igjen til minste bestillingsbeløp
Ordresummen inkludert eventuelle rabatter er mindre enn minimumsbeløpet for nettkjøp på 199 NOK
Å ha trær på tomten maksimerer hyggen i hagen din, skaper egne rom og kan også gi både frukt og bær. Over tid kan de også gi skygge og være et perfekt sted for din hengekøye. Bare ikke vent for lenge med å plante trærne, for de bruker god tid på å vokse og bli store. Vi viser deg hva du skal tenke på for å gi trærne gode forutsetninger for å trives og vokse som de skal.
Tenk igjennom hvilke typer trær du vil ha – både nå og på lengre sikt. Trær vokser jo og blir større. Kanskje du vil ha noen mindre prydtrær i tilknytning til huset mens de større kanskje passer bedre inn litt lengre ut i hagen. Les om de ulike treslagene så danner du deg en oppfatning om hvor store de blir, selv om det kommer til å ta endel år.
En generell anbefaling er å ikke plante trær for nært bygninger, og dette har flere grunner. Delvis kommer det en tid da treet blir gammelt eller skadet og risikerer å falle på huset. Da kan det være veldig vanskelig å fjerne treet. Men allerede før det gjør treet at man må rense takrennene ofte og bidrar til økt tilvekst på taket og fasaden på huset. I tillegg kan røttene finne veien ned og blokkere husets drenering.
Den beste årstiden for å plante trær er tidlig høst. Da finnes det fortsatt varme og lys. Det er også en fuktig årstid – trær behøver mye vann den første tiden når de skal etablere seg. Tidlig om våren går det også bra å plante trær, men da gjelder det å være ekstra nøye med vanningen gjennom sommeren, særlig hvis det blir en varm og tørr sommer. De første sesongene behøver det nyplantede treet opp mot tilsvarende 30 mm regn pr. uke for å unngå risiko for at veksten stopper opp, eller i verste fall tørke ut og dø.
Når du skal plante et tre er det viktig å grave ut skikkelig og tilføre jordforbedringsmidler avhengig av hvilken type jord du har og hvilken type tre du skal plante. Den naturlige jorda er vanligvis god og stabil, og inneholder mye mikroliv. Tilsetter du i tillegg litt ny plantejord eller barkmuld, så blir jorda mer åpen og holder også bedre på fukten. Benytt også anledningen til å blande inn litt gjødsel så får treet rikelig med næring for å kunne etablere seg godt.
Nyplantede trær trenger også litt hjelp for å holde balansen – spesielt i starten når de skal slå rot. Et tre må ha minst en avstiver eller støtte. Plasser den på den siden som oftest er utsatt for vind. Hvis du ikke er sikker på hvor vinden vanligvis kommer fra eller hvis du bare ønsker å gi trærne dine en best mulig start, kan du sette to eller tre støtter. Setter du tre støtter kan det være bra å feste disse sammen med lekter – da øker stabiliteten betraktelig.
De fleste trær har godt av å beskjæres av og til og avhengig av treslag gjøres det til litt forskjellige tidspunkter og med ulike intervaller. Alle typer trær skal beskjæres ved behov for å fjerne døde greiner, dersom man ønsker å forbedre fasongen på treet eller for å redusere risiko for skade på f.eks. hus. Frukttrær beskjæres ofte etter JAS, dvs. i løpet av juli, august og september for å få så lite vannskudd som mulig. Da fjernes alle greiner som vokser inn mot stammen eller rett opp, greiner som uansett ikke ville båret frukt. Etter gammel tradisjon skal et tre beskjæres slik at man kan kaste hatten gjennom kronen på treet, da er det tilstrekkelig tett.
Det er veldig trivelig å ha frukttrær, men det kan ta noen år før de nyplantede trærne gir deg frukt. Riktig stelt vil trærne kunne produsere store mengder frukt til både mos, paier og kompotter. Har du ikke tid til å plukke frukten fra treet, har naturen løst det på en smart måte, slik Newton fikk oppleve. Fjern helst nedfallsfrukten fra plenen, så har gressplenen det bedre, og gjæret nedfallsfrukt kan også bli et problem for dyrelivet som har dårlig ølsmak og «drikker» alt.
