igjen til minste bestillingsbeløp
Ordresummen inkludert eventuelle rabatter er mindre enn minimumsbeløpet for nettkjøp på 199 NOK
Dag for en oppgradering av hjemmet? Med noen enkle midler tilfører du stil, klasse og karakter når du setter opp stukkatur. Dette er ikke bare forbeholdt slott og fine leiligheter og kan passe like godt i mer hverdagslige hjem. Stukkatur finnes som alt fra enkle strikte linjer til mer ekstravagante med masse kruseduller. Velg det som passer for ditt hjem og ta frem verktøyet og sett i gang.
Stukkatur ble vanlig i norske herskaplige hjem fra 1600 tallet og hadde sin storhetstid i siste halvdel av 1800 tallet. Ordet kommer fra det italienske ordet stucco som er en benevning for ulike typer gipsblandinger som brukes til å lage dekorative detaljer innen arkitekturen. I tillegg til at de var dekorative elementer så hadde de også sitt opphav i praktiske funksjoner. For eksempel skulle takrosetten hindre brann i taket da det satt levende lys i lysekronene. Nå til dags ser vi på stukkatur som en utsmykning, men det kan også brukes til å skjule ledninger eller annen teknisk installasjon.
Historisk har altså disse dekorasjonene vært laget av gips, men nå til dags fås de også i betydelig mer lettarbeidet materiale. Moderne stukkatur er laget av ekstrudert polystyren som er veldig lett og kan bearbeides med vanlig håndverktøy og settes opp med lim. Når de er på plass i taket eller på veggen males de i med samme maling som de omgivende overflatene for å skape et stilig og gjennomarbeidet uttrykk. Kombiner gjerne med skjulte LED-lister for å skape variabel og effektfull belysning.
Når man hører ordet stukkatur ledes ofte tankene til taklister eller takrosetter med ornamenter i eldre leiligheter med høyt under taket. Elementer av stukkatur kan også forekommer som et slag rammeverk i innertaket, rosetter til lamper, eller brystpanel som både deler opp veggen og beskytter tapetet. Dessuten brukes stukkatur også rundt ildsteder eller over dører og vinduer.
Det kan være vanskelig å bestemme hvilken type stukkatur du skal ha, men en god start er å se på hvilken stil huset har. Dette forutsetter jo da at dette er en stil du vil beholde og forsterke, ellers kan det være bedre å begynne å lete andre steder etter inspirasjon for ditt hjems nye stil. Man vil ofte at stilen skal gå ton-i-ton for å skape en designmessig ro, men gjort på riktig måte kan det også være veldig effektfullt å bryte helt med dette og skape kontraster.
Når du har valgt hvilken type stukkatur du skal ha, og hvor du skal ha de, er det en ganske rask og enkel jobb å sette de opp. Et gunstig tidspunkt å gjøre dette på er i forbindelse med å male om tilstøtende overflater. Da kan du enkelt male inn stukkaturen i samme farge.
At moderne stukkatur vanligvis er laget av ekstrudert polystyren i stedet for gips, betyr ikke nødvendigvis at det er dårlig for miljøet. Kassert stukkatur kan resirkuleres i sin helhet og materialet kan dermed brukes om igjen og om igjen. Når dette er sagt, er det likevel bedre om de oppsatte detaljene kan pryde hjemmet lenge og en måte er å planlegge fremover. For eksempel ved å montere kabelrør bak for å lette fremtidige installasjoner uten å måtte ta ned og erstatte stukkaturen med ny.
Vær generøs med oppmerkingen og kontroller mer enn en gang når du skal gjære hjørnene. Det er fort gjort at det blir feil.
Vær generøs med oppmerkingen og kontroller mer enn en gang når du skal gjære hjørnene. Det er fort gjort at det blir feil.
Følg vår steg-for-steg-guide som hjelper deg med å lykkes med å sette opp stukkatur.
For å sette opp stukkatur i vinkelen mellom vegg og innertaket begynner du med å ta bort eventuelle eksisterende lister.
Vask over overflatene der stukkaturen skal limes fast med malingsvask for å få bort eventuelt fettlag. Det etterlater en matt overflate som limet får god vedheft på.
Mål opp og marker hvor stukkaturen skal sitte både på vegg og i tak i respektive hjørner.
Bruk en medhjelper og en slagsnor for å få linjer mellom dine markeringer.
Begynn med den første biten i et hjørne og marker gjæringsvinkelen rett på stukkaturen. Lag også ett merke for hva som er opp, det er lett å gå seg vill blant alle vinklene.
Sag til den første biten som skal sitte inn i hjørnet med hjelp av en gjærkasse. Hvis hjørnet er 90° kapper du stukkaturen i 45°. Vær nøye med orienteringen av delen slik at vinkelen kommer i riktig retning.
Hold biten på plass og sjekk at den passer godt inn mot hjørnet, og kapp til en tilsvarende del for den andre veggen som skal møte den første delen du kappet i hjørnet.
Med begge delene kappet i riktig vinkel er det bra å prøve de på plass før du påfører lim.
Når du er fornøyd med passformen påfører du lim på den første stukkaturbiten – både langs kanten som skal være vendt mot taket og kanten som skal feste mot veggen.
Plasser deretter stukkaturen i henhold til markeringene. Trykk den fast med ett jevnt trykk langs hele lengden. La limet presses ut langs skjøtene mot både tak og vegg.
Dra av overflødig lim med en stålsparkel. Kontroller at alle skjøter er helt tette. Tørk bort eventuelt klin med en fuktig svamp.
Fortsett på samme måte med neste del og påfør lim også der stukkaturbitene møtes. Press sammen slik at skjøten blir tett og ta bort overflødig lim med en stålsparkel, samt tørk rent med den fuktige svampen.
Jobb deg rundt hele rommet på den samme måten til den siste biten er på plass og la limet tørke i henhold til instruksjonene på produktet.
Jobb deg rundt hele rommet på den samme måten til den siste biten er på plass og la limet tørke i henhold til instruksjonene på produktet.
Påfør lim på takrosettens bakside og trykk den på plass med et jevnt trykk i henhold til markeringene du har gjort.
Ta bort overflødig lim som har blitt trykket ut med en stålsparkel og tørk over med en fuktig svamp, deretter lar du limet herde
Når limet har herdet kontrollerer du om det finnes sprekker mellom stukkatur og vegg eller tak. Hvis det er finnes fyller du disse med samme type lim som du brukte for monteringen og drar av det overflødige med en stålsparkel.
Skjøtene mellom de ulike stukkaturdelene fyller du med finsparkel (akrylsparkel) og lar den tørke.
Slip de sparklede skjøtene med sandpapir i kornstørrelse 180.
Det siste steget er å male stukkaturen i samme farge som taket. For det prosjektet har vi en egen guide.