igjen til minste bestillingsbeløp
Ordresummen inkludert eventuelle rabatter er mindre enn minimumsbeløpet for nettkjøp på 199 NOK
Å male ytterveggene på huset er en jobb som raskt gir et veldig synlig resultat og dessuten så gir det god beskyttelse i lang tid fremover. Sørg for å planlegge jobben godt og ha rett utstyr tilgjengelig så kommer du snart til å kunne nyte et vakkert og holdbart resultat i lang tid fremover. Inviter gjerne noen venner som kan hjelpe til, det blir morsommere på den måten!
Malingens oppgave i tillegg til å forskjønne og gjøre fasaden din fin, er å gi treveggen en nødvendig beskyttelse mot nedbryting. For å gi best mulige forutsetninger for langvarig beskyttelse bør du male ny panel så raskt som mulig. UV-lys bidrar til at nedbrytingen av treverket starter raskt, hvilket gir dårligere forutsetninger for at malingen skal gi et bra resultat. Dette gjør at det er en god ide å sørge for at kledningen er grunnet før den settes opp. Dette gjør også at du fjerner risikoen for at områder som ikke er grunnet kommer frem når treverket krymper.
Felles for all maling utendørs er at det skal gjøres i tørt vær med stabil temperatur. Derfor er den beste tiden i perioden mai til september, da sommerdager med temperaturer over 20 ºC er nesten ideelle. Da funger all maling best og er både enkel å stryke ut og får tørket på den beste måten. Så planlegg arbeidet ditt godt, ha alt utstyr tilgjengelig og sjekk værmeldingen.
Ny panel ute kan males med flere ulike typer maling, avhengig av hvilket resultat du ønsker. Første steget i planleggingen er å bestemme hvilken type maling som passer best.
Akrylatmaling er den vanligste av de moderne fasademalingene, og er den typen som krever minst vedlikehold da den hverken falmer eller kritter. Den holder også godt på farge og glans. Denne typen maling er lett å jobbe med og stryke ut, og tørker raskt. Byggmax Akryl Fasademaling er vannbasert, noe som gjør at både du og miljøet slipper løsemidler, og du kan rengjøre pensler med vanlig vann.
Byggmax Oljemaling V er en vannbasert og værbestandig kombinasjon av alkydolje som trenger inn i treverket og akrylat som værbeskyttelse. Når malingen tørker får den en slitesterk og fin overflate, men etter noen år krittes den og får da en litt blekere og matt overflate. Denne typen maling er også egnet andre typer treverk som gjerder, vinduer og annet som er snekret ute, og kan også brukes på metall.
Trebeis er i utgangspunktet en maling med en mindre mengde pigment slik at treets struktur og farge skal være synlig også etter malingen. Det gjør at sluttresultatets farge bestemmes av samspillet mellom pigmentet i beisen og treets egen farge. Det er viktig å huske at trebeisen dekker mer og mer av treets farge jo flere strøk som males.
Slammaling eller komposisjonsmaling er en gammal velprøvd metode for maling av panel. Resultatet blir en matt overflate med et klassisk utseende som krever lite vedlikehold. Denne typen maling skal strykes på i flere tynne strøk på uhøvlede og ugrunnet kledning.
Når du maler om må du finne ut hva slags type maling som er brukt tidligere, da dette begrenser valgmulighetene. Det enkleste og sikreste er at du holder deg til samme type maling som det som er brukt tidligere. Da kan du være sikker på et bra resultat.
Når malejobben er riktig utført holder den i mange år, og for å sikre at kledningen ser ”fresh” og pen ut bør det vaskes med jevne mellomrom. Eventuelle skader som oppstår bør flekkmales omgående for å sikre lang levetid for kledningen.
Det er lett å tenke at malingen er miljøvennlig bare fordi det er vannløselig, noe som ikke riktig helt stemmer. For eksempel kan en vannbåren akrylfarge inneholde en stor mengde tilsetninger og kjemikalier. Vil man unngå dette er det bedre å f.eks. bruke linoljemaling eller slammaling, disse regnes som naturlige malinger. Men det er ikke bare malingens påvirknings som teller, det er også viktig at du beskytter kledningen godt slik at du slipper å bytte denne for tidlig.
Å skape de riktige forutsetningene for en jobb er viktig for et vellykket resultat. Hvis jobben går lett og er morsom, blir resultatet som regel mye bedre! Sørg derfor for å planlegge de forskjellige trinnene og sørg for at alt utstyret du trenger er tilgjengelig før du begynner å male. Hos Byggmax finner du alt utstyret du trenger for maleprosjektet ditt.
Ikke glem å passe på de som maler og sørg for at sikkerheten er god.
Legg pensler i en tett plastpose når det er pauser i malingen, så holder penslene seg myke og fine til det er på tide å gjenoppta arbeidet.
Når du for eksempel arbeider på en stige, er det lettere å helle over maling i en mindre bøtte.
Å male et helt hus er et stort prosjekt, og det er lettere og mye morsommere hvis det er flere som hjelper til. I tillegg går det raskere og det gir en god grunn til å holde en takkefest.