Sjekk avstivningen av treet – både i begynnelsen og slutten av vekstsesongen og etter hvert som treet vokser.
Beskjæring bør gjøres årlig for at treet skal få gode forutsetninger. Når det gjelder frukttrær kan man ved å beskjære treet hindre det i å bruke krefter på vannskudd og i stedet bruke disse kreftene til å bære frukt.
Når det gjelder trær er det viktig å tenke langsiktig og virkelig planlegge for hvordan resultatet kommer til å bli både nå og i fremtiden. Trærne trenger god støtte i lang tid og derfor er det bra å velge trykkimpregnerte stolper som har lang holdbarhet, noe som på sikt er et bedre miljøvalg. I Norge brukes kobbersalter til trykkimpregneringen, noe som er godkjent av både Norsk Impregneringskontroll og EU´s Biocides Association.
Hvis du skal plante mange trær bør du sørge for å ha en god spade å grave med da det er store mengder jord som skal graves opp.
Ha en hjelper – det gjør det enklere når du skal plassere ut treet og når du skal sette opp støttet. Arbeidet blir både enklere og morsommere.
Velg tre både ut fra størrelse og treslag, samt plassering. Det skal føles riktig rett etter at de har begynt å vokse opp etter noen år.
Hvis du vil plante flere trær i rad så sørg for å få en rett linje. Spenn opp en snor eller sett ut pinner og sikt etter disse for å få en rett linje.
Følg vår steg-for-steg-guide som hjelper deg med å lykkes med å plante trær.
Lag en enkel skisse over tomten og planlegg hvor du vil ha ditt eller dine nye trær.
Merk deretter ut stedet for dine nye trær. Hvis du vil ha de på rad i en rett linje spenner du opp en snor for re§xtningen.
Grav ut en grop som er like dyp som rotklumpen og minst tre ganger så bred. Hvis jorda er kompakt, er det bra å prøve å løsne litt på kantene og bunnen av gropen ved hjelp av en greip.
Bland inn jordforbedringsmiddel i form av plantejord eller barkmuld sammen med eksisterende jord. Fyll opp slik at treets rotklump havner i riktig høyde. Treet bør plasseres ca. 5 - 10 cm. høyere enn omkringliggende bakkenivå slik at det finnes margin for at det kan synke litt.
Sett på plass treet og fyll opp til halvparten med den eksisterende jorden som du har blandet med jordforbedring og komprimer passe hardt.
Vann deretter rikelig før du fortsetter med å fylle opp med den forbedrede jorden. La jorden akkurat dekke jordklumpen, men ikke opp på stammen.
Slå ned støttepinnene. Vær nøye med at de havner utenfor rotklumpen slik at røttene ikke skades.
Hvis du har valgt å sette opp tre støtter pr. tre kapper du til tre lekter som du skrur fast mellom støttene. Hvilken dimensjon du bruker er mindre viktig. Vanlig trykkimpregnerte 23 x 48 mm lekter fungerer utmerket, og skrus fast med 4,2 x 55 mm terrasseskruer.
For å binde opp selve treet fester du trebånd på støttepinnen i høyde med to tredjedeler opp på stammen. La deretter båndet gå rundt stammen og tilbake til støttepinnen der du fester andre enden. Klipp deretter av båndet og gjenta det samme for resten av støttene.
Installer gnagerbeskyttelse på stammen treets stamme - ingen dyr skal få kose seg med ditt nyplantede tre.
Avslutt plantingen med å gi treet en skikkelig rotbløyte og dekke deretter jorden med barkmuld som vil bidra til å holde fukten i bakken.
Monter en vanningspose som du fyller med vann eller vann manuelt daglig den første tiden. Vann gjerne om kvelden når solen er på vei ned og gi treet rikelig med vann slik at du kan være sikker på at det nær ned til røttene.