igjen til minste bestillingsbeløp
Ordresummen inkludert eventuelle rabatter er mindre enn minimumsbeløpet for nettkjøp på 199 NOK
Mange av innredningsdetaljene vi har vi våre hjem brukes mye og kan derfor være utsatt for hard slitasje. Uansett om det handler om kjøkkeninnredningen, gulvlister, plassbygde bokhyller eller lister så kan de ha behov for en oppfriskning innimellom. Heldigvis går det an å pusse opp ulike typer skader og slitasje på en nesten usynlig måte. Metodene er enkle og krever som oftest ikke dyre verktøy.
Hvordan din tregjenstand kan repareres er avhengig av hvordan den er laget og av hva. Er den malt er det generelt mye enklere å reparere enn hvis strukturen i treverket er synlig. Men du kan puste rolig ut. Det finnes finurlige måte som kan brukes for å trylle bort en skade.
Har det blitt et hakk eller merke i treverket der treet er trykket inn kan dette ofte tilbakestilles ved at man varmer opp overflaten med en fuktig klut over. Dette krever at du sliper av overflaten hvis den er lakkert slik at fukten kan trenge inn i treverket og tilbakestille trefibrene. Legg deretter på en fuktig klut og varm med strykejernet til merket er borte. Du må eventuelt slipe over skadestedet og med et fint sandpapir og overflatebehandle på nytt.
Fliser i massivt treverk kan limes på plass igjen med vanlig trelim som påføres tynt. Deretter trykker man flisen tilbake på plass og fester den midlertidig med maskeringstape. Også her kommer du til å behøve å slipe over området med fint sandpapir før du overflatebehandler på nytt.
Gjenstander av MDF eller andre typer plater pleier vanligvis å være malt og disse kan derfor med fordel sparkles. Bruk finsparkel, den er både lett å jobbe med og fyller skaden bra. Sørg for at stedet som skal sparkles er rent for både støv og fett. Denne typen reparasjoner må alltid slipes og males over på nytt for å bli fine og holdbare.
Hvis du ikke har tro på at du kan klare å fikse skaden med noen av metodene over kan du i stedet gjøre om skaden til en utsmykning. Du kan behøve å gjøre det samme inngrepet flere steder på gjenstanden for å få et helhetlig uttrykk. På den måten skjuler du skaden ved å gjemme den i det oppdaterte utseendet. Det kan til og med hende at gjenstanden blir vakrere med detaljene du tilfører – som f.eks. ekstra lister eller beslag.
Et eksempel på dette kan være et gammelt møbel av tre som har fått sprekker når den har tørket. Denne typen skader går det generelt ikke an å tilbakestille til opprinnelig stand. Da må du akseptere sprekken og fylle den i stedet. Hvis du har tenkt til å male kan du selvfølgelig sparkle og deretter male hele møbelet. En annen måte er å fylle sprekken med epoxy. Da kan du velge mellom å blande til en farge som stemmer med treets utseende eller velge en kontrastfarge. Det kan virkelig forbedre utseendet. Husk å ha skikkelig beskyttelse når du jobber med epoxy da det kan være skadelig for helsen.
For å maksimere livslengden på treverk, både ved nyproduksjon og oppussing, så handler det mye om å ikke slurve med forberedelsene. Det gjelder å få bort eventuelle løse rester og lage en stabil overflate for neste lag. Der kommer også grunningen inn i bildet og er viktig for å skape god vedheft for etterfølgende overflatebehandling slik at denne får lang holdbarhet.
Hvis du har mulighet er det bra å løsne tredetaljen slik at du får en bra arbeidsstilling. Gjerne på et eget sted der du kan utføre reparasjonene.
Når du sparkler kan det være bra å bruke grunningen til å forsikre deg om at reparasjonen ikke synes. Og om den synes går du på med sandpapir igjen.
Unngå å kaste kluter du har brukt til å olje inn i søppelposen – de kan i verste fall selvantenne.
Forsøk å tenke utenfor den berømte boksen. Hvis resultatet blir så bra som mulig er det OK. Det behøver ikke blir eksakt som det var tidligere.
Vær nøye med å rengjøre detaljen før du sparkler eller maler – da holder reparasjon lenger.
Følg vår steg-for-steg-guide som hjelper deg med å lykkes med å pusse opp møbler og innredning.
Slagmerker i tregjenstander av massivt treverk kan ofte repareres ved å tilføre trefibrene fukt og varme, noe som innebærer at du først sliper over stedet der skaden er. Bruk sandpapir med 120 eller 180 korn og slip lett over skaden.
Fukt en oppvask-klut/wettex-klut og legg over slagmerket. Kluten skal være fuktig men ikke dryppende våt.
Bruk deretter strykejernet og varm forsiktig over kluten en kort stund og kontroller resultatet med jevne mellomrom til du er fornøyd.
La det avkjøle og fremfor alt tørke igjen. Vent en dag før du fortsetter.
Fuktigheten og varmen får ofte trefibrene til å reise seg, og derfor bør du nå slipe over skadene med fint sandpapir.
Tørk bort slipestøvet med en fuktig klut og la det tørke noen minutter.
Påfør deretter ny overflatebehandling av samme type som resten av tredetaljen, bruk en klut eller pensel, avhengig av om det er lakk eller olje.
Hvis en flis har gått av og du fortsatt har flisen sørger du for at den passer der den skal være.
Vask overflatene som skal limes slik at de er uten smuss og fett, bruk f.eks. malervask. La deretter overflatene tørke i noen minutter.
Påfør et tynt lag vanlig trelim på overflaten som skal lime. Press på plass treflisen i riktig posisjon.
Fest den treflisen du har limt midlertidig med maskeringstape og dra litt i tapen når du fester den slik at du får press i limskjøten.
Trelim behøver ca. et døgn for å få full styrke. Deretter kan du ta bort maskeringstapen.
Hvis det har blitt presset ut mye lim utenfor skjøten tar du dette forsiktig bort med en tapetkniv.
Kjenn på reparasjonen og sjekk om det er behov for å slipe over lett med et fint sandpapir.
Tørk bort eventuelt slipestøv med en fuktig klut og la det tørke noen minutter.
Overflatebehandle deretter reparasjonen med samme type overflatebehandling som resten av tredetaljen.
Malte tregjenstander, eller de du har tenkt til å male etter reparasjonen kan du i stedet bruke sparkel for å gjøre reparasjoner på. Begynn da med å vaske treverket med malervask slik at du blir kvitt smuss og fettbelegg.
Slip treverket lett med et fint sandpapir slik at både sparkel og maling fester bedre.
Tørk bort slipestøvet med en fuktig klut og la overflatene få tørke noen minutter før du fortsetter.
Fyll skadene med finsparkel og la det tørke.
Slip med sandpapir til overflaten er helt slett. Bruk gjerne en slipekloss for best mulig resultat. Det krever litt tålmodighet å få et bra resultat, og husk at hver minste ujevnhet blir mer synlig etter at det er malt.
Når alle skadene er utbedret gjenstår malingen. Begynn med heftgrunning og fortsett deretter med to strøk av den malingen du har valgt. Mer om dette finnes i en separat guide om maling av møbler og andre tregjenstander.
Har du skader du ikke tror at det går an å reparere på en bra måte? Da kan du reparere ved å skjule skaden med beslag eller lister. Lag en skisse over hvor listene må sitte for å skjule skaden. Lag deretter et symmetrisk mønster med ekstra lister på tilsvarende steder.