igjen til minste bestillingsbeløp
Ordresummen inkludert eventuelle rabatter er mindre enn minimumsbeløpet for nettkjøp på 199 NOK
De områdene og funksjonene i huset som vi bruker hver dag, flere ganger om dagen, fortjener også en oppgradering. Et moderne blandebatteri på badet kan gjøre livet enklere med sine smarte funksjoner, samtidig som det sparer miljøet. Et klassisk og elegant blandebatteri på kjøkkenet gjør matlagingen og den påfølgende oppvasken så mye hyggeligere. Vi viser deg hvordan du monterer et blandebatteri.
Blandebatteriet i en dusj, ofte kalt dusjblanderen, har enten et avtagbart dusjhåndtak, takdusj eller en kombinasjon av begge. Selve munnstykket kan byttes ut mellom de ulike modellene for å få et spesifikt utseende eller ønsket funksjon. Det finnes også modeller med innebygget termostat og ulike funksjoner. Husk å forsikre deg om at blandebatteriet passer til dusjkabinettet og rørene du har hjemme.
Når du skal installere blandebatteri på servanten i badet finnes den populære med enhåndsgrep og det eldre 2-greps blandebatteriet i mange forskjellige modeller og materialer. Alt fra de klassiske med vridere til det berøringsfrie blandebatteriet med vannsparende funksjoner og bluetooth. Alle blandebatterier med fleksible slanger for tilkobling er lette å installere og passer for de fleste bad.
Når du velger kjøkkenkran bør du i tillegg til funksjonene som er nevnt over tenke gjennom hvordan du vil at vannet skal renne. En kran med høy tut og avtagbart munnstykke er et opplagt valg for de som lager mye mat og vasker opp større redskaper i oppvaskkummen, og den mer tradisjonelle kjøkkenkranen passer bedre for de som ikke bruker kjøkkenet i like stor grad. De som behøver å tappe vann under matlagingen mens hendene er klinete kan ha glede av en berøringsfri kjøkkenkran, eller et blandebatteri som er en kombinasjon av de to.
På kjøkkenet kan blandebatteriet utstyres med avstengning for oppvaskmaskin, enten i form av en manuell vrider eller som en smart timer. Det er ikke noe krav at avstengningen for oppvaskmaskinen skal sitter på blandebatteriet, men det er mer smidig enn å ha en egen kran/ventil i skapet under. En vaskemaskin skal også ha en egen stoppeventil slik at det er enkelt å stoppe vanntilførselene når den ikke er i bruk. Så samme måte som blandebatteriet til badet kommer de fleste kjøkkenbatterier med fleksible rør, noe som gir en enkel installasjon.
Tørk av blandebatteriet med såpe og varmt vann hvis det blir flekker og ikke bruk sterke vaskemidler.
Hvis det skulle oppstår problemer i fremtiden som at blandebatteriet drypper, har dårligere trykk, lekker ved kranen eller lignende kan dette ofte løses ved at man skrur av delen det gjelder og rengjøre i henhold til produsentens bruksanvisning.
Tenk igjennom hvilken type blandebatteri du vil ha, både ut fra funksjon og estetisk uttrykk. Ofte bytter man ut et blandebatteri lenge før den tekniske levealderen er nå, noe som kan sees på som sløsing med ressurser. Hvis du kjøper et kvalitets-blandebatteri fra en anerkjent produsent vil det normalt finnes reservedeler i lang tid fremover. Renser du silen ved behov er det stort sett bare pakningene igjen som man eventuelt kan behøve å bytte ut.
Kontroller hvilke koblinger du behøver for å koble til blandebatteriet før du begynner arbeidet, slik at du kan sørge for å ha alle delene du behøver hjemme. Særlig hvis du må stenge vannet til hele huset.
Ved bruk av PEX-rør som i denne guiden må koblingspunktene på rørene være festet i veggen med klemring eller lignende.
Hvis det ikke finnes noen stoppekran under oppvaskkummen anbefales det at du kjøper inn og installerer dette i forbindelse med at du bytter blandebatteriet slik at du har muligheten til å stenge av vannet lokalt ved behov.
Følg vår steg-for-steg-guide som hjelper deg med å lykkes med å montere et blandebatteri.
Før du lager hull i benkeplaten begynner du med å merke opp plasseringen av blandebatteriet på maskeringstape. Blir det feil er det bare å rive bort tapen og begynne på nytt.
Bor deretter et hull i benkeplaten som er passe stort til valgt blandebatteri, bruk bor eller hullsag. Sørg for at hullet blir rett ned slik at du slipper å gjøre justeringer senere.
Snittflaten i hullet bør tettes med silikon ved at det legges en streng rundt hullet.
Hvis du i stedet velger å montere blandebatteriet i stålet i oppvaskkummen markere du hullet på samme måte som over og borer et hull på 10 mm i senter av markeringen. Deretter bruker du en hulltaker for å lage hullet.
Hvis du skal bytte ut eksisterende blandebatteri begynner du med å stenge av vanntilførselen til denne. Ofte finnes det en ventil under oppvaskkummen. Finnes ikke dette må du stenge vannet via husets hovedkran.
Forsikre deg om at vannet er avstengt ved å åpne kranen for både varmt og kaldt vann. Sett en balje under oppvaskkummen for å fange opp eventuelt vann når du tar bort den gamle kranen.
Skru løs tilkoblingene til den gamle kranen fra rørene, og deretter festet som holder fast kranen fra undersiden. Løft den gamle kranen rett opp og legg den til side.
Det nye blandebatteriet behøver ofte å klargjøres før montering – sjekk dette i bruksanvisningen. Slangene for varmt og kaldt vann skal monteres, samt eventuell slange til oppvaskmaskinen. Festeskruer til blandebatteriet skal også monteres før blandebatteriet settes på plass.
Rengjør området rundt hullet i oppvaskkummen og sett det nye blandebatteriet på plass ved å først tre igjennom slangene. Kontroller at bunnpakningen som skal ligge mot kummen sitter riktig.
Når blandebatteriet er plassert over hullet kan du dukke ned under oppvaskkummen. Hvis kranen er montert rett i oppvaskkummen trer du først på støtteplaten slik at den havner helt opp mot kummen og holder den fast der.
Tre på metallskiven som er formet som en halvmåne slik at den havner mot støtteplaten.
Skru fast metallskiven ved å stramme mutteren på gjengestangen med en pipenøkkel til alle delene holdes sammen.
Gjør de siste justeringene av blandebatteriet på oversiden av kummen slik at den havner rett og dra så til gjengestangen en siste gang.
Koble til rørene til varmt og kaldt vann samt til eventuell avstengning for oppvaskmaskin på blandebatteriet. Forsikre deg om at rett før for varmt respektive kaldt vann kobles. Dra til koblingene for hånd og bruk deretter fastnøkler alternativt skiftenøkkel eller muttertang for å stramme litt. Koblingene er følsomme og bør ikke strammes for mye, det er bedre å stramme litt mer senere hvis du ser at det drypper.
Kontroller svingradius på tuten og bytt ut plastskiven som sitter på baksiden til en vinkel som gjør at tuten ikke kan vris utenfor oppvaskkummen.
Når alle rørene er ferdig montert kan du skru på vannet igjen, åpne opp litt etter litt for å se om alt er tett. Kontroller blandebatteriets funksjoner og test både kaldt og varmt vann.