igjen til minste bestillingsbeløp
Ordresummen inkludert eventuelle rabatter er mindre enn minimumsbeløpet for nettkjøp på 199 NOK
Ytterdører finnes i en mengde ulike stiler og kan gi både gangen og fasaden et nytt utseende. I dag finnes det ingen begrensninger for hvordan en ytterdør kan se ut, og det går an å kjøpe alt fra slette dører til massive dører i eik med glasspartier. Å montere en ytterdør kan høres enkelt ut men det finnes en del ting å tenke på med valg og dør, og hvordan den monteres korrekt.
Ytterdører finnes i flere ulike mål, stiler og farger. Vanligvis er en ytterdør bygget opp av en massiv treramme slik at låsekisten og hengslene får godt feste. Fram- og bakside er ofte kledd med en fuktbestandig plate som f.eks. HDF og hulrommet inne i døren er som oftest fylt med isopor som har veldig gode isolerende egenskaper. Enkelte dører har en aluminiumsplate bak HDF-platen, dette gjør døren stivere og mer innbruddsikker.
For å angi hvor energieffektiv en dør er angis det en såkalt U-verdi (eldre dører kan være merket med K-verdi). Ju lavere U-verdien er jo bedre er døren ut fra et energisynspunkt. En moderne dør har en U-verdi rundt 1,0 W/(m^2*K) og for å sette det i perspektiv har en yttervegg ofte en U-verdi på 0,2 W/(m^2*K). Prisen på en dør øker ofte med minsket U-verdi, men tenk på at døren utgjør en veldig liten del av klimaskjermen (fasaden). Det er viktig for dørens installerte U-verdi at den sitter tett mot karmen og at glippen rundt karmen er tettet godt for å forhindre kald luft fra å komme inn i bygningen.
Når du skal velge hvilken ytterdør du vil ha må du ta hensyn til slagretningen, som forteller hvilken side hengslene sitter på. For å finne ut dette stiller du deg på den siden som har synlige hengsler når døren er stengt. Sitter de på venstre side er døren venstrehengt og sitter de på høyre side er døren høyrehengt.
Karmen på ytterdører angis med modulmål i desimeter, for eksempel 9x21 der 9 er bredden og 21 er høyden. Disse målene angir størrelsen på åpningen i veggen der karmen skal monteres og som i dette tilfellet er 90 cm bredt og 210 cm høyt. Karmens faktiske størrelse er ca. 20 mm mindre enn modulmålet for å gi plass til tetningsstrimmel rundt karmen samt ta opp bevegelse mellom karm og vegg.
Det er viktig å kjenne til hvilke regler som gjelder for ytterdører. Ved nybygg skal fri bredde være på minimum 86 cm, hvilket betyr at en dør med modulbredde på 100 cm (f.eks. 10x21) bør velges. Det finnes også krav til at terskelen ikke skal være for høy, men det kan uansett være en god ide å sjekke med byggesakskontoret i din kommune hvilke aktuelle regler som gjelder ved nybygg. Kravene gjelder ikke hvis du bytter til ny dør i samme størrelse.
Ved valg av håndtak/dørvrider er det viktig å velge en som er ment for ytterdører da det er andre dimensjoner enn de som er for innerdører.
Tørk bort smuss med en fuktig klut, eventuelt med noen dråper oppvasksåpe. Etterhvert kan utsatte overflater og hjørner få skader i malingen, noe som kan utbedres med å flekkmale.
For å oppnå så lang levetid som mulig er det bra å velge en ytterdør av god kvalitet, og som du også virkelig liker utseendet på. En ytterdør brukes mange ganger hver dag og er en del av husets klimaskall, så den behøver litt omtanke og vedlikehold med jevne mellomrom. Sjekk at tetningslistene er hele og tetter skikkelig, ellers blir det raskt store varmetap som forsvinner ut i glippene. Selve dørbladet kan også behøve vedlikehold og males om etter noen år, særlig hvis døren er utsatt og på sørsiden.
Ved hjelp av et sentreringsverktøy er det lett å få karmskruen rett, hvilket er viktig for å unngå å skade karmen.
Vær gjerne to personer når dørbladet skal løftes på plass.
