igjen til minste bestillingsbeløp
Ordresummen inkludert eventuelle rabatter er mindre enn minimumsbeløpet for nettkjøp på 199 NOK
Når du maler murpuss eller betong får du en bra beskyttelse mot ytre forhold. Du får det også veldig fint, og det er jo en herlig kombinasjon. Som med all annen maling er forarbeidet viktig, samt at du bruker de riktige produktene. Her skal vi vise deg hva du skal tenke på før du setter i gang, hvordan du skal gjøre reparasjoner, vaske, prime og til slutt male overflaten.
Det finnes mange områder rundt i huset som kan inkluderes når det er tid for å male murpuss og betong, kanskje du vil male en pusset fasade eller male betonggulv. Som ved all annen maling finnes det mange varianter å velge mellom for betong og murpuss. Vannbasert akrylmaling er vanlig og både billig å lett å male med innendørs i oppholdsrom. Silikatmaling brukes også av mange og er som regel mer slitesterk og holdbar over tid. De passer utmerket for bruk utendørs og til garasjegulv, som ofte er mer utsatt for slitasje og derfor ønskes bedre holdbarhet. Når du maler med silikatmaling må du passe på å være forsiktig da malingen er alkalisk og etser glass, metall og stein. Hvis overflaten er malt tidligere skal du bruke samme type maling når du maler over. En silikatmaling kjennetegnes av at den er matt, kritter litt og at den ikke løser seg opp av vann. Akrylmaling kritter ikke. Vil du teste om en maling kritter eller ikke? Dypp en finger i vann og dra den over malingen.
En vanlig misforståelse er at man må bruke diffusjonsåpen maling i kjelleren, men det går like bra å bruke en vanlig veggmaling som ikke er klassifisert som diffusjonsåpen. Hvis du har fuktproblemer i veggen kommer ikke en diffusjonsåpen maling til å fikse problemet, og det betyr at en eventuell fuktskade bør utbedres før man maler, helt uavhengig av hvilken type maling.
Systemmaling innebærer at produsenten har en serie med produkter som brukes sammen for best mulig resultat. Les alltid anvisningene fra produsenten og påfør malingen i henhold til anbefalingene. Mange typer maling krever at betongen primes før malingen påføres. Mange malinger krever at murpussen eller betongen primes før malingen påføres. Primeren binder støv og fine partikler som det ikke går an å få bort ved å støvsuge eller vaske.
Primeren kan også kalles grunning eller støvbinder avhengig av fabrikat og hvilken type maling du har valgt, og hva som skal brukes står angitt på malingsspannet. Vi kommer til å fortsette å benevne alle de ulike typene for grunning.
Sprekker og mindre skader i betong og puss er vanlig men enkle å reparere. Det er viktig at du bruker samme type betong eller puss for at reparasjonen skal sitte. For pussede overflaten kan du gjøre en banketest med en hammer. Hvis det blir en hul lyd er det et tegn på at pussen har løsnet, noe som krever en større reparasjon. Bank bort all løs puss slik at du får en et V-formet spor som du deretter kan fylle med ny puss. Ikke glem å vanne og prime før du reparerer med puss slik at du får best mulig feste.
Den vannbaserte akrylmalingen har mange fordeler og er ofte mer miljøvennlig enn tilsvarende malinger med andre løsningsmidler. Silikatfargen derimot regnes som en naturlig maling og er et bedre valg utfra et miljøperspektiv. Dessuten er silikatmalingen mer slitesterkt hvilket gir beskyttelse lenger og på den måten beskytter det underliggende materialet bedre.
Mal med rett mengde maling! Les på malingsspannet hvor mange m2 den skal rekke til å forsøk å bruke så mye maling som det angis. Det blir det hverken for tynt eller for tykt.
Mal sokkelen sist – da slipper du dekke den om den skal ha annen farge.
Bruk et rullebrett – da slipper du skitt i malingsspannet.
Nypusset eller nystøpt betong bør tørke minst 2 – 3 måneder før malingsjobben påbegynnes.
Hvis overflaten er malt tidligere brukes samme type maling når det males om. Ikke bland ulike typer maling.
Følg malingsprodusentens anvisning når det gjelder påføring og eventuell systemmaling.
Hell ikke ut løsningsmidler eller maling i avløpet. Det skal leveres på nærmeste miljøstasjon.
Følg vår steg-for-steg-guide som hjelper deg med å lykkes med å male betong.
Ta bort beslag og andre detaljer som ikke skal males. Bruk maskeringstape og dekkplast på detaljer som ikke kan tas bort - som vinduer, belysning og dører.
Hvis betongen eller murpussen er møkkete må den rengjøres, uansett om den er ubehandlet eller malt tidligere. Påfør malingsvask med en børste i begrensede områder og skyll av med hageslangen uten å la malingsvasken virke. Dette sørger for at malingsvasken ikke trekker seg for langt inn i betongen og ikke skylles bort.
Mindre sprekker skrapes med en fugeskrape eller skrutrekker slik at det dannes et spor. Det viktige er å få bort alt løst materiale og skape plass for murpussen slik at den fester seg i sprekken.
Fukt sprekken med vann og påfør heftprimer. Prime også ca. 10 cm av betongen rundt sprekken.
Legg på pussen med en muresleiv og jevn til overflaten med en svamp til strukturen smelter sammen med betongen rundt.
Når rengjøring og eventuell reparasjon er ferdig må betongen eller puss tørke skikkelig. Kontroller om overflaten er klar til å males ved å tape en plastbit på overflaten og sjekk for fukt på innsiden av plasten dagen etter.
Bruk grunning for å få et jevnt resultat og god heft for malingen du har valgt for toppstrøkene. Hvis overflaten er malt tidligere behøver du ikke grunne, men eventuelle reparasjoner må grunnes for å unngå at de blir synlige i sluttresultatet.
Mal første laget med maling med kryssteknikk slik at malingen kommer inn i alle kriker og kroker og får en jevn farge. Kryssteknikk går ut på å bevege penselen i en bevegelse som ligner et liggende åttetall. Det går også bra å bruke en rulle får å få et elegant utseende hvis overflaten er slett. Begynn ved dører, vinduer og andre steder det er vanskelig å komme til og avslutt med de store overflatene.
Mal andre laget på samme måte som det første når malingen har fått tørke i henhold til beskrivelsen på malingsspannet.