igjen til minste bestillingsbeløp
Ordresummen inkludert eventuelle rabatter er mindre enn minimumsbeløpet for nettkjøp på 199 NOK
Hva er viktigere enn å ha ett bra tak over hodet? Å legge tak er en stor jobb men riktig utført så holder det lenge. Vårt beste tips? Planlegg prosjektet nøye og få venner til å hjelpe deg. Da blir alt mye enklere og ikke minst morsomme – spesielt på kranselaget som skal finne sted når taket er tett. I denne guiden viser vi deg alt du behøver å vite for et vellykket prosjekt.
Taket som skal legges bæres oppe av en eller annen form for takkonstruksjon, hvilket ofte består av takstoler. De sitter som standard med C/C 60 cm. avstand, som er målet fra sentrum til sentrum på takstolene. Kontroller deretter at takstolene stikker like langt ut på respektive langside og at spissen i mønet følger en rett linje. Da blir det nye taket ditt rett og fint. Sist men ikke minst gjelder det å stabilisere takstolene slik at de står helt i lodd. Det er spesielt viktig i gavlene slik at gavlveggene blir helt rette.
Over takstolene legges undertaket som består av rupanel som spikres i sperrene på takstolen. Det gir et stabilt underlag for taktekkingen du gjør senere. Dessuten stabiliserer det hele takkonstruksjonen og når rupanel er på plass kan man ta bort støttene til takstolene. Begynn lengst nede ved takfoten og jobb deg deretter opp mot mønet. La rupanel stikke ut ved gavlene, dette renkappes senere slik at du får en rett kant ved gavlen. Deretter monterer du en trekantslekt ved gavlene som du senere kan brette opp underlagspappen på.
Når undertaket er på plass skal det dekkes med undertaksbelegg. Det gjøres vanligvis med underlagspapp eller en duk for undertak. Begge skal være godkjent for bruk under takplater eller takstein. Les nøye på instruksjonen på produktet du velger før montering. Det er viktig at alt blir tett. Vær ekstra nøye ved takgjennomføringer – det er de stedene på taket der det er størst risiko for lekkasje.
Med en gang undertaksbelegget er på plass skal taket lektes. Da hindrer du undertaksbelegget fra å blåse i stykker. Taklekter legges i kryss i to lag, der det underste laget kalles sløyfer og går fra takfot til møne. Sløyfen skaper en luftspalte mellom undertaksbelegget og bærelekten som monteres på kryss av sløyfene. Bærelekten skal bære taktekket og danner festet for dette. Avstanden mellom bærelektene styres av hvilken taktekking du har valgt.
Deretter legges taktekkingen på og festes i bærelekten. Begynn i takets nedre høyre hjørne. Jobb deg både oppover mot mønet og mot venstre langs langsiden slik at du får retningen på taktekket. Minst to rader med takstein skal festes med taksteinskruer langs alle kanter og ved gjennomføringer. I forbindelse med taktekkingen bør du også tenke på å montere takstige og eventuelle festepunkter for sikkerhetssele. Da har du en god og sikker adkomst til taket i fremtiden. Pass samtidig på å montere snøfangere hvis det er påkrevd på ditt tak.
Som en avslutning på taket skal det monteres vindskier og vannbord i gavlene. Det hindrer vann i å trenge seg inn under taktekket. De er hardt utsatte og krever regelmessig vedlikehold og er takets slitedel. Langs takets nederste kant skal det monteres forkantbord, som i tillegg til å dekke takstolenes nedkant også kan være feste for rennekroker til takrennen.
Når alle delene på taket er på plass skal det monteres takdrenering. Sett takrenner langs takets nedkant og nedløpsrør som leder vannet til overvannsnettet. Sørg for at tilkoblingen til overvannsnettet kan håndtere de store mengdene vann som samles opp via taket ved kraftig nedbør. Da reduserer du risikoen for skader på huset som følge av vannansamlinger inntil grunnmuren.
Tak er hardt utsatt for vær og vind. At taksteinen er hel og ligger på riktig plass krever regelmessig ettersyn. Vindskiene er de mest utsatte delene av taket og behøver males med jevne mellomrom.
Kontroller takstiger og annet sikkerhetsutstyr – du skal kunne gå trygt på taket.
