igjen til minste bestillingsbeløp
Ordresummen inkludert eventuelle rabatter er mindre enn minimumsbeløpet for nettkjøp på 199 NOK
Å koble til en oppvaskmaskin er en perfekt jobb for den hendige hjemmefikseren. Det behøver ikke være så vanskelig eller kronglete som man kanskje kan tro. Hvis du skal bytte maskin er det bare å løsne den gamle og sette på plass den nye. En ny-installasjon av en oppvaskmaskin er vanligvis heller ikke noe problem da mange kjøkken allerede er forberedt for oppvaskmaskin.
Hvis du skal bytte ut den gamle til en ny vil det i 11 av 10 tilfeller være best å bytte til en i samme størrelse og fasong som den du allerede har, men så klart til en fungerende. For en ny installasjon gjelder det i stedet å velge hvilken type du vil ha, og hvilken som passer best. I de aller fleste kjøkken er det allerede forberedt for å kunne installere en oppvaskmaskin ved at minst ett av benkeskapene inntil oppvaskkummen har enten 45 cm eller 60 cm bredde. Dette er standardbredder for oppvaskmaskiner, og 60 cm er den helt klart vanligste bredden. Hvis du skulle mangle et slikt skap, eller ikke vil gjøre inngrepet som kreves, går det også an å sette en benkoppvaskmaskin oppe på benken.
For at oppvaskmaskinen skal fungere kreves det tilkobling til vann, an slange til avløpet og en stikkontakt å sette støpslet i. Tilkoblingen til vann gjøres vanligvis via kjøkkenkranen som da skal ha en egen avstengingsventil for vannet til oppvaskmaskinen. Alternativt kan du montere en egen avstengingsventil på kummen for bare oppvaskmaskinen, men det er viktig at det plasseres på oversiden av benkeplaten slik at den er lett tilgjengelig. Enkelte oppvaskmaskiner leveres med en ekstra sikkerhetsventil som styres av oppvaskmaskinen og forhindrer vannskader hvis en slange skulle sprekke.
Avløpet fra oppvaskmaskinen kobles vanligvis til den ordinære vannlåsen som vanligvis er forberedt med tilkobling for nettopp oppvaskmaskiner. De er ofte plugget og åpnes ved at man skjærer eller borrer opp plasten. Da havner tilkoblingen til avløpet ovenfor vannlåsen slik at vond lukt hindres i å komme inn via oppvaskmaskinen.
Vanlige oppvaskmaskiner for hjemmebruk har et støpsel som kobles til en vanlig 1-fas 230v stikkontakt, noe som gjør at du kan koble til oppvaskmaskinen selv. Hvis det mangler en stikkontakt til oppvaskmaskinen må du bruke en autorisert elektriker for å installere en ny stikkontakt. Dette har du ikke lov til å gjøre selv.
Før du setter på plass oppvaskmaskinen er det bra å lette på plass et dryppbrett. Dette er et krav fra mange forsikringsselskaper. Dryppbrettet har kanter på sidene og i bakkant som samler opp og leder vannet til fremsiden av maskinen ved eventuell lekkasje. Da oppdager du om oppvaskmaskinen har begynt å lekke vann slik at du kan stenge kranen og forhindre store vannskader. For større sikkerhet kan du supplere med en vannalarm som umiddelbart oppdager vannlekkasjer.
Avhengig av type oppvaskmaskin og hvordan stedet den skal stå er, kan velterisikoen håndteres på litt ulike måter. Det følger ofte med et beslag for å feste i bakre veggen eller benkeskapene på siden slik at maskinen hindres i å velte fremover. I enkelte tilfeller holder det at oppvaskmaskinen bruker benkeplaten som veltesikring.
En oppvaskmaskin behøver regelmessig vedlikehold og rengjøring. Dessuten må siler tømmes og salt og skyllemiddel etterfylles. Noen ganger kan en kraftigere rengjøring være nødvendig. Da kan du kjøpe en egen maskinrens for oppvaskmaskin som brukes når oppvaskmaskinen er tom.
