igjen til minste bestillingsbeløp
Ordresummen inkludert eventuelle rabatter er mindre enn minimumsbeløpet for nettkjøp på 199 NOK
Er det tid for å bytte eller montere et nytt undergulv? Det enkleste er å bruke gulvsponplater som er både formstabile og enkle å legge. Det går dessuten raskt å montere når du har fått inn teknikken. Tross at det er enkelt å legge et undergulv finnes det noen ting man må tenke på for å få et så stabilt og knirkefritt gulv som mulig. I denne guiden viser vi deg hvordan!
Undergulv er den bærende delen av gangarealet på bjelkelaget. Undergulvet er plassert på bjelkelaget og skaper et stabilt underlag for ditt laminat-, parkett-, eller tregulv. Det er ikke alltid nødvendig med et undergulv hvis det gulvet du skal legge er bærende i seg selv, som f.eks. furugulv eller en tykkere parkett. Vilkåret som skal oppfylles er at materialet skal være minst 22 mm tykt ved ett C/C mål på 60 cm på gulvbjelkene.
Vanligvis bruker man gulvsponplater som er 22 mm tykke, men også planker med not og fjær, plywood og kryssfiner kan forekomme. Gulvsponplater legges raskt og festes i hverandre med en fals som limes. Dette skaper et veldig stabilt undergulv da hele overflaten blir til et stykke.
Over undergulvet man komplettere med gulvgipsplater. De er glassfiberarmerte og har høyere densitet enn vanlige gipsplater og er egnet for bruk der undergulvet skal belastes med keramisker fliser eller lignende. Dessuten forbedrer de lydisoleringen og gir økt brannbeskyttelse i bjelkelaget.
Hvis du skal bytte ut undergulvet i et gammelt hus kan du støte på et bjelkelag med varierende C/C mål og ulike dimensjoner på bjelkene. Hvis det ikke er mulig å gjøre noe med C/C målet er det bedre å skjøte gulvsponplatene i luften og beholde falsen enn å sage den av og skjøte på en gulvbjelke. Dette gjelder ved C/C mål mellom 0-60 cm. Er avstanden større bør gulvet forsterkes med ytterligere gulvbjelker.
I denne guiden viser vi deg hvordan du legger gulvsponplater, som er det vanligste. Hvis du bruker andre materialer kan du også bruke denne guiden da de samme prinsippene gjelder for alle undergulv.
Sponplater produseres ofte av restprodukter fra annen treforedling, det er nemlig sagflis som kommer til nytte her. Sagflis blandes med et bindemiddel og presses sammen til plater, noe som gjør prosessen veldig effektiv. Resultatet du får etter å ha lagt et undergulv med sponplater er både stabilt og helt flatt. Dermed kan du legge det gulvet du vil ha som overflatebelegg direkte uten andre korrigerende lag eller tiltak.
Gulvsponplater glir veldig lett når de ligger på hverandre i en stabel. Vær forsiktig så du ikke skader deg.
Bruk en rettholt som du legger i linje med gulvbjelkene så er det lettere å treffe gulvbjelkene når du skal skru.
Bruk en liten bit fra en gulvsponplate når du skal banke sammen skjøtene, så skader du ikke falsen.
Tørk bort limrester fortløpende når du legger gulvsponplatene for å få en så jevn overflate som mulig.
Følg vår trinnvise guide for å hjelpe deg med prosjektet med å installere undergulv.
Mål ut 63 cm fra veggen i hver ende av rommet og marker alle gulvbjelker med en slagsnor.
Påfør trelim på alle gulvbjelker der den første gulvsponplaten skal legges.
Plasser den første gulvsponplaten slik at den sentreres på bjelken lengst til høyre. Legg merke til merking med «Denne side opp» slik at platene ikke legges opp ned. Kontroller at det er 1 cm avstand mot vegg eller veggbjelker.
Fest platen med 4,2x51 mm sponplateskruer med ca. 20 cm avstand.
Påfør trelim på gulvbjelkene der neste plate kommer. Lim også falsens overside på platen som allerede er festet samt falsens over og underside på den platen som nå skal legges.
Fortsette å legge gulvspon og kapp siste skiven slik at det blir 1 cm avstand til vegg eller veggbjelker.
Bruk den første radens avkapp og tilpass den slik at den havner i sentrum på en gulvbjelke på neste rad. Dette minimerer sløsing og forskyver skjøtene for ytterligere stabilitet.
Fortsett å legge gulvsponplater på samme måte og forskyv hver rad. Siste raden kappes på langs slik at det er 1 cm avstand til vegg eller veggbjelker.