igjen til minste bestillingsbeløp
Ordresummen inkludert eventuelle rabatter er mindre enn minimumsbeløpet for nettkjøp på 199 NOK
En uslipt perle kan man iblant lese i en salgsoppgave, og når det gjelder tregulv kan det ligge mye sannhet i uttrykket. Har du eldre tregulv som kanskje bærer spor av husets historie kan det godt være verdt jobben med å slipe fram dets fordums prakt igjen. Det tar litt tid å gjennomføre prosjektet, og hele rommet må tømmes, men for den hendige er det ikke så vanskelig å få til et bra resultat.
Før du begynner å planlegge slipingen av tregulvet er det viktig at du forsikrer deg om at gulvet tåler å slipes opp. Solide gamle tregulv og parkett med tilstrekkelig tykt slitesjikt er det normalt ikke noe problem å slipe ned. Derimot kan det være gulv som ser ut som tre som det ikke går an å slipe. Det kan være laminatgulv med treimitasjon på overflaten eller et veldig tynt lag med tre.
En gulvslipning utføres vanligvis i tre omganger der du begynner med å grovslipe for å få bort alle ujevnheter og skader i gulvet. Deretter gjør du en mellomsliping for å ta bort alle slipesporene fra grovslipingen. Den siste slipingen tar i sin tur bort slipesporene fra mellomslipingen og etterlater en overflate som er klar for overflatebehandlingen.
Store gulv som skal slipes krever større og mer effektive maskiner, som det går an å leie, og der man ikke kommer til med disse brukes en mindre slipemaskin. Tenk på at store og effektive slipemaskiner også effektivt kan slipe for dypt hvis du står stille for lenge med maskinen. Start derfor alltid maskinen uten kontakt med gulvet og senk valsen ned samtidig som du beveger maskinen fremover. På samme måte skal også valsen løftes fra gulvet før maskinen blir stående stille når du skal stoppe opp.
Eksentersliper er best for nybegynnere
Det finnes ulike modeller av gulvslipere og hvis du er uerfaren er en eksentersliper å foretrekke. Den er riktignok ikke like effektiv som en gulvsliper med vals, men er til gjengjeld mer tilgivende og lettere å håndtere. Langs kantene kan du bruke en håndholdt eksentersliper men i hjørnene behøver du en håndholdt slipemaskin som kommer til helt inn, f.eks. en multisliper eller en plansliper.
Overflatebehandle med gulvlakk, olje eller såpe
Hvilken overflatebehandling du vil gjøre på det nyslipte gulvet er helt opp til deg. Både gulvlakk og oljede gulv er klassiske valg for både parkett og massive tregulv. Andre alternativ er såpeskurede gulv som passer godt til gamle tregulv eller en hardvoksolje som gir en trivelig karakter der man beholder «trefølelsen». Vil du endre fargen går det an å enten beise før du oljer eller lakker, eller alternativt male med en gulvmaling.
Mer om hvordan du overflatehandler gulv finner du i vår guide om Overflatebehandling av gulv.
Bortsett fra regelmessig rengjøring med støvsuger og tørrmopp krever gulvet ulikt vedlikehold avhengig av valg av overflatebehandling. Lakkede gulv behøver vanligvis ikke noe vedlikehold mens olje eller hardvoksolje må behandles med en viss regelmessighet. Såpeskuret gulv såpeskures regelmessig og får på denne måten sitt vedlikehold.
Å slipe ned et eksisterende tregulv gjør at du sparer masse penger samtidig som du unngår sløsing med ressurser ved å la være å bytte ut gulvet. Et massivt tregulv er dessuten som ha en del av naturen i hjemmet sitt og det blir som oftest bare vakrere med årene. Tenk gjerne på hvilken type overflatebehandling du vil ha på ditt nyslipte gulv, det finnes mange naturlige og miljøvennlige alternativer å velge mellom. F.eks. sørger olje, voks eller såpeskurede gulv for at du får maksimalt ut av den genuine trefølelsen som et massivt tregulv kan gi, samtidig som du unngår miljøfarlige kjemikalier.
Å slipe et tregulv er en støvete jobb og krever både skikkelig maskering mot andre rom og at du bruker en støvmaske.
