igjen til minste bestillingsbeløp
Ordresummen inkludert eventuelle rabatter er mindre enn minimumsbeløpet for nettkjøp på 199 NOK
En av de viktigste overflatene i et kjøkken er benkeplaten, ikke minst for at den brukes daglig, og den er med på å prege kjøkkenets karakter. Vil du fornye kjøkkenet kan det rekke med å bytte benkeplaten for at kjøkkenet skal kjennes nytt og fresht igjen. Arbeidet klarer du lett på egen hånd ved hjelp av denne guiden og noen få verktøy. Og alt du behøver finner du hos Byggmax.
Når det kommer til benkeplater finns det mye å velge mellom, og det er bare fantasien som setter grenser. Vil du har en praktisk laminat benkeplate finnes det mange ulike mønster og uttrykk å velge mellom, så du behøver ikke gå på kompromiss med det estetiske for å få et praktisk kjøkken. Et vanlig alternativ er fine heltre benkeplater, fremfor alt i eik, men disse finnes også i f.eks. furu. Felles for heltre benkeplater er at de behøver å oljes inn regelmessig, men samtidig så får du en vakker benkeplate som eldes og slites med stil.
I tillegg til laminat og heltre benkeplater finnes det også ulike typer typer av naturstein som granitt og marmor. Et alternativ til disse er å støpe en benkeplate i betong selv, noe som kan bli riktig lekkert i ett kjøkken. Tenk på at benkeplater i stein også kan behøve regelmessig vedlikehold for å holde seg pene, og visse typer stein kan få flekker av syrer som ofte finnes i mat.
For den hengivne hjemmefikseren stopper det ikke det, det finnes en hel mengde med benkeplater du kan lage selv. Istedenfor å kjøpe en stavlimet benkeplate kan du lime en selv og få lange staver isteden. Et mer avansert alternativ er å splitte opp 40 mm brede remser med plywood, og sette de på høykant og lime de sammen. Da får du en unik benkeplate med plywoodens lag som mønster.
Når det kommer til målene på benkeplater i kjøkken så kommer disse fra standarder som er laget for å være funskjonelle. Høyden på arbeidsflaten angis normalt til 90 cm og standard dybde pleier å være ca. 60 cm. Dessuten er det passende å sørge for at det er minst 80 cm benk på minst en side av både platetopp og oppvaskkum for å kunne sette fra seg ting. For å gjøre det mest mulig praktisk er det fint om det også finns litt plass på andre siden av platetopp og oppvaskkum også.
Benkeplater av laminat krever normalt ikke noe vedlikehold utover vanlig rengjøring. Skjøtene kan behøve ny silikon om den ikke er intakt, dette er viktig for å forhindre at sponplaten under skal svelle.
Heltre benkeplater behøver å slipes lett og oljes inn 1-2 ganger per år.
Hvis velger en benkeplate i massivt tre så ta godt vare på den og olje den inn regelmessig. På den måten eldes benkeplaten med stil og kommer til å bli vakrere med årene. Skulle du likevel synes at det blir litt vel mye skavanker kan du slipe ned benkeplaten og ta frem en ny og fresh overflate. Olje deretter inn på nytt, og dermed har du med små ressurser skapt en stor forandring på kjøkkenet ditt.
Hvis veggene er veldig ujevne kan man sage til benkeplaten nøyaktig gjennom å først legge benkeplaten på plass midlertidig mot veggen. Deretter bruker du en skive og blyant for å markere langs veggens ujevnheter. Deretter kan du enkelt sage til etter markeringen med en stikksag og få perfekt passform.
Bruk riktig type blad til stikksagen, da får du et finere snitt, og unngår at kanten på den fine siden fliser opp.
Bruk maskeringstape når du skal tegne opp, spesielt på den fine siden som blir synlig. Da gjør det ikke noe om du tegner feil, og det er lett å rette opp.
Følg vår steg-for-steg-guide som hjelper deg med å lykkes med å montere en benkeplate.
Start med å måle opp hvor lange dine benkeplater skal være. Mål nøye på flere steder og husk at veggene ikke alltid er helt rette eller i vinkel.
Har du to benkeplater som skal skjøtes i vinkel må iallefall framkanten være gjæret. Derfor behøver du legge til noen centimeter på lengde på den ene benkeplaten.
Kapp til benkeplatene til de målene du tok tidligere.
Benkeplater med avrundet framkant, som kalles postformet kant, kan ikke bare legges inntil hverandre i skjøten da det blir en grop som samler smuss.
Først skal du ta bort avrundingen på den ene benkeplaten slik at det blir en rett skjøt, og det gjøres enklest med en håndoverfres.
Begynn med å sette maskeringstape på den kanten som skal freses. Dette gjør det enklere å tegne opp og det beskytter mot oppflising.
Merk deretter opp bredden på benkeplaten som skal legges inntil, dette er lengden på det som skal freses bort.
Spenn fast en rettholt langs kanten du skal frese, og ha et fresestopp i enden. Avstanden på disse avhenger av hvilken håndoverfres du har, og hvilken notfres du har valgt.
Fres i flere omganger fra venstre til høyre og øk fresedybden for hver omgang.
Når du har frest klart frem til stoppet har du fått en avrunding med samme radie som fresestålet.
Nå skal den møtende benkeplatens hjørne rundes av til samme radie som den første benkeplaten fikk i ene enden. Dette gjør du enkelt med en rasp for å forme kanten og avslutter med sandpapir med 80 og 120 korn.
Legg benkeplatene mot hverandre og kontroller at skjøten har blitt bra, juster om nødvendig.
Når du er fornøyd med skjøten er det platetopp og oppvaskkum som skal måles opp og merkes ut. Og det gjøres enklest når benkeplatene ligger på riktig plass. Bruk maskeringstape når du skal merke opp, så gjør det ingenting om du skulle tegne feil.
Hull til platetopp og oppvaskkum kan med fordel sages ut mens benkeplatene ligger på plass med hjelp av en stikksag. Bruk et sagblad med tennene nedover så får du en finere kant på oversiden.
Begynn med å bore et 10 mm hull i den delen som skal sages bort og bruk deretter stikksagen til å sage ut hullet.
Når samtlige hull er gjort skal du forberede for sammenføyingen og når benkeplatene ligger inntil hverandre slik de skal være montert setter du maskeringstape på begge benkeplatene og gjør tre markeringer for lamellkjeks.
Ta benkeplatene i fra hverandre og bruk lamellfresen og fres ut der du har markert.
Vend deretter benkeplatene og gjør markeringer på undersiden for samlebeslagene.
Fres ut i henhold til markeringer for samlebeslagene. Fres litt av gangen til du har fått full dybde.
Vend benkeplatene tilbake med riktig side opp og legg den første på plass.
Sett lamellkjeks i hullet på den ene benkeplaten med litt trelim, og hvis det er en laminatbenkeplate legger du en tynn streng med silikon i overkant av skjøten.
Legg litt trelim i hullene for lamellkjeks på den andre benkeplaten og legg den på plass.
Monter samlingsbeslag fra undersiden og dra de til vekselvis med en fastnøkkel.
Nå sitter benkeplatene sammen som en enhet og skal nå også festes i underskapene med treskruer. Lengden på skruen varierer med tykkelsen på materialet i underskapet. Velg en som er lang nok og pass på at den ikke er for lang så den kommer opp i benkeplaten.