igjen til minste bestillingsbeløp
Ordresummen inkludert eventuelle rabatter er mindre enn minimumsbeløpet for nettkjøp på 199 NOK
En veggmontert «trone» i det mest besøkte rommet i huset ditt kan være både stilig og praktisk. Valget av nytt toalett er en viktig oppgave, den brukes ofte og skal holde i mange år. Vegghengte toaletter stiller litt andre krav til den bakenforliggende konstruksjonen enn en gulvmontert modell, men med riktige forberedelser blir installasjonen enkel og resultatet perfekt.
Eldre toalett også kalt vannklosett bruker store mengder vann og kan utgjøre opptil 20 % av en husholdnings totale vannforbruk. Moderne toalett derimot er vannbesparende og bruker bare noen få liter hver gang du spoler ned, noe som kan være en god grunn til å bytte ut toalettstolen til en moderne modell.
I hovedsak kan man dele inn toalettstoler i to hovedtyper, enten innebygd i veggen eller den vanligere frittstående modellen. Den frittstående kan enten være vegghengt og kreve et avløp i veggen, eller være gulvmontert med avløp i gulvet, som er det vanligste. Hvilken modell du velger avhenger av hvordan de ulike fordelene prioriteres og ikke minst hvilke forutsetninger som gjelder i ditt tilfelle.
En stor fordel med et vegghengt toalett er at det i sin helhet er installert ute i rommet. Dette gjør det enkelt å komme til både spyletank og tilkoblinger, noe som også gjør det lettere å oppdage lekkasjer i koblinger. Vil du bytte toalett i fremtiden er det også en mindre jobb enn om det hadde vært innebygd i veggen.
Allerede ved oppbyggingen av rommet toalettet skal stå i er det viktig at man gjør de riktige forberedelsene i den bakenforliggende konstruksjonen. Vegghengte krever en skikkelig stabil vegg der toalettet skal festes, det skal tåle både vekten av toalettet og en person. En annen viktig forberedelse er plasseringen av avløpsrøret som normalt er 110 mm dimensjon. Det må komme ut av veggen i rett høyde for den modellen du velger, og dette kommer til å bestemme sittehøyden. Tenk også på at røret må stikke minst 40 mm ut fra veggen slik at man får montert korrekt tetning. Sist men ikke minst så skal toalettet ha tilførsel av vann, enten gjennom utenpåliggende rør eller fra skjulte rør i veggen. Uansett er det anbefalt å montere en kuleventil inne ved tilkoblingen av vannet til toalettet.
Et toalett krever normalt ikke noe vedlikehold utover regelmessig rengjøring og holder vanligvis i mange år. Bytte av toalett gjøres normalt bare i forbindelse med større eller mindre renoveringer av toalett og bad.
Det vanligste er at toalettsete og lokk byttes ut når de er ødelagte, men ofte gjøres det også av estetiske årsaker. Ulike deler i sisternen f.eks. knyttet til spylingen kan gå i stykker, men dette fikses ofte enkelt med hjelp av billige reservedeler.
Det finnes god grunner til å bytte ut et gammelt toalett som ofte kan stå for en betydelig del av husholdningens drikkevannsforbruk, for det er faktisk drikkevann vi spoler ned med. Et nytt lavtspylende toalett kan spare mange liter, noe som er bra både for lommeboken og miljøet. Velg en modell fra en anerkjent produsent som du kan få tak i reservedeler fra i lang tid fremover.
Det kan være vanskelig å få til en pen silikonfuge på frihånd for en amatør. Et tips er å bruke maskeringstape for å avgrense kantene på fugen. Når silikonet er påført formes fugen og overflødig silikon fjernes. Til dette brukes enten valgfri finger eller en fugeglatter. For at ikke silikonet skal feste seg på finger eller verktøy kan du bruke en blanding av vann og såpe. Bland 50/50 og bruk rikelig for å unngå silikonsøl.
Planlegg godt for innfestningen i veggen på et tidlig tidspunkt slik at du har gode forutsetninger for å montere toalettet på en trygg og god måte.
Det er anbefalt å montere en kuleventil på vannrøret til toalettet, dette forenkler eventuelle fremtidige tiltak da vannet enkelt kan stenges av til toalettet uten at resten av huset påvirkes.
Følg vår steg-for-steg-guide som hjelper deg med å lykkes med å installere et vegghengt toalett.
Begynn med å måle hvor langt røret skal være for valgt toalettmodell, marker og sag røret rett av. Dra av snittet med en fil.
Mål opp og marker hvor toalettet skal skrus fast. Bruk gjerne maskeringstape på veggen og marker på denne.
Bore hull i flisen med et flisebor der du har merket opp med et bor som har passende størrelse i forhold til festemidlet som skal brukes.
Hvilket festemiddel som egner seg best avhenger av hva veggens bakenforliggende konstruksjon består av. Består den av f.eks. betong er ekspansjonsbolt et godt alternativ. I trekonstruksjoner kan kombiskruer brukes, forutsatt at det finnes tilstrekkelig feste bak veggens overflate. Hvis dette ikke er tilfelle eller om du er i tvil, kan det monteres en ramme inne i veggen. Dette må da gjøres før veggen er ferdigstilt.
Uansett hvilket festemiddel som brukes er det viktig at membranen i våtsonen tilbakestilles og dette gjøres med silikon.
Monter mansjetten på avløpsrøret og smør inn denne med smøremiddel for PVC.
Monter toalettet på veggen og dra til mutterne i henhold til monteringsanvisningen for den aktuelle modellen. Kontroller at toalettet er i vater før du drar til helt.
Tilkoblingen av vann gjøres enten med rør eller en stålomspunnet slange og det er en god ide å montere en kuleventil ved toalettstolen slik at du enkelt kan stenge vannet ved behov.
Skjøten mellom veggen og toalettet skal nå fuges med silikon. For å få et bra resultat, også som amatør, maskeres både toalettet og veggen med maskeringstape. La det være ca. 3 mm glippe fra kanten til fugen. Påfør deretter silikon og fyll skjøten helt i det umaskerte området. Deretter drar du av det overflødige med en finger eller fugeglatter som er dyppet i en blanding av vann og såpe eller oppvasksåpe. Dette gjør at silikonet ikke fester seg på verktøy eller fingre.
Når alt er tilkoplet kan vannet skrus på igjen og du kan kontrollere at det ikke er noen lekkasjer.
Da gjenstår det bare å montere toalettsetet, deretter er installasjonen ferdig.