igjen til minste bestillingsbeløp
Ordresummen inkludert eventuelle rabatter er mindre enn minimumsbeløpet for nettkjøp på 199 NOK
Som kjent så stiger varmen oppover og uten en velisolert hatt på huset mister ditt hjem mye varme. Uansett om det gjelder et hus med eksisterende isolasjon eller et nybygg er det en god idé å sørge for at bjelkelaget i taket blir godt isolert. Denne guiden hjelper deg med å få bedre varmekomfort og å forebygge fuktproblemer på loftet, samtidig som du på sikt sparer penger.
U-verdi angir hvor god varmeisolerende evne en bygningsdels har. Verdien, som også kalles varmegjennomgangskoeffisient måles i watt pr. kvadratmeter og graden celsius (W/(m^2*°C)). Dette angir hvor mye varme som lekker ut pr. kvadratmeter, og jo lavere verdien er, jo bedre er isoleringen.
Isolasjon finns med ulike λ-verdier (lambda) og beskriver et materiales varmeledningsevne. Dette måles i watt pr. meter og grad celsius (W/(m*°C)), og beskriver hvor godt ett materiale isolerer. Jo lavere verdien er, jo mindre varme slipper gjennom, og dermed desto bedre isolering. Eksempelvis er λ-35 ca. 5% mer energieffektivt enn λ-37.
Vi bor i et avlangt land med store temperaturvariasjoner og det er derfor vanskelig å gi en ensartet anbefaling når det gjelder tykkelse på isolasjonen. Det er idag krav til 300-350 mm isolasjon, men dette er minimum 400-500 cm blir mer og mer vanlig og gir bedre varmeøkonomi. Dette relateres til vertikale mål, dvs et horisonalt lag. Har du skråtak regnes dette om i forhold til takvinkelen. For 45° takvinkel blir tykkelsen på isolasjonen istedet 285-355 mm.
Som alltid når man jobber med isolasjon er det bra å ha heldekkende klær, hansker, åndedrettsvern og vernebriller.
For å holde husets energibehov nede handler det om hvor tykt lag isolasjon du velger, hvilken type isolasjon og hvordan isoleringen er utført. Velg en isolasjon med lav lambdaverdi og isoler i flere lag der skjøtene er forskjøvet for å minimere risikoen for at kald luft kan lekke gjennom. Sist men ikke minst så bør du sørge for at vindsperren er på den kalde siden av isolasjonen slik at vinden ikke kan blåse inn i isolasjonen, da forringes isolasjonen markant.
Sørg for at store og klumpete gjenstander som behøves under arbeidet løftes opp på loftet før du begynner med plastingen. Det gjør jobben mye enklere.
Det gjør også jobben lettere hvis du merker ut hvor rekkene skal monteres før du setter opp fuktsperren. Marker i begge ender og bruk en merkesnor for å få markering på alle takbjelkene.
Legg gjerne noen planker oppe som loftet som kan fungere som gangbro, det gjør det lettere å bevege seg der oppe.
Skjøting av rekker kan enten gjøres på en takbjelke, eller ved at man bruker en ekstra trebit som man skrur i. Sørg for at skjøtene ikke havner på linje, men forskyv de med minst en takbjelkes avstand.
Pass på å installere enklere belysning og kanskje en kontakt på loftet. Da blir det mye lettere å jobbe der, både nå og i fremtiden.
Vær nøye med at det ikke blir glipper i isolasjonen som lekker varme.
Følg vår steg-for-steg-guide som hjelper deg med å lykkes med å isolerer taket.
Ved isolering av bjelkelaget i taket i et nytt hus begynner du først med vindsperre og luftspalte for isolasjonen. Det er lettere å gjøre dette nedenfra før fuktsperren er på plass.
Begynn med å lage en luftspalte på minst 25 mm under yttertakets rupanel gjennom å velge en av to fremgangsmåter:
Enten monterer du en lekt f.eks 23x28 mm på sidene av takstolene mot rupanelen. Deretter fester du en plate mellom takstolene med f.eks pappspiker i lekten.
