igjen til minste bestillingsbeløp
Ordresummen inkludert eventuelle rabatter er mindre enn minimumsbeløpet for nettkjøp på 199 NOK
Er det familiemedlemmer i hjemmet som dusjer og henger våte håndklær over hverandre? Eller skulle du ønske at håndkleet alltid var varmt og godt når du kommer ut av dusjen? Uansett hva som er tilfelle er en håndkletørker et godt tilvalg for badet. Håndkletørkeren varmer også opp luften i badet, og hvis du velger en håndkletørker med timer unngår du at strømforbruket løper løpsk.
Når du skal velge en håndkletørker finnes det mange modeller, i mange ulike prisklasser å velge mellom. Først må du bestemme hvilken oppvarming håndkletørkeren skal ha, enten vann eller el, eller en kombinasjon. Det er ditt valg, men det styres også av hva slags varmesystem du har i dag og hvilke muligheter som finnes tilgjengelig.
En vannbåren håndkletørker kobles til det eksisterende vannsystemet til badets radiatorer, noe som er et større prosjekt siden veggen må åpnes opp. Dette er den mest energieffektive løsningen, men ulempen er at håndkletørkeren ikke blir varm om sommeren når radiatorene er skrudd av. For å løse dette kan du velge en tørker som bruker en kombinasjon av strøm og vann.
Et alternativ til å koble seg på det vannbårne systemet er en elektrisk håndkletørker som er fylt med vann eller glykol, og som varmes opp av en elpatron. Ulempen med en elektrisk håndkletørker er at strømkostnadene øker jo lengre den står på. Heldigvis finnes det mange produkter på markedet med smarte timere, og noen kan til og med kobles til mobilen med en app, slik at man kan holde strømforbruket nede. En monteringsklar håndkletørker med støpsel som er fylt med væske fra fabrikken er et godt alternativ for den som vil gjøre jobben selv.
Før du løper til bilen for å reise å kjøpe inn alt er det bra å vite hvor på badet du kan montere tørkeren. Et bad deles inn i såkalte våtsoner for å beskrive hvilke deler som er mest utsatt for vann. Dusjen veggflate pluss en meter utenfor regnes sammen med gulvet som våtsone. Det samme gjelder 0,5 meter i alle retninger rundt vasken. Disse overflatene er mest utsatt for vann og det stiller høye krav til veggens membran. Håndkletørkere bør monteres utenfor disse områdene.
Velg et kvalitetsprodukt fra en velkjent produsent som du føler deg trygg på at holder det den lover over lang tid fremover. Hvis du i tillegg velger en klassisk modell med tidløst design minimerer du risikoen for at du synes den er utdatert for tidlig. Bærekraft handler ikke bare som teknisk kvalitet, det kan også handle om de estetiske verdiene. Så hvis du kan unngå et utbytte ved å gjøre gjennomtenkte valg gjør du både lommeboken og miljøet en tjeneste.
Støpselet kan byttes ut med fast installasjon med skjult montering, men dette må gjøres av elektriker.
Vær ekstra forsiktig når du borer i fliser, sørg for at du ikke borer i fugene, samt sørg for at boret tar tak før du trykker på slik at det ikke glir. Bruk gjerne noen lag med maskeringstape på overflaten der du skal bore, da glir ikke boret like lett.
Detaljer i installasjonsprosessen kan avvike noe mellom ulike håndkletørkere, så følg alltid de medfølgende instruksjonene for akkurat din håndkletørker under monteringen.
Når du borer i et baderom lager du hull i dampsperren. Derfor er det viktig at du er nøye når du tetter hullet.
Følg vår steg-for-steg-guide som hjelper deg med å lykkes med å montere en håndkletørker.
Finn en ledig plass på badet i våtromsone 2 som passer for monteringen og kontroller at veggen ikke inneholder noen installasjoner du må unngå å bore i, f.eks. en ledning eller et vannrør. Disse finner du lett med en detektor.
Sett håndkletørkeren sammen med veggfestet og hold den mot veggen for å avgjøre hva som blir best plassering. Tenk på at håndkletørkeren bør monteres minst 600 mm over gulvet.
Få hjelp av en venn eller et familiemedlem og vatre opp håndkletørkeren med et vater og marker for hullene til veggfestet. Hvis du bruker maskeringstape på veggen er det lett å markere, og blir det feil er det lett å gjøre en ny markering uten å ødelegge veggen.
Hvis veggene er kledd med fliser behøver du et bor for fliser for å komme gjennom flisene. Bruk en drill uten slag og bor sakte gjennom flisen slik at boret ikke overopphetes. Hvilken dimensjon du skal ha på boret er avhengig av om du skal bruke plugg eller ikke, og det igjen styres av hvordan veggen bak er bygget opp.
Neste steg styres av hva den bakenforliggende veggen består av. Er det bjelkelag og et nyere bad bør det finnes en kryssfinerplate bak flisene som du kan skru rett i. Hvis det derimot kun er gips bak flisene må du borre opp for å bruke plugg, noe som også gjelder hvis det er en betongvegg.
I moderne baderomsvegger med bjelkelag fyller du bare hullet i flisen med silikon før du skrur opp festene til håndkletørkeren. Hvis du derimot har vært nødt til å bore opp et hull for en plugg skal du først støvsuge hullet. Deretter fyller du hullet med silikon og trykker inn pluggen, for så å fylle selve pluggen også med silikon. Etter dette er det bare å skru opp festene.
Trykk håndkletørkeren med veggbrakettene på festene på veggen og sett støpslet i stikkontakten.