igjen til minste bestillingsbeløp
Ordresummen inkludert eventuelle rabatter er mindre enn minimumsbeløpet for nettkjøp på 199 NOK
Malte vegger i all ære men med tapet kan du raskt få stilige vegger med valgfritt mønster, eller hvorfor ikke et skikkelig fint bilde. Å tapetsere er en gammel tradisjon med eldgamle røtter, men utvalget har nok aldri vært så stort og variert som nå. Dessuten er moderne «non-woven»- tapet veldig enkel å sette opp og passer perfekt som et første prosjekt for hjemmefikseren.
Å velge tapet i stedet for å male veggene gjør at du kan få både ny farge og fine mønstre som det kan være vanskelig å male på veggen selv. Det finnes hundrevis av ulike mønstre og farger å velge mellom så det kan være et prosjekt i seg selv å velge rett. Heldigvis kan man låne med seg tapetprøver hjem for å sjekke om det passer med stilen i rommet.
Tapet kommer ikke bare i mange ulike farger og mønstre men også i mange ulike materialer og design. Heldigvis kan hjemmefikseren glede seg over den moderne «non-woven» tapeten som er aller enklest å jobbe med. Limet påføres rett på veggen og deretter settes man opp tapeten og gjør mønstertilpasning. Selv om denne tapettypen er enklere å jobbe med betyr det ikke at den er noe dårligere enn tradisjonell papirtapet, snarere tvert i mot. En annen fordel er at når du senere skal tapetsere om, eller kanskje male, så finnes det ingen tapetskjøter å slipe ned da veggen allerede er slett.
Det tradisjonelle papirtapetet lever fortsatt videre og kan være litt vanskeligere å bruke. Papirtapet brukes på den måten at man klipper til og legger hver tapetbredde flatt for så å påføre tapetlim på baksiden. Deretter lar man tapetet svelle i 5 – 7 minutter før det er klart til å festes mot veggen. Dette gjør at man må være veldig nøye for at alle tapetbredder skal få samme resultat.
Før du tar frem alle greiene og setter opp den fine nye tapeten din, er det viktig å tenke gjennom hvilke forberedelser som må gjøres på veggen for at du skal få et ønskelig resultat. Sprukne og ujevne vegger må sparkles og pusses og flekker på veggen fjernes med malervask.
Det er også viktig å vurdere nyanseforskjellene mellom det nye tapetet og veggen. Generelt sett trenger du kun å fjerne gammel tapet hvis den har en struktur som vil vises gjennom den nye. Skal du tapetsere med en veldig lys tapet, må veggen ha en lignende nyanse slik at den opprinnelige fargen ikke skinner gjennom tapeten. Er du usikker kan det være lurt å grunne veggen først med tapetgrunning.
En korrekt oppsatt tapet holder i mange år og vedlikeholdes gjennom å tørke bort flekker når de oppstår, og at rommet ellers holdes rent for smuss og skitt generelt.
Moderne ”non-woven” tapet har blitt betydelig vanligere enn den eldre papirtypen på grunn av at den er så enkel å arbeide med. Grunnen til at de er så enkle å håndtere er at de er armert med polyester, som er en type plast. Forskjellen mot tradisjonell tapet er likevel ikke så stor da papirtapet også ofte inneholder en viss mengde plast, hovedsakelig i fargene. Derimot er det i limet man finner de største forskjellene da flytende lim ofte inneholder konserveringsmiddel, biocider og i tillegg ofte er forsterket med plast. Som alternativ kan man kjøpe tapetlim i pulverform og blande selv.
Sjekk at tapetet er i lodd for ca. hver tredje tapetbredde og når du passerer et hjørne, så er du på den sikre siden i forhold til at tapeten sitter rett.
For å være sikker på at du har brukt nok lim kan du tegne et tall i limet med fingeren. Hvis du tydelig kan se tallet vet du at du har brukt nok lim.
Ikke vær redd for å pensle på for mye lim mot gulvlister og andre lister, overflødig lim tas enkelt bort med en fuktig svamp.
Ikke slurv med å tørke bort overflødig lim med en fuktig svamp på hver ny tapetbredde. Glem heller ikke å tørke av verktøy så slipper du å spre lim ved et uhell.
Vær nøye med å lese instruksjonene fra produsenten når det gjelder hvordan tapeten skal festes på veggen. Ulike tapettyper og produsenter har ulike monteringsanvisninger blant annet for hvordan tapeten skal kappes og mønsteret tilpasses.
Kjøp ekstra blader til tapetkniven og bytt blad ofte. Ett skarpt blad lager mye finere snitt når du skjærer tapeten og dermed et bedre sluttresultat.
Mal veggene der skjøtene havner i samme farge som grunnfargen i tapetet, da sliper du at en eventuell glippe blir iøynefallende.
Ikke bruk hjørnet til å sjekke om tapetet sitter i lodd eller ikke, hjørnene på en vegg kan være skjeve så bruk et vater for å sjekke om tapetbredden er i lodd.