I tillegg til åndedrettsvern er det gunstig med hørselvern og et par behagelige knebeskyttere.
Sørg for å ha alle maskiner og verktøy på plass når du begynner slik at du får bedre flyt i arbeidet.
En slipemaskin skal alltid holdes i bevegelse når den er i kontakt med treoverflaten, ellers blir det raskt merker som det kan være vanskelig å få bort.
Bruk gjerne en eksentersliper som det er enklere å få til et bra resultat med, også for den uerfarne.
Kontroller nøye mellom hver slipning at alle merker fra tidligere er borte før du fortsetter med finere sandpapir. Små merker synes lettere når overflatebehandlingen kommer på.
Følg vår steg-for-steg-guide som hjelper deg med å lykkes med å slipe ditt tregulv.
Begynn med å tømme rommet for alt som står på gulvet eller henger ned mot gulvet, slik at du får ordentlig plass å jobbe på.
Ta bort alle gulvlister og andre lister som ligger an mot andre gulvoverflater.
Sørg for at det ikke finnes noen spiker- eller skruehoder som kan ødelegge sandpapiret på slipemaskinen. Slå ned eller skru skruene slik at de havner minst 2 mm ned i treet.
Ta bort eventuelle rester av lim og sparkel med en skrape før du begynner å slipe gulvet.
Har du et gulv som knirker kan dette utbedres ved at det skrus ordentlig fast i undergulvet eller gulvbjelkene.
Hvis du ikke vil ha synlige skruer kan du forsenke disse og plugge igjen hullene med treplugger. Enten velger du treplugger i lignende materiale for å få de til å smelte inn eller så velger du et kontrasterende treslag slik at de fremstår som et dekorativt element.
Hvis du ikke skal gjøre noe med veggene er det en god ide å dekke til nederst med f.eks. papp slik at du unngår skader på tapeten.
Slipe gulv er en støvete jobb så derfor bør du tape igjen alle døråpninger med plast, å stenge døren holder ikke. Støvbeskyttelsen skal være tett nok til å holde støvet inne i rommet, samtidig som du kan komme deg lett inn og ut av rommet.
Hvor store ujevnheter du skal slipe bort og hvilket treslag er med på å avgjøre hvor grovt sandpapir du skal starte med. Jo mer du skal slipe bort jo grovere papir, men generelt pleier det å være passende å starte med K40 for mykere treslag som gran og K50/K60 for hardere treslag som eik.
Eldre gulvbord kan ofte være litt krumme og da er det passende å slipe diagonalt over gulvet.
En større gulvsliper har vanskelig for å komme godt til langs kanter og hjørner, der bruker du en mindre slipemaskin eller sliper for hånd. Gulvlakk på overflater der du ikke kommer til med den store gulvsliperen fjerner du først med en skrape før du går på med en liten slipemaskin.
Fei og støvsug etterpå og kontroller støvposen innimellom slik at den sitter så tett som mulig på gulvsliperen. Tenk også på å tømme posen før den har blitt for full. Tøm posen på utsiden av huset, du gjør det enklest ved å senke den ned i en søppelsekk og riste ut av den.
Mellomslipingen gjør du med et finere sandpapir, f.eks. K80 pleier å være passe, og sliper over hele gulvet igjen. Først tar du de store overflatene med den store maskinen langs gulvet og deretter går du langs kanter og hjørner med en mindre slipemaskin.
Støvsug gulvet igjen og kontroller resultatet.
Finslipingen gjør du på samme måte som ved mellomslipingen men nå med K120 sandpapir.
Når hele gulvet er slipt skal du nok en gang støvsuge nøye samt tørke av med en fuktig klut.
Inspiser gulvet og kjenn etter om du er fornøyd med resultatet. Iblant kan trefiber reise seg når du tørker over med en fuktig klut, og da kan du slipe lett for hånd med det fineste sandpapiret igjen. Støvsug deretter og tørk av med en fuktig klut.
Er du fornøyd med resultatet av slipingen gjenstår det nå å legge på den overflatebehandlingen du har valgt. Følg instruksjonen for det aktuelle produktet og glem ikke å begynne lengst inn og avslutte ved døren.