igjen til minste bestillingsbeløp
Ordresummen inkludert eventuelle rabatter er mindre enn minimumsbeløpet for nettkjøp på 199 NOK
Innerdører finns i mange forskjellige modeller, og kan gi et rom et helt nytt uttrykk. I dag er det ingen begrensinger for hvordan en innerdør kan se ut og det finns alt fra enkle slette formpressede dører til massive dører med glasspartier. Å montere en dør kan høres enkelt ut, men det finns en del ting som er bra å tenke på før du velger dør, og når den skal monteres.
Innerdører finns i flere forskjellige størrelser, modeller og farger. De enkleste og billigste dørene er laget av en formpresset MDF-ramme og midten av døren er avstivet med presset papp. Det er også vanlig med en såkalt semi massiv dør som er av formpresset MDF. Det dyreste segmentet er massive innerdører som utstråler ekslusivitet blant annet pga. tyngden. Det er vanskelig å skille de forskjellige dørene fra hverandre bare ved å se på de, men de ulike egenskapene skiller seg ut.
En massiv dør er tung, noe som gir bedre lydisolerende egenskaper, samtidig som det går an å pusse ned og male om døren. En semi massiv gir nesten den samme følelsen av tyngde, men har en overflatebehandling som gjør at den ikke er like godt egnet for å pusse og male om. Overflatebehandlingen gjør at den tåler mindre og får lett merker. Hvilken type man velger er en smakssak, men det er viktig å være klar over de forskjellige egenskapene en dør kan ha. Skal du f.eks. montere en dør til soverommet kan en dør som er bedre lydisolert være å foretrekke.
Med dagens dørkarmer og dørblader bestemmer du om den skal være høyre- eller venstrehengt når du monterer. For å finne ut hvilken slagretning døren skal ha stiller man seg på den siden der hengslene er synlige når døren er stengt. Sitter de på venstre side side er den venstrehengt og sitter de på høyre side er den høyrehengt. I selve dørbladet kan trykkfallet i låsekassen roteres for å endre fra venstrehengt til høyrehengt og motsatt. Hvis døren skal monteres i et baderom må en ventilert terskel legges til/ byttes ut fra den vanlige terskelen når man bestiller.
Dimensjoner på innvendige dørkarmer er oppgitt i desimeter, for eksempel 9 x 21 der 9 er bredden og 21 er høyden. Disse dimensjonene kalles modulmål og indikerer størrelsen på veggåpningen der karmen skal monteres, som i dette tilfellet er 90 cm bredt og 210 cm høyt. Den faktiske størrelsen på karmen er ca 20 mm mindre enn modulmålet. Dette er for å gi plass til isolasjon rundt karmen og å gi plass for bevegelse mellom karm og vegg.
De reglene som gjelder for innerdører er viktige å kjenne til. I nybygde hus skal døråpningens frie bredde utgjøre 860 millimeter, hvilket gjør at det må velges dører med bredde 100 cm (for eksempel 10x21). Det finns også krav om at terskler ikke skal være for høye. Sjekk med byggesakskontoret i din kommune om hvilke krav som gjelder for nybygg.
Når du velger håndtak til en innerdør, er det viktig at det er beregnet for en innerdør da utvendige dørhåndtak har andre dimensjoner.
Tørk av smuss med en fuktig klut, eventuelt med noen dråper oppvaskmiddel. Over tid kan utsatte overflater og hjørner miste litt maling, dette kan fikses med litt reparasjonsmaling.
Ved å velge en stilren og klassisk innerdør med tilhørende dørhåndtak skaper du gode forutsetninger for å ikke bli lei av utseendet med det første. Skulle du likevel kjenne for å fornye behøver du kanskje ikke bytte innerdørene, men kanskje det holder å male de om. Har du slette dørblader kan du f.eks. piffe de opp med lister, enten for å skape inntrykket til speildører eller hvorfor ikke loddrette lister for et litt strammere og mer moderne utseende. Ytterligere et alternativ er å felle inn et glassparti i dørbladet for å øke lysinnslippet, men velg gjerne frostet glass til WC og baderom.
Et sentreringsverktøy gjør det enklere å få karmskruen rett, noe som er viktig for å ikke skade karmen.
Vær gjerne to personer når dørbladet skal løftes på plass.
Hvis ekspanderende dyttestrimmel skal brukes kan den oppbevares i kjøleskapet et par timer, da utvider den seg sakte.
