerne to om jobben når det skal dras kabler mellom hullene for spotlights.
Bruk beskyttelsesbriller når du jobber over skulderhøyde for å unngå skader på øynene.
Tenk på å plassere LED-spottenes driver nærme armaturene da kabellengden er begrenset.
Spenn opp en snor mellom plasseringen av de ytterste armaturene, dette gjør det enklere å få alle de mellomliggende på en rett linje.
Pass gjerne på å få installert dimmer til dine spotlights.
Følg vår steg-for-steg-guide som hjelper deg med å lykkes med å installere spotlights.
Mål opp rommet og lag en enkel skisse der du kan plassere spotlights og planlegge kabeldragningen.
Når du har bestemt deg for både antall og plassering av dine spotlights skal du markere opp plasseringen i taket.
Fest downlighbokser i taklektene slik at armaturet senere havner sentralt plassert i boksen.
Mellom downlightboksene fester du VP-rør eller flexirør som kabelen til armaturen skal dras i senere. Tenk på at dette er en jobb som skal utføres av en autorisert elektriker hvis det er 230V spotlights.
Fest VP-rør eller flexirør skikkelig med klammer slik at de ikke riskerer å løsne når du skal dra kabelen senere.
Med alle downlightbokser på plass monterer du undertaket og markerer plasseringen av spotlights etterhvert som du kommer til respektive plassering.
Når taket er ferdig montert fester du en skrue i sentrum av de to ytterste spotlight-plasseringene og spenner opp en snor mellom disse.
Bruk deretter snoren for å markere de mellomliggende plasseringene slik at de ligger i linje med hverandre.
Ved hjelp av en hullsag borer du opp hull i riktig størrelse i forhold til hvilket armatur du har valgt.
Skal du montere 12V-spotter kan du nå dra kabel i VP-rørene eller flexirørene mellom de ulike plasseringene. Er det derimot 230V-armaturer er dette en jobb for en autorisert elektriker.
Koble til kablene for dine 12V armaturer i henhold til monteringsanvisningen for dine downlights.
Monter armaturene i hullene i taket ved å vike inn fjærene/vingene og tre de opp i hullene du har laget i taket.
Koble den andre enden av kabelen til LED-driverens sekundærside.
Tilkall en autorisert elektriker for å koble LED-driveren til din faste el-installasjon.
Når elektrikeren er ferdig har du oppgradert belysningen i rommet.