igjen til minste bestillingsbeløp
Ordresummen inkludert eventuelle rabatter er mindre enn minimumsbeløpet for nettkjøp på 199 NOK
En rask og enkel måte å beskytte og få ett fint betonggulv på er å male det. Betonggulv finnes først og fremst i boder og garasje, men har også blitt mer og mer vanlig inne i våre hjem. Gjør du det riktig med en gang vil du ha et slitesterkt gulv som holder i mange år. Her viser vi deg hva du skal tenke på når det gjelder forarbeidet, selve malingen og hvilke typer maling du kan velge mellom.
En rask og enkel måte å beskytte og få ett fint betonggulv på er å male det. Betonggulv finnes først og fremst i boder og garasje, men har også blitt mer og mer vanlig inne i våre hjem. Gjør du det riktig med en gang vil du ha et slitesterkt gulv som holder i mange år. Her viser vi deg hva du skal tenke på når det gjelder forarbeidet, selve malingen og hvilke typer maling du kan velge mellom.
Som ved all annen maling finnes det mange varianter å velge mellom av murmaling for gulv. Vanligst er vannbasert akrylmaling som både er billig og lett å påføre. Akrylmaling er førstevalget innendørs i oppholdsrom. Silikatmaling er en annen type det er vanlig å bruke, og den er som regel mer slitesterk og holdbar over lengre tid. De passer utmerket for bruk utendørs og til garasjegulv, som ofte er mer utsatt for slitasje og derfor ønskes bedre holdbarhet. Når du maler med silikatmaling må du passe på å være forsiktig da malingen er alkalisk og etser glass, metall og stein. Det finnes også 2-komponentmaling som er veldig slitesterk, men som krever større arbeidsinnsats når det påføres. 2-komponentmaling brukes først og fremst i industrier der gulvslitasjen er betydelig høyere enn i en garasje.
Mange malinger skal males i system, såkalt systemmaling. Det innebærer at produsenten har en serie med produkter som skal brukes sammen for best mulig resultat. Les alltid anvisningene fra produsenten og påfør malingen i henhold til anbefalingene. Mange typer maling krever at betongen primes før malingen påføres. Primeren binder støv og fine partikler som det ikke går an å få bort ved å støvsuge eller vaske.
Vanligvis skal betonggulv males med diffusjonsåpne malinger slik at fukt ikke sperres inne i betongen. I spesielle tilfeller kan diffusjonstette malinger brukes hvis konstruksjonen krever det, og vil da fungere på samme måte som en fuktsperre.
Forarbeidet er viktig for å få et bra resultat, spesielt hvis gulvet er malt tidligere. Betongen skal alltid vaskes med malingsvask og blanke partier skal pusses for å gi godt feste for malingen. Hvis gulvet har mye malingsflass eller bobler eller blanke partier er det enklest å leie en betongsliper for best mulig resultat.
Epoxymaling er blant de mest holdbare malingene, men dette er en tett maling som risikerer å løsne hvis det kommer opp fukt fra betongen. Dette kan du lett kontrollere før du maler ved å tape en bit plast på gulvet og kontrollere eventuell kondens etter noen døgn. Hvis du er usikker bør du heller velge en diffusjonsåpen silikatmaling som holder bra og dessuten er betydelig mer miljøvennlig enn epoxymaling.
Mal tynt i flere strøk – ikke tykt og færre strøk. Les på malingsspannet hvor mange m2 den holder til. Forsøk å bruke den mengden maling som er angitt, så blir det hverken for tynt eller for tykt.
Malte betonggulv kan bli glatte. Tilsett sklisikring i maling for å få en ru overflate, men vær forberedt på at den blir litt vanskeligere å rengjøre.
Før du begynner å male – hvis betongen er nystøpt bør den være skikkelig uttørket. En tommelfingerregel for en 10 cm. tykk betongplate er minst 2 måneders tørketid.
Følg malingsprodusentens anvisning når det gjelder påføring og eventuell systemmaling.
Hell ikke ut løsningsmidler eller maling i avløpet. Det skal leveres på nærmeste miljøstasjon.
Følg vår steg-for-steg-guide som hjelper deg med å lykkes med å male et betonggulv.
Hvis gulvet er malt fra tidligere starter du med å fjerne all løs maling med en skrape eller stålbørste. Slip også blanke overflater med K120 eller K180 sandpapir.
Støvsug overflaten slik at den helt ren fra løst smuss.
Dersom gulvet er forurenset med f.eks. olje, voks eller fett brukes en vaskesvamp sammen med avfetting på overflaten. Vanskeligere flekker kan behøves å fjernes mekanisk med en pussemaskin.
Vask hele gulvflaten med malingsvask for å løsne fett og smuss slik at malingen fester godt. Påfør med en børste i begrensede områder og la det virke i noen minutter. Tørk bort restene av malingsvasken med en fuktig klut.
Masker eventuelt de overflatene du ikke vil ha maling på med maskeringstape. Du kan også velge å ta bort f.eks. gulvlister i stedet for å bruke maskeringstape.
For å binde støvet på overflaten og skape god heft påføres primer med en slammekost eller pensel.
Mal kanter og steder det er vanskelig å komme til først med en langpensel. Mange murmalinger skal spes ut ved første strøk, les på produktet om hva som gjelder for din maling.
Mal resten av overflaten med en rulle med forlengerskaft. Arbeid med rulle i samme retningen under hele påføringen av første strøket.
Gjenta malingen på samme måte som første strøket ble påført men arbeid med rullen på kryss av første strøket. Dette kalles å kryssmale og gir en jevn farge.
La malingen tørke skikkelig før du tar av maskeringen og flytter inn i rommet igjen.