igjen til minste bestillingsbeløp
Ordresummen inkludert eventuelle rabatter er mindre enn minimumsbeløpet for nettkjøp på 199 NOK
Prikken over i´en ved en oppussing er å få på plass listene. De rammer inn rommet, forsterker helhetsinntrykket, og dekker overganger mellom ulike materialer på en pen måte. Når alle listene er oppe kommer ditt nyoppussede hus til å kjennes mer komplett. Ikke gjør som de fleste huseiere og vent med de siste listene til huset skal selges. Følg vår guide og gjør det allerede idag!
Lister finnes i mange forskjellige utførelser og brukes på mange forskjellige steder rundt om i et hus. Rundt vinduer og dører dekker de skjøten/glippen mellom foringen og veggen. Langs hjørnet mellom gulv og vegg legges gulvlister, og i hjørnet mot tak kommer taklister. Utsatte ytterhjørner kan kles med hjørnelister for bedre beskyttelse, og overgangen mellom kjøkkenbenken og veggen kan dekkes med en hulkillist.
Alle disse ulike bruksområdene gjør også at lister kommer i mange ulike varianter, både når det gjelder form, materiale og farge. Mange velger slette lister til både gulv og omramming rundt dører og vinduer. Disse gir et moderne og litt stramt uttrykk, mens profilerte lister kan bidra til et mer klassisk utseende. Man kan få lister i forskjellige tresorter men vanligst er furulister om de likevel skal males. Dessuten finnes det ferdigmalte lister i MDF, som også har den fordelen at de er mer stabile, men de må forborres for å ikke sprekke.
Når det kommer til hjørnene så finnes det flere ulike måter for hvordan dette kan løses. Ett veldig vanlig alternativ er nå å gjære begge listene i 45 grader, mens før i tiden brukte man å kope listene. Dette er spesielt fordelaktig når det er profilerte lister, og innebærer at den ene listen går helt inn i hjørnet, mens den andre profilkappes så den passer eksakt med den andre listen. Slette lister uten profiler kan man sette rett mot hverandre uten å gjære.
Et annet alternativ for å håndtere hjørnene er å bruke hjørneklosser. Disse festes i hjørnet og deretter lar man listen gå rett inntil denne, noe som gjør at du kommer unna med å kappe 90 grader. Hva som blir finest er det du som avgjør, og skulle det bli en liten glippe så løser du dette med akrylfugemasse. Dette krever dog at listene er malte.
I et hus med trebjelkelag brukes dykkert for å feste listene, men det går også bra å bruke listskruer. I vegger av steinmaterialer må du forborre og bruke plugger og skruer, alternativt monteringslim/settlim. Fester du med dykkert eller skruer så bruker du en liten pensel til å male over hodene etter monteringen.
Mange lister lever et utsatt liv og særlig gjelder dette gulvlister, lister rundt dører, og hjørnelister. Dette medfører at det kommer til å bli behov for å freshe opp disse etterhvert, hvor ofte avhenger selvfølgelig av hvor hardt de slites. Vanligvis slites ikke listene mer enn at det går an å flekkmale de slitte områdene. Hvis listene ser veldig slitne ut kan det være behov for å male de helt om og kanskje du vil bytte farge i samme slengen, noe som er en enkel og billig måte å forandre hele rommets karakter på.
Det går an å sage for hånd, men det blir betydelig lettere med en kapp-/gjæringssag, da kan du også finjustere til lengden blir helt nøyaktig.
Mål heller to ganger og kapp en gang. Er du usikker kan du kappe noen millimeter for lang, og finjustere med flere mindre kappinger.
Bruk en dor når du slår inn dykkerten den siste biten, så slipper du merker etter hammeren på listen.
Ha for vane å kappe av noen millimeter på nye lister slik at du kan være helt sikker på at snittet er 90 grader.
Mal alle spikerhoder i samme farge som listen så får du det fineste resultatet.
Følg vår steg-for-steg-guide som hjelper deg med å lykkes med å legge lister.
Før du begynner å sette opp listene er det bra å la de ligge i det rommet de skal settes opp i minst et døgn. Da rekker treet å akklimatisere seg til rommets temperatur og luftfuktighet, noe som minsker listenes bevegelse senere.
Begynn med å måle opp for den første listen og vær nøye da hver eneste millimeter kommer til å være synlig.
Legg opp den første listen på kapp-/gjærsagen og kapp av noen millimeter på ene siden. Da har du forsikret deg om at den er helt rett.
Mål deretter opp hvor lang list du behøver, og kapp listen til denne lengden. Vær nøye med å kappe på rett side av markeringen.
Sjekk at listen passer, og gjør justeringer ved behov.
Monter listen med en dykkert rett over midten på listen, og fest 5 cm fra kanten, og deretter med 50-60 cm avstand. Gulvlister som er høyere enn ca 60 mm skal ha 2 spiker. Bruk en dor for å slå inn dykkerten den siste biten så slipper du merker etter hammeren på listen.
Første listen monteres helt inn i hjørnet, og den andre listen skal nå kopes slik at den passer perfekt med den første.
Gjær listen i 45 graders vinkel og marker kanten med en blyant, dette gjør det enklere å se den eksakte formen.
Den gjærede biten skal nå tas bort helt inn til streken, og dette kan du enten spikke bort med en kniv, eller sage av med f.eks. en stikksag.
Bruk en liten bit med avkapp for å kontrollere passformen kontinuerlig, og vær nøye med å ikke ta bort for mye. Mindre justeringer kan gjøres med kniv, fil og sandpapir.
Når du er fornøyd med passformen skal listen monteres på samme måte som tidligere med dykkert med 50-60 cm avstand. Før du monterer listen kapper du av noen millimeter i andre enden, slik at du er sikker på at også denne er helt rett.
Fortsett på samme måte med resten av listene rundt hele rommet.
Blir det noen mindre glipper kan du bruke akrylfugemasse for å fylle disse.
Etter at alle listene er montert gjenstår det bare å male over spikerhoder og eventuell akrylfugemasse med litt hvit maling. På den måten smelter de inn med resten av listen og blir lite synlige.