Følg vår steg-for-steg-guide som hjelper deg med å lykkes med å tapetsere.
Begynn med å tømme rommet for møbler og annet når du skal tapetsere, samt fjerne spiker og skruer fra veggene.
Dekk hele gulvet med beskyttelsespapp og tape skjøtene med maskeringstape.
Vurder veggens tilstand og gjør nødvendig forarbeide ved å fylle ut eventuelle ujevnheter og slipe den jevn slik at tapetet får et bra underlag å festes på.
Kontroller at alle tapetrullene har samme batchnummer slik at du kan være sikker på at du får den samme nyansen på tapetet over hele veggen.
Velg et hjørne i rommet for å starte tapetseringen fra. Den første tapetbredden skal legges slik at ene kanten går ca. en cm forbi hjørnet. Mål tapetrullens bredde og dra av en centimeter. En standard tapetrull er 53 cm. bred, noe som betyr at målet du skal bruke er 52 cm.
Marker deretter målet på veggen ved å måle ut fra hjørnet med en tommestokk.
Bruk et langt vater eller tapetlodd og dra en linje over markeringen, nå har du en linje å sette første tapetbredden mot slik at den blir helt rett.
Ta frem vegglimet og påfør det på veggen med en rulle, bruk en pensel for å påføre lim på steder det er vanskelig å komme til. Rull også litt utenfor streken du markerte slik at skjøten får tilstrekkelig med lim.
Rull ut tapetet og kapp til første tapetbredden etter din takhøyde, samt noen centimeters margin, bruk en tapetlinjal og tapetkniv eller en tapetavriver. Har du en såkalt Quick Up-tapet behøver du bare plassere esken med tapetet inntil veggen og dra tapetet opp til takvinkelen og deretter kappe overhenget mot gulvet når tapetet sitter limt på veggen.
Legg lett trykk på tapetet slik at den fester seg til veggen og juster slik at kanten havner mot den vertikale streken du tegnet.
Bruk deretter tapetverktøyet og ha jevnt trykk over tapetet slik at det fester seg mot limet. Begynn øverst og jobb deg nedover samtidig som du stryker tapetet ut mot kantene.
Påfør godt trykk mot tapetet når du presser den mot hjørnet samt mot taket slik at tapetet former seg og fester skikkelig.
Bruk en tapetkniv med et nytt og skarpt blad og skjær bort overhenget mot tak og gulv.
Tørk deretter av kantene på tapetet med en fuktig vaskesvamp slik at du får bort overflødig lim, sørg for at du også tørker av lim på tak, og gulvlister samt verktøy.
Forbered neste tapetbredde ved å kappe tapetet til rett lengde, har du tapet med mønstertilpasning finnes det et symbol samt en angitt mønsterhøyde som du skal følge for å regne ut hvilken lengde du skal kappe nye tapetbredder til. Ved forskjøvet mønstertilpasning bør du legge til ca. en halv mønsterhøyde etter at du har regnet ut lengden slik at du har tilstrekkelig klaring for å tilpasse tapetet slik at mønsteret stemmer.
Rull lim på veggen og sett opp tapetbredden, sørg for å tilpasse mønsteret mot forrige tapetbredde. Gjenta stegene og bruk en tapetskjøterulle for å presse ut skjøtene skikkelig. Vær nøye med å tørke med en fuktig svamp etter hver tapetbredde.
Når du kommer til et hjørne behøver du å klippe til en tilpasse tapetbredde som deretter skal limes mot hjørnet. Mål avstanden fra foregående tapetbredde og legg på en cm. Nå har du bredden som skal klippes til og limes i hjørnet på veggen.
Rull ut ny tapet og klipp den i henhold til eventuell mønstertilpasning slik som tidligere. Legg ut tapetbredden på et bord med hele lengden og ta frem en tapetlinjal, tapetskjærer og en tommestokk. Mål og skjær ut en lang remse tapet med målet du tok tidligere.
Stryk på vegglim og fest tapetremsen. Sørg for å tilpasse til mønsteret på foregående tapetbredde og press den ordentlig fast med et tapetverktøy slik at den formes godt inn i hjørnet.
Den resterende biten med tapet som du klipte ut hjørneremsen fra skal nå festes slik at den danner den første bredden på neste vegg. Den skal festes helt inn til hjørnet, over remsen fra hjørnet som går ca. en centimeter ut på veggen.
Påfør derfor lim på hjørneremsen også, ikke bare veggen, da neste tapetbredde kommer til å festes over.
Fest nå neste tapetbredde slik at kanten på tapetet går helt inn til hjørnet og gjør mønstertilpasning. Bruk et langt vater, tapetlodd eller laser og kontroller at tapetet sitter rett før du stryker den helt fast og skjær bort overflødig tapet.
Gjenta stegene til hele rommet er ferdig og la deretter veggene tørke skikkelig før du flytter tilbake alle møbler igjen.