Hvis kledningen er malt tidligere, er det viktig at du finner ut hvilken type maling som er brukt, slik at du kan velge riktig type maling.
Les instruksjonene for de produktene som skal brukes for å sikre et godt resultat og sikker håndtering.
Endring av farge som endrer fasadens utseende kan kreve godkjennelse i enkelte områder/ kommuner. Kontakt byggesakskontoret i din kommunen hvis du er usikker.
Grunne kledningen før du setter den opp eller kjøp ferdiggrunnet kledning.
Følg vår steg-for-steg-guide som hjelper deg med å lykkes med å male panel.
Uansett om det handler om å male nytt eller gammelt så begynner jobben med å fjerne alt som er inntil fasaden. Ta bort espalier, husnummer og annet som er festet i fasaden.
Deretter skal maskeringen starte, og ømtålige planter dekkes til.
Sørg for at det er lett å komme inntil alle steder på fasaden så det blir lett å nå alle steder fra en stige eller stillasje.
Er kledningen malt tidligere begynner du med en inspeksjon av kledningen, og ved behov bytter du ut dårlige bord. Er du usikker kan du bruke spissen på en kniv for å kjenne på utsatte steder. Går det lett å trykke knivet inn i treet er det dårlig og må byttes.
Løs maling skal skrapes bort med en malingskrape.
Før det males må kledningen vaskes med fasadevask og vaskekost, for deretter å spoles av med hageslangen. Bruk ikke høytrykkspyler da dette risikere å flise opp treverket, trykker vann langt inn i treet, og gjør tørketiden lang.
Når du har vasket fasaden må du vente til den er ordentlig tørr da det er viktig at fukten i overflaten ikke overstiger 16%, noe som er lett å måle med en fuktmåler. Samme kontroll skal gjøres hvis du skal sette opp ny kledning.
Maling er ment å feste godt og vare lenge, derfor er det viktig at den bare havner der den skal. Masker de områdene som ikke skal males f.eks. vinduer og metallplater. Husk også å beskytte busker, belegningsstein og terrasser mot søl.
Som med alle jobber, er riktig verktøy en forutsetning for at arbeidet skal gå smidig, og avhengig av type kledning, finns det forskjellige størrelser og typer pensler å velge mellom. Generelt kan en større utendørspensel holde mer farge og trenger derfor ikke dyppes så ofte. Hvis det er tømmermannskledning f.eks er det bra å velge en utendørspensel som gjør at du kommer godt til i vinklene mellom bordene. Bruk gjerne et forlengerskaft til utendørspenslen, det sparer både tid og rygg. Ha også en mindre pensel så du kommer til de litt vanskeligere stedene.
Før du begynner med malejobben er det viktig å sjekke at du har riktig beskyttelsesutstyr for å unngå skader. Ha heldekkende klær for både kropp og knott samt hansker. Beskyttelsesbriller er sterkt anbefalt hvis du ikke vil ha maling i øynene. For deg som vil se ut som en proff så gjelder hvite malebukser og tonede beskyttelsesbriller.
Hvordan du skal grunne kledningen, er avhengig av hvilken maling du skal male med senere. Hvis du har valgt akrylat og alkydoljemaling, bruk alkydoljegrunning (Tregrunning Ute) på alle treoverflater. Hvis ekstra beskyttelse er ønskelig på spesielt utsatte steder, som endetreet i nederst på stående kledning, kan disse stedene behandles med grunningolje som trenger inn og beskytter treet mot råte. Trebeis krever derimot ingen spesiell grunning, men kan påføres direkte, mens slammaling fortynnes litt det første strøket som grunning.
Når du har grunnet ferdig er toppstrøket som skal på. Det skjer vanligvis i to strøk med den malingen og fargen man har valgt.
Man pleier å anbefale å male fasaden fra toppen og ned. Det vil si at du begynner med vindskier og deretter maler kledningen. Til slutt maler du dører og vinduer og andre detaljer etter at du har tatt bort maskeringstape og beskyttende plastfolie.
Når arbeidet er ferdig må pensler rengjøres. Begynn med å stryke av så mye maling som mulig fra penslene. Har du brukt vannbasert maling legger du penslene i bløt i lunkent vann med litt oppvasksåpe noen timer. Da rekker du å ta deg en kaffe med noe å tygge på og beundre den fine nye fasaden, noe som er en av de viktigste delene av hele jobben
Deretter skyller du og tørker penslene med en ren klut og henger de opp til tørk i påvente av neste maleprosjekt. Vannet du har brukt til å rengjøre penslene skal ikke spoles ned i avløpet, men leveres til nærmeste miljøstasjon, da det inneholder stoffer som ikke hører hjemme i naturen.
Å ta av maskering er en veldig tilfredstillende del av et maleprosjekt, det er da sluttresultatet åpenbarer seg. All maskeringstape kastes i henhold til regler for kildesortering.
Nå gjenstår det bare å nyte en fin nymalt fasade, som hvis arbeidet er korrekt utført vil holde i lang tid fremover.