Velg en oppvaskmaskin med så bra energiklasse som mulig, du kommer til å betale betydelig mer for strøm i løpet av maskinens levetid enn hva oppvaskmaskinen koster i innkjøp. Velg også en maskin av et kjent fabrikat som kan skaffe reserveredeler i lang tid fremover, da slipper du å bytte ut hele maskinen bare fordi en liten del har gått i stykker. Hvis du har kalkrikt vann kan det være en god idé å installere et kalkfilter, da holder maskinens varmeelement betydelig lenger.
Kontroller størrelsen på tilkoblingene for både vann og avløp på både oppvaskmaskinen og tilkoblingspunktene under oppvaskkummen. Da kan du forsikre deg om at du har fått med deg eventuelle overganger slik at du kan koble til med en gang.
Vær gjerne to personer når oppvaskmaskinen skal håndteres og flyttes. Selv om den ikke er så tung er den ganske uhåndterlig for en person.
Begynn med å legge på plass dryppbrettet først. Da slipper du å gjøre om hele installasjonen.
Monter dampsperre for benkeplaten i fremkant på undersiden av benkeplaten. Da beskytter du den mot den varme dampen som kommer når du åpner en nyvasket maskin.
Følg vår steg-for-steg-guide som hjelper deg med å lykkes med å koble til en oppvaskmaskin.
Begynn med å lage plass til den nye oppvaskmaskinen – enten det handler om å fjerne den gamle eller fjerne ett benkeskap.
Plasser et dryppbrett på gulvet der oppvaskmaskinen skal stå, og fest den i gulvet med dobbeltsidig tape.
Monter dampsperre på undersiden av benkeplatens fremkant, denne følger ofte med oppvaskmaskinen. De kan også kjøpes separat.
Pakk opp den nye oppvaskmaskinen og løsne slangen og støpslet. Ta ut instruksjonsboken og eventuelle tilbehør som pleier å ligge inne i oppvaskmaskinen.
Sørg for at det finnes ut hull inn til skapet under oppvaskkummen slik at du kan dra inn slanger for både vann og avløp. Hvis det ikke finnes noe hull er det bare å lage et hull i passende størrelse med en hullsag, stikksag eller et multiverktøy.
Avhengig av stedet der den nye oppvaskmaskinen skal installeres og modell kan det være nødvendig å montere veltesikring i bakkant. Sjekk i instruksjonsboken som følger med din maskin om du behøver å montere noen fester for veltesikring.
Dra slanger og ledning med støpsel inn gjennom hullet til benkeskapet under oppvaskkummen. Vær nøye med å kontrollere at slangene og ledningen ikke kommer i klem når du skyver på plass oppvaskmaskinen.
Før du kobler til noe sjekker du at slanger og ledninger har havnet på rett sted, juster hvis det er nødvendig.
Juster oppvaskmaskinen til riktig høyde, og slik at den er i vater i begge retninger. Kontroller med et vater. Juster høyden i bakkant med den store skruen i fremkant. De to fremre bena justeres med en tank eller skiftenøkkel.
Lag hull i den forberedte tilkoblingen for oppvaskmaskinavløpet ved å skjære eller bore bort plasten. Du kan være nødt til å behøve å ta ut vannlåsen for å komme til for å lage hullet.
Sett tilbake vannlåsen hvis du var nødt til å ta den ut, og koble deretter avløpsslangen fra oppvaskmaskinen. Fest slangen på rørtilkoblingen ved hjelp av en slangeklemme.
For å koble til vannet behøver du enten et blandebatteri med egen avstengningsventil for oppvaskmaskin, eller en separat ventil for avstenging av vannet. Mangler dette begynner du med å enten bytte ut det eksisterende blandebatteriet, noe som ofte er det enkleste, ellers så monterer du en egen ventil.
Koble deretter til slangen fra blandebatteriet eller ventilen og stram til for hand. Disse koblingene er vanligvis utstyrt med gummipakning, og gjengetape skal derfor ikke brukes.
Åpne opp ventilen for vannet og kontroller at tilkoblingen er tett. Hvis ikke strammer du litt forsiktig med verktøy til det slutter å dryppe.
Når både vann og avløp er tilkoblet kan du sette i støpslet og forsøke å sette i gang oppvaskmaskinen for å kjøre premiereoppvasken.