igjen til minste bestillingsbeløp
Ordresummen inkludert eventuelle rabatter er mindre enn minimumsbeløpet for nettkjøp på 199 NOK
I vårt avlange land ser man ofte tegl- eller betongtakstein på hustakene. Shingel har også en lang tradisjon i Norge. Platetak av stål, kobber og sink har historisk vært forbeholdt standsmessige bygninger men har gradvis gått over til boliger i takt med at produksjonskostnadene har gått nedover. Og det er fornuftig da et riktig montert platetak holder seg skinnende og beskyttende i mange år.
De vanligste platetakene er enten av aluminium eller stål og finnes enten som slette plater eller med profil i ulike mønstre. På småhus brukes vanligvis taksteinplater eller slette plater mens korrugerte stålplater sees ved siden av huset i form av taket på en carport eller sykkelbod.
Både aluminium og stål kan være følsomt for kontakt med andre typer metall, mye er også avhengig av hvilken type miljø begge materialene befinner seg i. Du bør likevel ha kontroll på hvilke andre metaller som kommer til å befinne seg på taket ditt. Rustfritt stål bør ikke komme i kontakt med sink, alusink eller varmforsinket stål. Aluminium bør ikke komme i kontakt med trykkimpregnert tre, kobber eller bly-detaljer.
Sammenlignet med takstein er takplater mye enklere å legge og er ikke like tidskrevende. Bortsett fra at de fleste takplater behøver et fall på minst 14° har ikke platetaket like harde krav til konstruksjonen som takstein har, hvilket i hovedsak kommer av at takplater veier mye mindre enn takstein.
Det angitte takfallet kreves for at avrenningen av vann skal fungere da platene legges med overlapp. Lavere takfall kan oppnås hvis man i stedet bruker f.eks. båndtekking eller annen plate med mer kompleks innfesting. Ulempen med platetak sammenlignet med tegl- eller betongtakstein er at varme lettere tar seg gjennom taket samt at lyden fra regnet som treffet platen kan oppleves som forstyrrende.
Sørg for å holde taket rent for skrap som hindrer vannets avrenning. Skrap på taket binder også fukt hvilket kan forårsake korrosjon.
Har taket vært på å mange og år og begynt å flasse bør det males om. Børst av taket med en børste og slip bort all synlig rust. Vask taket med avfettingsmiddel og bruk grunning med rustbeskyttelse på områdene som er slipt ned. Avslutt med å male hele taket i valgt farge.
For å få til lang levetid på taket gjelder det å tenke godt igjennom utforming, materialvalg og utførelse. Sjekk at de ulike blikkdetaljene passer sammen og ikke risikerer å skape galvaniske elementer som spiser opp metallet. Ved montering er det viktig å sørge for at vannet virkelig kan renne bort der det skal og at tettebånd monteres korrekt. Også vedlikeholdet har påvirkning på levetiden og her er det viktig at man regelmessig fjerner kvister, mose og annet som kan holde igjen fuktighet da dette forkorter levetiden.
Tenk på sikkerheten når du befinner deg på taket. Bruk en sele eller rekkverk ved takfoten.
Bruk produsentens kombinasjonstabell for å vite hvilke standardlengder du behøver å kjøpe inn til ditt tak.
Etterlat aldri materialer på taket som ikke er fastskrudd når du går til lunsj eller er ferdig for dagen.
Ikke kapp platen med en vinkelsliper da det vil ødelegge platens overflatebehandling og kan medføre at korrosjon dannes. Bruk heller en niblingsmaskin eller platesaks.
Flekkmal alle kappede overflater med en gang for å beskytte overflaten. Produsenten av platen pleier å angi hvilken type maling du kan bruke i sin monteringsanvisning.
Før monteringen av takplatene begynner bør du se over takpapp og lekter for å sjekke om de er korrekt montert. Lektenes C/C-avstand må være den samme som produsenten av takplaten angir. Sørg også for at takrennekroker, takfotbeslag, fuglebånd og takrenner er montert.
Mål takets diagonaler og forsikre deg om at forskjellen er mindre enn 30 mm, feilmarginen skjules av gavlbeslaget på slutten av monteringen. Kontroller også at fallet på taket er minst 14°.
Platene skal legges i henhold til produsentens monteringsanvisning. Monter den første platen slik at kanten kommer inntil vindskien. Fest den på to steder nærmest vindskien med 4.8 x 35 mm farmerskrue.
Legg på en streng med tetningsmasse der neste plate kommer til å overlappe.
Legg på plass den andre platen slik at det blir jevnt med den første platen i nedkanten og fest platene i overlappet med 4,8x23 mm farmerskruer.
Legg på en streng med tetningsmasse på den andre platen og fortsett med plate nummer tre på samme måte.
Når disse tre platene sitter sammen løsner du en av skruene i den første platen og retter opp platene etter takfoten. Fest de deretter i lekten med 4,8 x 35 mm farmerskrue i profilbunnen. Disse skruene har en gummipakning som sørger for at taket blir helt tett.
Fortsett deretter med de øvrige takplatene på samme måte ved å først legge en streng tetningsmasse før du legger neste plate. Sørg for at de ligger kant i kant og fest i lekten samt i overlappet.
Gjenta monteringen rad for rad til hele taket er dekket.
Hvis du behøver å kappe den siste platen for at den skal passe inn mot vindskien bruker du en platesaks eller niblingsmaskin. Det går også an å bruke en stikksag men unngå å bruke en vinkelsliper da den utvikler for mye varme, noe som ødelegger platens rustbeskyttelse.
Forsikre deg om at det finnes en oppkant inn mot vindskien som forhindrer vannet i å renne innimellom, enten en profiltopp eller ved å bøye opp kanten på platen.
Ved mønet avslutter du monteringen med en møneplate. Fest et tettebånd langs hele mønet på hver side ved å lime det fast med byggsilikon. Legg deretter på møneplaten og fest den med 4,8 x 23 mm farmerskrue i annenhver profiltopp.
Med taksteinsplatene på plass fortsetter du med vindskier og vindskibeslag for å dekke gavlene. Har du skorstein må du også montere sklisikring for stige og takstige slik at feieren har tilgang til skorsteinen.