Det er viktig å få på taket raskt for hele husets langsiktige holdbarhet da dette forhindrer tilførsel av ny fukt, og fordi mange byggematerialer ikke er laget for å tåle utemiljøet. Et eksempel på dette er underlagspappen som om bør dekkes av takstein eller plater umiddelbart da pappen brytes ned av solens UV-stråler. Sørg også for å bygge på en sånn måte at det ikke kan samle seg rusk som kan holde på fukten.
Du skal svinge hammeren mange ganger – overvei å kjøpe eller leie en spikerpistol. Da sparer du både kroppen og mye tid.
Jobb sikkert – ikke vær redd for å be om hjelp. Å legge tak er et omfattende prosjekt, og både jobben og kranselaget blir mye morsommere med flere deltagere.
Ha en kraftig presenning tilgjengelig slik at du raskt kan dekke til taket under arbeidet hvis det er risiko for regn.
Monter lektene så fort som mulig etter at undertaksbelegget er på plass. Da unngår du risikoen for at den skades av kraftig vind.
Følg vår steg-for-steg-guide som hjelper deg med å lykkes med å legge tak.
Før du begynner jobben med å legge ditt nye tak bør du kontrollere at takstolene er korrekt montert. C/C 60 cm er standard, mønet skal følge en rett linje og overheng på respektive langsider skal være like store. Kontroller dessuten at takstolene er i lodd, spesielt de ytterste i gavlen slik at gavlveggen blir rett.
Er takstolene korrekt montert? Da kan du begynne å legge rupanel med 18 x 120 mm dimensjon. Disse spikrer du med 28 x 75 mm firkantspiker i hvert bord. Bruker du smalere rupanel holder det med en spiker pr. sperre men ikke langs kantene. Langs alle kanter, og ved bruk av bord som er 120 mm brede, skal det være to spiker pr. sperre.
Rupanel legges nedenfra og opp med den grove siden ned. Det gir en slettere overflate for underlagspappen og samtidig en overflate på takutstikkets underside som malingen fester bedre på.
La bordene stikke tilstrekkelig langt ut ved gavlene. Da får du det takutstikket du ønsker. Kanten renskjæres senere når alle bord er lagt.
Rupanel skjøtes over en taksperre. Fordel skjøtene slik at de forskyves over ulike taksperrer.
Mål opp for passe langt utstikk ved gavelene. Kapp bordene med en sirkelsag.
Når alt rupanel er ferdig spikret skal underlagspappen tas frem, start med å feste en 300 bred remse med underlagspapp ved takfoten. La remsen stikke ut ca. 15-20 mm over kanten. Fest med 2,5 x 25 mm pappspiker.
Monter deretter takfotsbeslaget. Også den skal festes med 2,5 x 25 mm pappspiker i sikksakk mønster. Skjøt med overlapp på ca. 30 mm.
Før du fortsetter med underlagspappen skal det monteres trekantslekter langs kantene på gavlene, fra takfot til møne. Fest disse fra undersiden med 4,5 x 50 mm treskruer. Viktig at skruespissen ikke går gjennom lekten!
Rull ut den første lengden med underlagspapp med tilstrekkelig utstikk over trekantslekten i gavlene. Dra av beskyttelsesplasten i overkant og fest med 2,5 x 25 mm pappspiker langs overkanten. Legg på asfaltklister i nedkant på takfotbeslaget og press fast underlagspappen.
Neste lengde rulles ut rett mens du passer på at overlappet dekker hele klisterkanten på den allerede monterte lengden. Spikre med 2,5 x 25 mm pappspiker i overkant med 30 cm avstand. I nedkant spikrer du gjennom begge lengdene med et sikksakk mønster med 60 mm avstand.
Skjær tverrgående skjøter skrått – det skal skille minst 15 cm sideveis mellom øverst og nederst. Overlapp skal være minst 15 cm. og festes med asfaltklister og 2,5 x 25 mm pappspiker.
Ved mønet skal underlagspappen festes i den ventilerte møneåsen hvis du har en konstruksjon med ventilert møne. Ellers legger du en lengde over mønet og fester med asfaltklister og 2,5 x 25 mm pappspiker.
Avslutt leggingen av underlagspapp langs gavlene ved å brette underlagspappen over trekantlekten og feste den med 2,5 x 25 mm pappspiker. Skjær bort overskytende papp med en kniv.
