igjen til minste bestillingsbeløp
Ordresummen inkludert eventuelle rabatter er mindre enn minimumsbeløpet for nettkjøp på 199 NOK
Det er herlig med sol, men i blant kan det være nødvendig eller bekvemt å hindre solen i å nå oppholdsrom eller oss selv. Parasoll, paviljong, pergola, skjermtak og markise er noen varianter av solskjerming for ulike formål. I denne guiden forteller vi litt om de ulike typene og hva som er bra å tenke på når man skal velge, og montering av de ulike solskjermingene.
Hvis du har en uteplass hjemme har du sikkert en parasoll for å kunne skjerme deg mot solen. Parasoller kommer i mange forskjellige utførelser, noe som kan gjøre det vanskelig å velge modell. I tillegg til at størrelsen skal passe til plassen finnes det noen valg som påvirker funksjon og holdbarhet. Selve stoffet i en parasoll finnes i mange ulike farger og mørkere farger kommer til å blekne med tiden, velg derfor et lysere stoff hvis du synes dette er viktig å ta hensyn til. Stoffets tykkelse er også viktig for hvor effektivt solstrålene blokkeres. De tynneste stoffene ligger på ca. 200 gram pr. m2 og de tykkere på ca. 300 gram pr. m2. Ett tykkere og dermed tyngre stoff gir generelt en lengre livslengde, bedre beskyttelse mot regn og bedre solskjerming. Til parasollen behøver man som oftest en parasollfot. Det finnes solide parasollføtter som fylles med sand eller vann. Det viktigste er å velge en fot som oppfyller dine krav til design, hjul, håndtak og så videre, og selvfølgelig må hullets diameter passe til parasollens stang.
Pergola og paviljong er to relativt like konstruksjoner og i blant kan det være vanskelig å definere hva som er hva. Opprinnelig er en pergola en helt åpen konstruksjon hvor rammeverket ofte er dekorert med klatreplanter, men i dag er det også mulig å kjøpe en pergola med ulike typer tak, noe som gjør at den ligner mer på en paviljong. Det er vanligst å komplettere en pergola med et fast eller justerbart solseil som gir pergolaen en innebygget parasoll. En paviljong har alltid en eller annen form for tak og ofte vegger av tøy som kan lukkes igjen.
Markiser er en samlebetegnelse på ulike typer solskjerming som har stoff/markiseduk som rulles ut og inn av en kassett. De vanligste variantene er vindus- og terrassemarkiser, men det finnes også frittstående, vertikal og takmarkiser. Vindusmarkiser har noen fordeler fremfor andre typer solskjerming som persienner og gardiner da de effektivt hindrer varmen fra å komme inn i huset fordi solstrålene aldri treffer vindusoverflaten. Markiser gir også et annet utseendet på huset ditt noe som gjør det til et dekorativt innslag på fasaden. En terrassemarkise gir en tydelig romfølelse på terrassen og visker dermed ut grensen mellom inne og ute.
Markiser, som de fleste andre typer solskjerming, kan manøvreres både manuelt og med motor. Med motoriserte markiser kan du styre lysinnslippet med et knappetrykk eller la en regn- og lyssensor styre det automatisk. Hvis du monterer manuelle markiser med markisesnor kan du velge om du skal installere markisesnoren på inn- eller utsiden. Det er i de fleste tilfeller mest bekvemt å ha markisesnoren på innsiden, men det kan være problematisk i tette hus med fuktsperre da du må lage hull i veggen, noe som kan forårsake fuktskader. Hvis du bygger et nytt hus kan det være lurt å forberede monteringen av markisesnoren ved å legge opp en VP-rør før plater settes opp. Da har du muligheten til å tette mellom fuktsperren og VP-rør med aldersbestandig fuktsperretape.
En gang per år er det lurt å kjøre markisen helt ut og børste bort overflateskitt med en myk børste. Vask deretter markiseduken med såpe og lunkent vann. La den tørke før du kjører markisen tilbake i kassetten.
Velg solskjerming med en kraftig mekanisme som kommer til å holde lenge, og glem ikke å vedlikeholde bevegelige deler med litt smøring innimellom. Markiseduken kan bli solblekt med tiden men kan byttes om det skulle se riktig ille ut. På den måten kan det meste av markisen brukes i mange år, og dessuten slipper du gjøre installasjonsjobben på nytt.
Hvis du har investert i markisemotor er sensorer for regn, lys og vind en liten kostnad som gir ytterligere bekvemmelighet.
Vær gjerne to ved montering av markiser, både for hjelpe til når den skal løftes på plass og for å slippe å løpe ut og inn hele tiden.
Vær forsiktig når du borer gjennom veggen slik at ingen installasjoner i veggen skades, dette kan du enkelt kontrollere med en detektor.
Ha markisen helt ute når du arbeider med markisesnoren slik at den ikke blir for kort når du klipper den ved båndklokken.
Følg vår steg-for-steg-guide som hjelper deg med å lykkes med å montere solskjerming.
Begynn med å pakke opp din nye markise og sorter de ulike beslagene. Spesielle deler det er bra å ha oversikt over når du montere en markise er båndplate (1), båndrulle (2), bandlås (3), kassettfeste (4) och båndklokke. (5).
For å markere plasseringen av festene (4) gjør du en markering inn på vinduets innramming på begge sider.
Skru fast festene (4) sentrert på omrammingen ved markeringene. Kontroller at de havner i lodd med et lite vater, f.eks. et torpedovater.
For å montere markisearmene måler du fra underkant av de øvre festene (4) på innrammingen. Målet skal være armens lengde minus 10 cm.
Skru fast begge armene ved markeringene sentrert rett under de øvre festene, og kontroller at de er i lodd med et lite vater.
Tre på plass sporskruene ved markisekassettens underside. Sporskruene skal senere brukes for å låse fast kassetten i festene (4).
Vinkle markisekassetten bakover og heng den på festene (4). Juster posisjonen slik at markisekassetten sitter sentrert over vinduet.
Dytt sporskruene slik at de havner på plass ved festenes (4) hull for sporskruene og stram med en pipenøkkel.
Sett armene i skinnen og kontroller at de er i lodd med et vater før du strammer til skruene med en pipenøkkel.
Lag en markering ca. 10 cm ned fra kassetten der markisesnoren senere skal gå inn i veggen. Tilpass eventuelt målet ned fra kassetten hvis du har høye vinduer slik at markisen kan manøvreres bekvemt fra innsiden. Båndklokken (5) kommer til å havne ca. i den høyden som markisesnoren får inn i veggen når markisen er helt utfelt.
Bor et 16 mm hull gjennom veggen ved monteringen med en lett helling utover. Før inn et 16 mm VP-rør i hullet og sag av røret slik at det passer veggens tykkelse. Det går å vinkle boret noe for å unngå brede lister eller lignende på innsiden slik at markisesnoren havner der du vil ha den.
Monter båndplaten (1) senteret over det borede hullet på utsiden. Monter deretter båndrullen (2) på båndplaten (1).
Fell ned markiseduken så langt det går og før deretter markisesnoren gjennom båndrullen (2), båndplaten (1) og veggen slik at båndet kommer ut på veggens innside.
Dra båndet gjennom båndlåsens (3) bakside og fest båndlåsen sentrert over det borede hullet på innsiden.
Tre båndklokken (5) på markisesnoren og lag en knute. Klipp av markisesnoren rett under knuten.
Funksjonstest markisen ved å slippe den ut og dra den inn noen ganger.