igjen til minste bestillingsbeløp
Ordresummen inkludert eventuelle rabatter er mindre enn minimumsbeløpet for nettkjøp på 199 NOK
På tide å skaffe litt belysning i hagen? Skal du bygge en garasje eller behøver du å sette opp en ladeboks der du parkerer? Uansett hva det er – da behøver du å dra frem strøm, og det beste er å grave ned kablene. Da er de beskyttet og ute av veien. Jobben med å grave ned kabelrør er ikke så vanskelig, men det finnes litt regler å ta hensyn til. I denne guiden viser vi deg hva du skal gjøre.
Det er bra å vite at du som lekmann ikke får lov til å installere annet enn svakstrøm. Det innebærer maks. 50v og der installasjonen er godt beskrevet i installasjonsveiledningen, samt lett å inspisere i ettertid. Utover dette får du bare erstatte sikringer, koble til lamper, skifte deksel på brytere, stikkontakter og koblingsbokser. Til tross for dette kan det være bra å ha litt elektrisk allmennutdanning slik at du vet når du behøver en elektriker. Og når du vet litt mer blir du også en bedre bestiller av jobben som skal gjøres.
Beskyttelsesrørene som ofte benevnes som kabelrør inngår også i el-installasjonen som en del av den doble isolasjonsbarrieren som er et krav. Derimot er kabelrør i bakken en gråsone da det normalt dras dobbeltisolerte kabler i disse rørene, noe som gjør at røret blir et tredje lag. Det er likevel en fordel å kunne dra om kabler i dette røret senere. Det beste er å begynne med å ta kontakt med en elektriker og planlegge arbeidet sammen, ettersom en elektriker uansett må involveres senere når det skal kobles til i begge ender. Mest sannsynlig er ikke elektrikeren interessert i å grave ned beskyttelsesrøret, og kanskje du kan til og med gjøre dette under veiledning fra elektrikerfirmaet.
Det første steget i planleggingen er å finne ut hvor strømmen skal kobles til og hvordan forholdene ser ut der. Hvis du har en kjeller du skal inn i kan du grave frem til veggen og bore deg gjennom der. Hvis du har en krypkjeller borer du inn gjennom grunnmuren og fortsetter med rørdragningen der, og deretter opp gjennom gulvet. Hvis du har støpt plate på mark pleier det å være enklest å la kabelen gå opp langs sålen og fasaden til et egnet sted å bore seg gjennom. Husk at kabelen må beskyttes med profiljern eller lignende i metall der den kommer opp gjennom bakken, dette for å unngå eventuelle skader på kabelen.
Når man skal legge ned kabler som er godkjente for å legges rett i bakken velger man ofte å legge ned et 50 mm kabelrør som man deretter drar kabelen i. På den måten får man både ekstra god beskyttelse og muligheten til å dra om kabelen i fremtiden. Disse beskyttelsesrørene er dessuten røde slik at de er godt synlige hvis du skulle komme til å grave på det.
Når det gjelder hvor langt ned kablene skal graves ned er det netteier som setter disse kravene. Ofte er det 50 cm som gjelder, og at kabelrøret skal ha minst 40 cm fyllmasse over som gjelder. Da får man normalt god beskyttelse for kabelen. Lar dette seg ikke gjøre må det legges kabeldekkplater / verneplater over. I tillegg er det smart å legge en liten kveil i hver endel slik at man har litt margin for eventuelle fremtidige endringer. Dessuten gir dette ekstra sikkerhet både ved setninger i bakken og hvis ulykken skulle være ute i forbindelse med gravearbeider slik at tilkoblingene ikke skades.
Planlegg leggingen av kabelrørene slik at de er forberedt for eventuelle fremtidige utvidelser du kan tenkes å gjøre, og også tar høyde for mulige ombygginger. Kanskje du har planlagt å lage et tilbygg eller trenger å grave for drenering, da er smart å ha tatt høyde for dette. Husk også å dokumentere kabelrørenes trasé på skisser med mål og inkluder også gravedybden. På denne måten gjør du det enklere for deg selv og kan enkelt unngå å skade kablene dine under fremtidige gravejobber.
Vær nøye med å tett endene på kabelrøret. Både mens du jobber med det og etter at kabelen er installert. På den måten hindrer du at jord kan fylle opp rører og gjøre det vanskelig å dra kabelen.
Vær forsiktig med trekketråden. Sørg for at den sitter godt fast i begge ender så blir det mye enklere å dra kabelen.
Hvis kabelen må gå langs en grunnmur skal det brukes kabelbeskyttelse i metall over.
Punkter kabelrøret med noen hull i bunnen der røret ligger som lavest. Da dreneres vannet bort i stedet for å samles i røret.
Følg vår steg-for-steg-guide som hjelper deg med å lykkes med å legge kabelrør i bakken.
Begynn med å finne ut hvor kabelen kan kobles til, noe som ofte er sikringsskapet. Planlegg for den interne kabeldragningen i huset eller krypkjeller, og hvor det er best å gå ut i bakken med kabelen.
Merk deretter opp den mest egnede strekningen mellom huset og der den nye installasjonen skal gjøres. Gjerne så kort som mulig, men forsøk å unngå hindre som finnes, eller kan komme til å komme i fremtiden, som f.eks. unge trær eller planlagte bygg.
Grav en grøft med jevn bunn til tenkt dybde, helst minst 50 cm dypt, og sørg for å ta bort alle spisse steiner som kan skade kabelrøret.
Gjør grøften litt bredere i begge ender slik at du får plass til å legge ned litt ekstra kabelrør i en liten kveil.
Legg kabelrøret ned i grøften og la det stikke opp over bakken i begge ender inntil videre.
Punkter kabelrøret med noen små hull på rørets underside der røret ligger på det laveste. På den måten dreneres vann ut og forhindrer at røret fylles med vann.
Stabiliser røret med jord eller fine fyllmasser uten spisse steiner som kan skade kabelrøret.
Tilbakefyll hele grøften med de oppgravde massene, men la det være åpent i begge ender.
Komprimer ved å gå langs den gravde grøften. Etterlat gjerne en liten forhøyning som kommer til å synke sammen i løpet av de kommende ukene.
Forsegle endene av kabelrøret midlertidig med en plastpose og tape for å hindre at jord eller skitt kommer inn, noe som kan forårsake blokkering.
Når røret er på plass kan elektrikeren komme å dra kabler og koble disse til i begge ender.
Når kablene er på plass gjenstår det å tette rørets åpninger, noe som kan gjøre med en liten bit isolasjon eller fugeskum. Dette er bare for å forhindre at jord eller smuss fyller røret og hindrer fremtidig rørdragning.
Røret skal ikke stikke opp over bakken. Kun kabelen skal være synlig over bakken og skal beskyttes av passende kabelbeskyttelse i metall langs f.eks. grunnmuren. På denne måten får du en god mekanisk beskyttelse av kabelen.
Tilbakestill deretter der du har gravd og så nytt gress eller legg tilbake hellene.