Alternativt monterer du luftspalteplater mellom takstolene ved hjelp av plastskiver og 30 mm treskruer i rupanelen. Vær nøye med å ikke skru skruene så dypt at du risikerer å punktere takpappen på andre siden av rupanelen.
Uansett hvilken metode som velges så skal eventuelle horisontale skjøter skje med 10 cm overlapp. Tenk på at du skal montere den øverste før den nederste slik at eventuell kondens renner på utsiden. Dette innbærer at du skal begynne ved mønet hvis du skal isolere hele loftet.
Sørg deretter for at det blir vindtett mellom platene til luftspalten og veggens vindsperre på utsiden av veggens isolasjon. Luften skal kunne ta seg lett inn til luftspalten men hindres fra å blåse inn i isolasjonen.
Etter at luftspalte og vindsperre er på plass skal loftet nå forberedes for at du skal kunne legge ut isolasjonen. Derfor skal du nå bygge en gangbro av planker som skal brukes både nå når du isolerer og senere for å kunne inspisere taket fra innsiden.
Mål opp hvor høyt isolasjonen kommer og gjør en markering på alle staver i takstolen rett over dette nivået.
Fest deretter bjelker mellom stavene der du har satt merke. Bruk 48x98 mm konstruksjonsvirke som du fester med 5,0x90 mm treskruer i hver ende.
Legg deretter ut en gang av planker, f.eks rupanel, som festes med 50 mm spiker i bjelkene.
Undersiden av takbjelkene skal kles med fuktsperre og denne skal gå en liten bit ned på veggen. Plasten fra taket skal overlappe den på veggen med minst 15 cm og skal tapes i hele sin lengde.
Begynn med å måle opp og kappe til plasten i riktig lengde, så blir den enklere å jobbe med.
Mål deretter opp avstanden mellom veggen og første takbjelken for å finne ut hvor plasten skal festes. Fest deretter plasten i første takbjelken med stiftepistol langs hele bjelkens lengde.
Plasten skal deretter festes inne ved veggen og da er det bra å begynne på midten og jobbe seg ut mot de andre veggene. På denne måten blir det lettere å få opp plasten på riktig sted.
Fortsett på samme måte med resten av taket og avslutt med å tape alle skjøter med aldersbestandig fuktsperretape.
Når plasten er på plass skal taket lektes ned med rekker av 36x68 mm størrelse. Disse settes opp med C/C 30 cm mål og festes med to stk. 4,5x60mm treskruer i hver takbjelke.
Med rekkene montert under fuktsperren er loftet sikret mot at du tramper igjennom og du kan trygt jobbe på loftet uten fare for å falle ned.
Da er det på tide å begynne å isolere og nå har du god nytte av gangen du tidligere bygde oppe på loftet.
Begynn med å fylle opp fakkene mellom bjelkene med isolasjon av samme tykkelse som bjelken er høy. Ved behov skjæres enden på platen til samme vinkel som taket har med en isolasjonskniv.På denne måten får du en tett og god avslutning mot platen som skaper luftspalten.
Plater som behøver å skjæres til skjæres lett med en isolasjonskniv. Sørg for at platene ligger tett sammen, men pass på så det ikke blir hardpakket.
Finnes det rør eller andre installasjoner skjærer du ut for disse i isolasjonsplatene med isolasjonskniven.
Når alle fakkene er fylt med isolasjon skal lag nummer to legges på, og det kan med stor fordel legges på kryss av det første laget. Da blir skjøtene dekket, og det er mindre risiko for gjennomgående glipper.
Vær nøye når du skjærer ut både for takvinkel og for takstolene for å unngå glipper. Isolasjonen skal sitte tett mot takstolene og platene som skaper luftspalten.
Tredje laget legges i samme retning som det første og sørger for at skjøtene blir forskjøvet i forhold til hverandre.
Når hele det tredje laget er på plass er taket ferdig isolert!