igjen til minste bestillingsbeløp
Ordresummen inkludert eventuelle rabatter er mindre enn minimumsbeløpet for nettkjøp på 199 NOK
Vi går gjennom hvilken utvendig kledning du skal velge.
Når det er på tide å skifte ut den utvendige kledningen, er det mange beslutninger som må tas. Derfor har vi hos Byggmax laget en veiledning som gjør det enklere for deg å bestemme hvilken utvendig kledning du skal velge. Det er smart å tenke godt gjennom valget, fordi den utvendige kledningen forhåpentligvis skal være der i lang tid fremover.
Det finnes mange forskjellige typer utvendig kledning å velge mellom. Et trepanel har mange forskjellige fordeler. Det er et materiale som både er lett å arbeide med og relativt enkelt å sette opp, selv om det kan innebære litt arbeid. Hvis du velger å ha trepanel som utvendig kledning, vil det også være lettere å gjøre endringer på huset hvis du i fremtiden skulle ønske å utvide det eller kanskje sette inn et nytt vindu.
Det er ikke alltid enkelt å velge utvendig kledning, fordi utvalget og valgmulighetene er svært mange. Kledningen har stor betydning for hvordan huset ser ut, derfor er det ekstra viktig at du tenker deg om to ganger før du tar en beslutning. Stående panel bidrar til at huset fremstår som høyere og smalere, mens liggende tvert imot får huset til å virke lavere og litt bredere. Selv dimensjonen på panelbordene har mye å si for utseendet. Generelt gir smalere panelbord et litt nettere inntrykk, mens bredere panel ser mer massivt ut. Husk også at det kan være nødvendig med byggetillatelse eller byggemelding hvis du endrer utseendet på huset, så ta kontakt med kommunen før du begynner.
Basepanel, eller Z-panel som det også kalles, er en svært populær paneltype som er både pen og enkel å montere. Panelet kan monteres enten liggende eller stående, avhengig av hvilken stil du ønsker. Om du vil blande stående og liggende panel, er det perfekt.
På norske hytter rundt omkring i landet er det vanlig med fjellpanel, spesielt i områder der det er vanlig med slagregn. Panelet monteres alltid liggende og kan gi huset et vakkert inntrykk i riktig miljø. Det kan også brukes som et dekorativt element i en fasade.
Rektangulært panel er et panel som legges i to lag og alltid stående. I det innerste laget monteres panelbordene med et lite mellomrom, og bredden blir bestemt av hvor brede bord som er valgt. Det andre laget fungerer som et «lokk», som enten kan være i form av panelbord eller smalere lekter.
Lektepaneler var de vanligste panelene i Sverige frem til 1970-tallet. Etter det overtok de rektangulære panelene, som ble vanlig på alle bolighus. Panelet er vertikalt og består av brede bord med et lite gap, som deretter dekkes med en smal lekt.
Sedertre er et av de mest anvendelige treslagene for utemiljø, men det er også egnet for bruk til innvendige paneler. Det er veldig populært på husfasader, ettersom det tåler store påkjenninger. Det er et unikt treslag som har en myk struktur, rette fibre og tydelige årringer. Sedertre har lav tetthet, noe som gir det gode varmeisolerende egenskaper.
Lerk er et tettvokst treslag med en stor andel kjerneved og et høyt innhold av syre og harpiks, noe som gir panelet naturlig høy råtebestandighet. Fasader av lerketre trenger ikke vedlikehold og vil over tid få en gråere nyanse. Hvis du ønsker at fasaden skal gråne raskere, kan du bruke jernvitriol. Hvis du heller vil forsinke denne effekten, kan du bruke lerkeolje.
Fasadepanel med fibersement er en type materiale som består av sement og armeringsfiber, noe som gjør at den passer like godt på taket som på fasaden.
Fibersementfasader omtales ofte i forbindelse med større bygninger, men også mindre bygninger kan med fordel bruke fibersement som fasade. Den vanligste typen fibersement er fasadeplater, som i utseende har form som en rad panelbord. Panelene er klassifisert som en ventilert fasade. De tåler alle forskjellige typer vær og vind. Panelene varer i ca 25 år. Det er litt dyrere å kjøpe fibersementplater til fasaden. De varer imidlertid lenger og er vedlikeholdsfrie, noe som gjør dem rimelige i det lange løp.