igjen til minste bestillingsbeløp
Ordresummen inkludert eventuelle rabatter er mindre enn minimumsbeløpet for nettkjøp på 199 NOK
Når solen steiker på varme sommerdager kan det væredeilig med en avkjølende dusj i hagen. Hvis du ikke vil ha en kalddusj kan en soloppvarmet utedusj være ett bedre alternativ enn hageslangen. Installer dusjen på et enkelt fundament før du kobler til hageslangen, så har du etter noen timer mulighet til å dusje i deilig temperert vann. Prosjektet er enkelt og vi viser deg hvordan.
Den enkleste utedusjen er å bruke hageslangen direkte, og er du litt mer avansert kan du henge opp munnstykket i et tre. Denne løsningen fungerer men gir ingen særlig følelse av luksus, og dessuten må du dusje i kaldt vann. Vurder derfor i stedet å installere en utedusj med innebygget tank som varmes av solen, da får du både en stilig dusj og muligheten til å dusje i oppvarmet vann.
Det første man må tenke på er hvor i hagen dusjen skal være. Du vil kanskje ha tilgang til dusjen i nærheten av badebassenget eller soldekket. Uansett er det viktig at dusjen treffes av så mye sol som mulig, det er jo den som varmer opp vannet. Dessuten må man ta hensyn til vannet som skal kobles til dusjen, men først og fremst tenke på vannet som kommer ut av dusjen. Sørg får at dette tas godt hånd om. Ofte må vannet ledes et stykke bort fra dusjen. Hvis du har mulighet kan det kobles til overvannsledningen, eller så velger du å grave en steinkiste som kan ta imot vannet. Hvis du har mye innsyn i hagen kan det være bra å bygge en eller annen form for dusjvegg bak og kanskje på ene siden. Dette gir også mulighet for å kunne sette opp noen kroker for håndklær og klær.
En soloppvarmet utedusj er en vanntank med en bunnplate som bør festes i et stabilt underlag. Enten i en kraftig bygget platting eller kanskje ennå bedre et betongfundament som er mindre følsomt for vann. Tilkoplingen av vann gjøres med en hurtigkobling til hageslangen. Så med de rette forutsetningene har du dermed installert din nye utedusj relativt raskt.
Vask av alt treverk og sørg for at dusjen er fresh før sesongen. Rengjør gulvbordene noen ganger i løpet av sesongen slik at de ikke blir så glatte.
Vann på feil sted er ofte kilden til mange problemer og det er viktig å planlegge godt fra begynnelsen av for å oppnå god drenering av uønsket vann. Hvis du bygger et gulv i dusjen av trykkimpregnerte bord, så sørg for at det er skikkelige glipper mellom bordene og at underlaget er godt drenert. Hvis du skal støpe en plate er det bra at fallet er mot en side som kan håndtere vannmengdene. Sørg også for å dekke endetreet i overkant hvis du bygger dusjvegg, enten med en overligger eller med stolpelokk.
Det skal kappes mange ribber til veggene. En kapp- og gjærsag gjør jobben enklere og er til stor hjelp ved et prosjekt som dette.
Sørg for at du blir kvitt dusjvannet. Da slipper du å få et gjørmefelt rundt dusjen.
Velg rustfrie skruer med A4-kvalitet da de kommer til å være veldig utsatte.
Følg vår steg-for-steg-guide som hjelper deg med å lykkes med å installere en utedusj.
Gå ut i hagen midt på dagen og let etter den perfekte plasseringen for din nye utedusj. Både når det solinnstråling og muligheten til å bli kvitt dusjvannet, samtidig som du får dusjen i nærheten av badebasseng eller soldekk.
Mål opp området og grav bort eventuell gressplen og matjord slik at du får plass til drenerende singel. Hvis bakken er veldig hard kan de være nødvendig å legge rør for å lede vannet bort til en steinkiste eller overvannsbrønn.
Når du har valgt sted merker du opp for 4 stolpespyd i ett kvadrat med innbyrdes avstand på 1040 mm. Det enkleste er å spenne opp en loddsnor mellom små pinner og justere til du har riktig mål og 90° i hjørnene, noe du lett kontrollerer ved å kryssmåle diagonalene. Er de like lange har du rette vinkler.
Bruk et spett for å klargjøre hullet for å slå ned 4 stolpespyd til overkant er i nivå med gresset. Bruk et vater og sjekk at de er i samme høyde.
Kapp til tre lange stolper og en kort av trykkimpregnerte 70 x 70 mm stolper. De lange skal være minst 30 cm lengre enn høyden på veggen og den korte stolpen skal være minst 30 cm lang.
Fest deretter stolpene i stolpespydene med 6,0 x 40 mm treskruer med skivehode og kontroller med vateret at de er i lodd begge veier.
Kapp alle bitene til rammen av trykkimpregnerte 48 x 148 bjelker. Tre som skal nå fra utside til utside av stolpene, som i vårt tilfelle blir 1110 mm, og to som skal dekke to bjelketykkelser, i vårt tilfelle 1206 mm.
Fyll opp med drenerende single opp til omkringliggende bakkenivå der du tidligere gravde ut.
Fest bjelkene i stolpene og i hverandre med 6,0 x 100 mm treskruer og kontroller med vateret at alle bjelkene er i vater.
Når rammen er på plass kan du bruke en håndsag og sage av den korte stolpen i nivå med overkanten på rammen.
Kapp deretter til 28 x 145 trykkimpregnerte terrassebord som du fester i rammen med 4,8 x 75 mm terrasseskruer. Monter gjerne bordene med 20 – 25 mm overheng på kantene og sag ut for de tre stolpene med en stikksag.
Kle deretter veggene med 28 x 48 mm lekter ved å skru de fast på stolpenes utside med 4,2 x 55 mm rustfrie terrasseskruer. Bruk vateret og sjekk at de første ribbene havner i vater og bruk deretter to 28 mmm tykke småbiter som distansekloss. Sjekk med jevne mellomrom at ribbene fortsatt er i vater og ikke har begynt å bli skjevt.
Når du har kommet opp til det du synes er en passe høyde med ribbene måler du ytterligere 150 mm opp på hver stolpe og markerer med en vinkelhake rundt stolpen før du kapper den med en håndsag.
Kapp deretter til trykkimpregnerte overliggere som du gjærer pent i hjørnet og fester med rustfrie 4,8 x 75 mm terrasseskruer. La gjerne endene få et lite overheng i gavlene.
Nå gjenstår det bare å skru fast selve dusjen med kraftige treskruer ned i de grove gulvbordene. Velg så kraftige skruer som festeplaten til dusjen tillater.
Og nå som det aller siste – ta frem hageslangen og koble til vannet slik at tanken i dusjen fylles. Rydd unna og tilbakestill området utedusjen så blir vannet snart varmt nok til en premieredusj.