Vær nøye med å vatre inn karmen slik at dørbladet lukkes tett mot karmen. Det er vanskelig å justere i ettertid.
Plasser alltid døren i ytterveggens varme del.
Følg vår steg-for-steg-guide som hjelper deg med å lykkes med å montere ytterdør.
Mal karm og dørblad hvis de er ubehandlet. Bruk kvistlakk, grunning og avslutte med to strøk maling.
Kontroller veggåpningens mål for å forsikre deg om at det er mellom 20 – 40 mm større enn karmens yttermål, hvilket gir en glippe for tetning på 10 – 20 mm.
Løft dørbladet ut av karmen og legg karmen på et plant underlag. Noter deg hengslenes plassering slik at døren åpnes i riktig retning når monteringen er ferdig.
Brukes karmhylser skal de monteres i karmskruehullene fra karmens utside med hjelp av en karmskruenøkkel. Skru karmhylsene helt inn til de bunner i karmen.
Legg grunnmurspapp i bunnen av veggåpningen. Stift deretter fast en tetningsstrimmel på karmens underside. Løft karmen opp fra gulvet og plasser den i åpningen. Fest karmen i overkant med spiker eller kiler på fram- og bakside for å holde den på plass.
Vatre opp karmen i alle retninger. Bruk kiler på inn- og utsiden av karmens hjørner for å holde den fast i riktig posisjon. Slå ikke kilene for hardt inn slik at karmen bøyer seg innover. Kontroller at karmen er sentrert og rett i veggåpningen og kryssmål deretter diagonalt mellom karmens hjørner. Får du samme mål på begge målingene er alle fire hjørnene 90 grader.
Hvis karmhylser brukes fikseres karmen ved at karmhylsene skrus til de bunner mot veggåpningen. Alternativt brukes karmskruer og karmskruenøkkel. Fest karmen i de øvre og nedre karmskruehullene. Karmskruenøkkelen er vendbar, bruk det hullet som roterer hele karmskruen. Skru karmskruene ca. 2 centimeter inn i karmen.
Ta bort alle kiler og vatre karmen igjen. Hvis det er behov for justering vendes karmskruenøkkelen og brukes til å justere til det er rett. For å unngå at karmen skades må karmskruen på motsatt side slippes etter.
Skru i resten av karmskruene og juster disse på samme måte. Bruk et vater langs karmens sidestykke for å oppdage eventuell bøy på karmen.
Karmhylser justeres med en karmnøkkel til karmen er rett og festes tilslutt med passende skrue, avhengig av materialet i veggen, f.eks. en karmhylseskrue.
Kontrollmål at karmens åpning er lik langs hele bredden og høyden. Kryssmål deretter diagonalt mellom karmens hjørner. Får du samme mål på begge målingene er alle fire hjørnene 90 grader.
Monter dørbladet ved å plassere dørbladet 90 grader mot karmen. Løft deretter dørbladet på plass på de øvre og nedre hengslene.
Steng dørene og sjekk at det den lett kan åpnes og stenges. Kontroller at glippen mellom karm og dørblad ser jevn ut og finjuster karmskruene hvis det er behov for justering sidelengs.
Sett plastlokk på alle karmskruehull.
Bruk tetningsstrimmel og tett rundt langs hele karmen fra både inn- og utsiden. Bruk en vinkelhake eller tommestokk for å dytte tetningsstrimmelen inn i glippen.
Tett rundt hele karmen fra innsiden med bunnlist og fug deretter glippen med fugemasse. Fra utsiden brukes bare fugemasse i glippen.
Hvis konstruksjonen skal fuktsikres med aldersbestandig plast skal den festes ut på dørkarmen. Bruk dampsperre tape for å tape plasten maks 15 mm inn på karmen slik at foringen senere dekker tapen. Hvis det er montert vindsperre på utsiden skal den tapes på samme måte som fuktsperren.
De fleste sluttstykker har sikkerhetsskruer som skal skrus inn mot veggåpningen for å forhindre at karmen gir etter ved innbruddsforsøk.
Juster sluttstykket i karmen slik at døren ligger godt an mot karmen og dermed skaper en lufttett dør.