Ulike dør og håndtaksleverandører kan ha ulike måter å montere på. Denne guiden kan likevel brukes, med reservasjon for andre typer hengsler og håndtak.
Følg vår steg-for-steg-guide som hjelper deg med å lykkes med å montere innerdør.
Mal karm og dør hvis de er ubehandlede. Bruk kvistlakk, grunning og avslutt med to toppstrøk.
Mål åpningen i veggen for å være sikker på at den er 20-40 milimeter større enn karmens mål.
Plasser ut karmsidene og overstykket på et plant underlag. Pass på at hengslenes plassering er slik at døren åpnes rett vei når monteringen er ferdig.
Kontroller at hjørnene på karmen sitter jevnt mot hverandre og bore to hull i hver ende av overstykket. Skru deretter i skruene.
Bruker du karmhylser skal de skrus inn i karmskruehullene fra karmens utside ved hjelp av en justeringsnøkkel til karmskruer. Skru karmhylsene til de går helt i bunn i karmen.
Løft opp karmen og sett den i veggåpningen. Fest karmen med en spiker eller en kile foran og bak for å holde den på plass. Sett deretter på plass terskelen.
Vatre opp karmen i alle retninger. Bruk kiler på begge sider av karmens hjørner for å låse den fast. Slå ikke inn kilene for hardt slik at karmen begynner å bøye seg innover. Kontroller at karmen er sentrert og rett i veggåpningen og kryssmål deretter diagonalt mellom karmens hjørner. Hvis de to diagonale målene er like er karmens fire hjørner 90 grader.
Hvis du bruker karmhylser låser du karmen ved å skru karmhylsene til de presser mot veggåpningen. Alternativt kan du bruke karmskruer og karmnøkkel. Fest da karmen i de øvre og nedre karmskruehullene. Karmnøkkelen er ofte vendbar, bruk den siden som roterer hele karmskruen. Skru karmskruene ca. 2 centimeter dypt i hullene.
Ta bort alle kiler og vatre karmen på nytt. Behøver noe å justeres så vender du på karmnøkkelen og justerer karmens plassering til det er rett. For å ikke skade karmen må du slippe etter tilsvarende på motsatt side av den som justeres.
Skru i resten av karmskruene og juster disse på samme måte. Bruk et vater på siden av karmen og sjekk så det ikke har blitt noen bule.
Karmhylsene justeres med karmnøkkelen til karmen er helt rett, og festes deretter med skruer som passer til materialet i veggen, f.eks. karmhylseskruer.
Kontrollmål at karmens åpning er lik langs hele bredden og høyden. Kryssmål deretter diagonalt mellom karmens hjørner. Hvis de to diagonale målene er like er karmens fire hjørner 90 grader.
Løsne de to skruene i hengslet på dørbladet to til tre omdreininger. Hvis det er ikke er noen skruer skal hengslene bare trykkes på plass, og du kan hoppe over dette steget.
Brett ut hengslene i karmen og skyv dørbladet horisontalt mot hengslene. Stram til skruene i hengslene for å feste dørbladet permanent.
Snu eventuelt rundt trykkfallet i låsekassen ved å trekke det ut mot deg og roter 180 grader. Lukk døren og sjekk at den lett kan åpnes og lukkes. Kontroller at glippen mellom karm og dørblad ser jevn ut og finjuster karmskruene om nødvendig.
Sett plastlokk på alle karmskruehull.
Bruk dyttestrimmel eller ekspanderende dyttestrimmel rundt hele karmen hvis du ønsker en bedre lydisolering. Bruk en vinkelhake eller tommestokk for skyve dyttestrimmelen inn i sprekken.
Sett vriderpinnen i det øvre hullet og pinnen til vrider (om dette skal monteres) i det nederste hullet og sørg for at de stikker ut ca. like mye på hver side.
Sett inn håndtakene og sett i hylsemutterne på ene siden. Sett en bit tape over, eller hold de på plass med to fingre.
Før inn skruene fra motsatt side og skru fast.
Gjenta prosessen for vrider, eller nøkkelbrikker på det nederste hullet i låsekassen. Hvis vrideren nederst er et WC-beslag finns det ofte en markering som viser at det er opptatt. Sørg for at pinnen til vrideren havner rett slik at rett farge vises når døren er låst eller ulåst.
Juster sluttstykket gjennom å bøye på klaffene som sitter inne i sluttstykket slik at døren ikke glipper når den er stengt.