Når underlagspappen er på plass er det tid for å begynne med lektene – først sløyfer fra takfot til mønet. Legg 23 x 48 mm lekter med C/C 60 cm avstand og fest med 2,0 x 50 mm firkantspiker. For å unngå å skade takpappen langs gavlene sørger du for å ha ca. 10 cm. avstand til trekantslektene.
Bærelekten som også består av 23 x 48 mm lekter – festes horisontalt over hele taket. Avstanden dikteres av ditt valg av takstein. Begynn med å feste den nederste bærelekten med 2,8 x 75 mm spiker langs nedkanten og la det være ca. 1 cm glippe mot trekantslekten.
Fest deretter den øverste bærelekten på samme måte og mål avstanden mellom øverste og nederst bærelekt. Del dette målet med den maksimalt tillatte avstanden for den takstein du skal ha og avrund oppover – da får du antall rader med takstein. Del deretter den totale lengden på antall rader med takstein for å få avstanden mellom bærelektene.
For å gjøre arbeidet enklere kan du lage noen avstandsklosser som gir deg korrekt avstand mellom bærelektene. Da blir det lettere å feste resten av bærelektene.
Avslutt lektingen med å feste ytterligere en bærelekt på den nederste for å kompensere for at den nederste raden ikke hviler på en annen takstein.
Når du legge takstein begynner du nederst i takets høyre hjørne og jobber deg opp mot mønet og til venstre mot den andre gavlen. Vær nøye med at du får til rette rader med hjelp av en rettholt og fest taksteinen med 4,8 x 70 mm taksteinskrue.
I forbindelse med at du legger takstein kan du passe på å feste takstigetrinn. Da blir det enklere å komme til eventuelle installasjoner på taket i fremtiden.
Tilslutt legger du mønepannen som skal ligge «med været», altså mot den retningen det oftest blåser fra. Da blåser vinden over skjøtene, og ikke inn i dem. Fest mønepannene med 4,8 x 75 mm taksteinskrue.
Med mønepannene på plass gjenstår det å kle inn sidene på taket. Det beste er å begynne med vindskiene langs takets gavler. Begynn derfor med å feste en 48 x 48 mm bjelke med 4,5 x 80 mm treskruer på undersiden av rupanelen og skru opp i trekantslekten – uten å stikke hull på underlagspappen.
Fest de nedre vindskiene i bjelken du nettopp festet.. La vindskiene stikke tilstrekkelig langt ut ved takfoten slik at du kan renkappe de senere. Fest de med 4,5 x 50 mm treskruer med 60 cm. avstand.
Fest deretter den øvre vindskien med overlapp over den nederste og la overkant være i linje med taksteinens bølgetopp. Fest på samme måte som den nederste med 4,5 x 50 mm treskruer med 60 cm. avstand.
Nå som vindskiene er på plass gjenstår det å renkappe endene ved takfoten til riktig lengde på utstikket. Hvor mye er opp til deg som huseier. Det er bra om vindskiene minst dekker forkantbordets endetre. Marker utstikket og kapp med en håndsag, sirkelsag eller stikksag.
Når forkantbordet skal monteres måler du fra den ene vindskien til en takstol som ditt bord rekker til. Kapp den til midten av takstolen da den skal skjøtes på en takstol. Fest forkantbordet med 5,0 x 80 mm treskruer i takstolen.
Fortsett på samme måte til de resterende forkantbordene og eventuell innkledning av takfoten til hele taket er montert.
Med alle bord på plass skal det treverket grunnes og deretter males to ganger. Har du valgt å bruke bord som er grunnet eller ferdigmalte behøver du bare å behandle de kappede snittene med grunning og maling.
Avslutningsvis skal du nå montere vannbordbeslag som dekker glippen mellom vindskiene og taktekket. Som vanlig når det handler om tak – begynn nederst og jobb deg oppover mot mønet. Så begynn med det nederste vannbordbeslaget som du fester med 4,8 x 35 mm farmerskruer.
Oppe ved mønet avslutter du ved å bøye et beslag over mønet i takets vinkel. Fest med overlapp over beslagene på respektive sider.
Tilslutt skal rennekroker til takrennene festes med passe fall mot nedløpsrørene som ofte plasseres i hjørnene på et hus.
Koble nedløpsrørene med løvutkaster til ditt rørsystem slik at du blir kvitt overvannet fra huset.