igjen til minste bestillingsbeløp
Ordresummen inkludert eventuelle rabatter er mindre enn minimumsbeløpet for nettkjøp på 199 NOK
Det er ikke spesielt vanskelig å bytte ut ditt gamle dusjbatteri, men det finnes endel å ta hensyn til som f.eks. C/C mål på blandebatteri og at hulltagning i våtromsveggen utføres korrekt. Så lenge du vet hvor avstengningen for vannet finnes er det ikke så mye som kan gå galt, og dessuten er blandebatteriet i et våtrom, så skulle det renne ut litt vann under monteringen gjør det ingen skade.
I Norge er 150 mm og 160 mm vanlige C/C-mål for blandebatterier til dusj og badekar når det er skjult rørdragning og vannrørene kommer rett ut av veggen. Ved utenpåliggende rørdragning brukes C/C 40 mm og rørene kobles da til enten under eller over blanderen i stedet for på baksiden.
C/C 150 mm er en europeisk standard, og i Sverige er C/C160 mm standard, noe som kan forklare blandingen i Norge. Det kan virke litt unødvendig da det bare skiller 1 cm, men heldigvis finnes det en løsning slik at du kan montere blandebatterier med ulike mål. Med hjelp av en eksenterkobling kan du gå fra C/C 150 mm til C/C 160 mm, eller motsatt. Ulempen med eksenterkoblingen er at blandebatteriet kommer litt lenger ut fra veggen da overgangen bygger litt.
I tillegg til C/C-målet behøver du å finne ut om svivelmutterne skal monters på blandebatteriet eller på rørene på veggen. I henhold til standarden skal mutterne monteres på blanderen hvis det er C/C 150 mm blandebatteri og på rørene hvis det er C/C 160 mm blandebatteri.
En svivelmutter er en mutter som sitter løst på koblingene og gjør at koblingene trykkes mot hverandre når det dras til med en skiftenøkkel eller rørtang- Selv gjengene er ulike på de to ulike C/C-målene der et C/c 160 mm blandebatteri har M26 gjenger og C/C 150 mm blandebatteri har R20 gjenger.
VVS-skruer er en spesiell type skruer som brukes ved montering av tilbehør i våtrom der det ikke går an å lim. I tillegg til at VVS-skruer er rustfrie har de gjenger som går helt opp til hodet og er ekstra skarpe. Det gjør at skruen beholder så mye treverk som mulig og tetter best mulig, og hindrer vann fra å ferdes gjennom hullet i veggen. I de fleste tilfeller behøver du bare gjør ett eller to hull for å feste dusjstangen i veggen, men det skal uansett gjøres med den største mulige forsiktighet da det er i våtromssone 1. Innfestningen gjøres på ulike måter avhengig av hvilken type våtromsvegg du har, og vi kommer til å gå i gjennom de tre vanligste typene i trinn-for-trinn guiden.
Hvis du har veldig hardt vann kan det bygge seg opp kalk i blandebatteriet som gjør at vanntrykket blir dårligere. Dette kan enkelt utbedres ved å rengjøre med eddik.
Velg et blandebatteri av god kvalitet fra en anerkjent produsent slik at du kan føle deg trygg på at det holder det den lover i lang tid fremover. Tenk også på at hvis du velger en klassisk modell med tidløst design så minsker risikoen for at du bytter det ut for tidlig. Ofte veier det estetiske tungt og det er derfor ikke bare den tekniske levetiden som teller. Derfor kan du med gjennomtenkte valg unngå å bytte for tidlig, noe som gjør både lommebok og miljøet en tjeneste.
En bra huskeregel for å finne ut hvilket rør som har varmt respektive kaldt vann er at det venstre er varmt (sett forfra), da de begge begynner på samme forbokstav.
Sett en bit maskeringstape på flisen der du skal bore så glir ikke boret like lett på overflaten.
Sjekk gjerne at stoppekranene til vannet fungerer før du demontere blandebatteriet.
Tenk i gjennom hvordan rørdragningen i vegger er slik at du ikke risikerer å bore eller skru i rørene.
Hvis veggene har granitt- eller porselensfliser kan du behøve å bruke et diamantbor da materialene er så harde.
Hvis du kan bore i fugene i stedet for i flisen er det mindre risiko for at noe sprekker. Det er alltid lettere å utbedre en fuge enn en flis.
Eksenterkoblinger finnes både med innvendig og utvendige gjenger. Forsikre deg om at du kjøper inn riktig til ditt blandebatteri
Følg vår steg-for-steg-guide som hjelper deg med å lykkes med å montere et blandebatteri for dusjen.
Bruk et målebånd og finn ut hvilket C/C-mål din rør er montert med slik at det passer med ditt nye blandebatteri.
Steng av hovedkranen for innkommende vann, eller bruk stoppekranene for kaldt- respektive varmtvann hvis du har dette i ditt fordelerskap.
Skru på vannet ved dusjblanderen og slipp ut trykket av vannrørene så du slipper vannsprut når du demonterer den gamle dusjblanderen.
Demonter det gamle blandebatteriet med en skiftenøkkel eller rørtang. Skru vekselvis på kaldt- respektive varmtvannsrøret slik at ikke gjengene skades.
Monter det nye blandebatteriet med de medfølgende pakningen og stram til koblingene. Kontroller at blandebatteriet er avstengt og be noen slå på vannet igjen mens du ser etter eventuelle lekkasjer. Hvis det lekker strammer du koblingene litt til.
Monter dusjstangen, eller lignende tilbehør som fulgte med dusjsettet, ved å bore i flisfugen med et flisbor. Hvis du ikke kan bore i fugen må du bore i flisen. Bor forsiktig med lavt turtall og lett trykk slik at flisen ikke sprekker. Vann med en spruteflaske innimellom slik at boret og flisen holdes kjøling.
For å feste noe i en massiv betongvegg begynner du med å bore et 5 cm dypt hull med et 6 mm bor. Rens hullet for betongstøv og fyll deretter hullet med silikon før du monterer pluggen. Deretter fylles også pluggen med silikon, og du kan nå feste skruen.
Hvis veggen har en bakenforliggende trekonstruksjon som består av noe annet enn 15 mm konstruksjonskryssfiner må monteringen skje i en bakenforliggende bjelke. Bore kun gjennom flisen og membran, fyll deretter hullet med silikon og skru fast festet til dusjstangen med VVS skrue. Skruen må ikke gå i gjennom bjelken.
Hvis ditt bad er relativt nytt har du sannsynligvis 15 mm konstruksjonskryssfiner bak gips beregnet på baderom. Det forenkler mye da monteringen kan skje uten å ta hensyn til bjelkelaget. Bor gjennom flis og membran og fyll deretter hullet med silikon og skru så fast festet til dusjstangen med VVS skruer. I dette tilfellet skal skruen gå helt igjennom kryssfineren.