igjen til minste bestillingsbeløp
Ordresummen inkludert eventuelle rabatter er mindre enn minimumsbeløpet for nettkjøp på 199 NOK
Planlegger du å bygge et bad i et rom der gulvet er et uoppvarmet betongdekke? Mest sannsynlig ønsker du å ha et varmt baderomsgulv, noe som kan være vanskelig å få til uten at varmen forsvinner ned i betongdekket. Men fortvil ikke. I denne guiden viser vi hvordan man støper med EPS-betong over betongdekket slik at gulvvarmen blir isolert fra betongen og havner der du vil ha den.
I et bad er det vanligst å flytsparkle rett på sponplatene når bjelkelaget er av tre. Når det er støpt plate lager man i blant fallet til gulvbrønnen i samband med at platen støpes, alternativt flytsparkles gulvet på samme måte som når det er sponplater. Men hvordan blir det når du planlegger å bygge et bad der bjelkelaget er av betong samtidig som du vil ha gulvvarme?
Det installeres som oftest en eller annen form for gulvvarme når det bygges et bad, både for at det er behagelig for føttene og for å varme opp rommet. Hvis betongdekket under er uisolert kommer varmen fra gulvet transporteres ned i platen, noe som både senker temperaturen på gulvet og gir høyere oppvarmingskostnader. Men selv en isolert betongplate kan være problematisk fordi betonglaget ofte er 10 centimeter, noe som gjør at gulvvarmen kommer til å varme opp det laget til ingen nytte.
For å løse dette problemet skal vi bruke EPS-betong. Den gir lav byggehøyde og god isolasjon. Sammensetningen i EPS-betong er omtrent som i vanlig betong, bortsett fra at tilslaget erstattes med isoporkuler i stedet for grus. Dette gjør også at den er betydelig lettere, noe som er en stor fordel når det skal støpes.
Selv om byggehøyden til EPS-betong er lav kan det medføre problemer at baderommets ferdige gulvhøyde blir høyt i forhold til øvrige rom i samme etasje. En metode er da å pigge opp eksisterende betong og erstatte den helt med minst 15 cm. EPS-betong.
Det er viktig at underlaget er stabilt, drenerende og kapillærbrytende, dette oppnås ofte med et godt komprimert underlag med steinmasser. Denne metoden gjør det også enkelt å legge om avløpsrør og gulvbrønner og få disse i riktig høyde uten å bruke forhøyningsringer. Uansett tykkelse på EPS-betongen skal du bruke fiberarmert avrettingsmasse og armering.
I denne guiden viser vi hvordan du støper med EPS-beting på et eksisterende bærende underlag der gulvbrønner og avløpsrør ikke flyttes.
Husk at EPS-betong til en stor grad inneholder isolerende materiale som gjør den direkte uegnet til å støpe inn en gulvvarmeslange i, det vil bli vanskelig å få varmet ut i baderommet. Planlegg derfor heller for et tjukt lag med flytsparkel der du med fordel kan støpe inn varmesløyfer, enten det er for vannbåren varme eller elektrisk oppvarming. Valget mellom disse to er ikke helt selvsagt da det også kan være ønskelig med varme i gulvet på den varmere årstiden også. Elektrisk gulvvarme gjør at du ikke behøver å ha i gang hele varmesystemet bare for å få litt komfortvarme i et rom, men det går helt fint an å kombinere elektrisk og vannbåren gulvvarme.
I stedet for lirer kan du bruke nivåmarkører som plasseres ut over gulvflaten.
Det er vanskelig å få en slett overflate med EPS-betong, men de mindre ujevnhetene jevnes ut senere når det flytsparkles.
Hvis situasjonen tillater det kan du bruke lirene i takt med at EPS-betongen helles ut slik at du aldri behøver å gå i den.
Følg vår steg-for-steg-guide som hjelper deg med å lykkes med å støpe et baderomsgulv.
Sørg for at avløpsrørene for baderomsskap og toalett kommer til å stikke opp minst 40 mm over flytsparklets ferdige høyde. Dette er nødvendig for korrekt montering av membranmansjetter senere. Hvis du f.eks. skal støpe 40 mm EPS-betong og deretter flytsparkle 20 mm behøver røret å stikke opp minst 100 mm fra eksisterende gulv.
Pigg opp rundt gulvbrønnen og bytt ut til en ny. Bland en mindre mengde betong og fest den nye gulvbrønnen i samme nivå som EPS-betongens ferdige høyde. Bruk vateret og sørg for at gulvbrønnen sitter rett i alle retninger.
For å enkelt få til en jevn overflate setter du opp to støttebjelker på hver sin side av rommet, disse kommer senere til å fungere som lirer. Vær nøye med at de havner i vater og kontroller med vateret langs støttebjelkene og mellom støttebjelkene. Hvis støttebjelkenes høyde behøver justering kan du klyve den ned med en sirkelsag. For å ikke risikere at du skrur i vann eller el-installasjoner er det enklest å sette de fast med konstruksjonslim.
Kapp en rett bjelke slik at den er litt kortere enn rommets bredde, men likevel når ut til begge lirene. Test deg frem og juster til bjelken enkelt kan dras i en sagende bevegelse langs lirene.
Fjern alt støv og skitt fra underlaget der det skal støpes. Bruk gjerne en grovstøvsuger da de fineste partiklene blir liggende igjen hvis det bare feies.
Påfør primer på underlaget med en rulle eller pensel slik at det blir godt feste for EPS-betongen. Spe ut primeren i henhold til instruksjonene på pakken.
Bland EPS-betongen i en stor murebøtte i henhold til instruksjonene på pakken. Bruk gjerne en betongblander, men takket være at betongen er så lett går det også an å bruke en kraftig drill med mørtelblander.
Hell ut betongen lengst inn i rommet og jobb deg utover. Unngå i størst mulig grad å gå i betongen, så beholder isoporkulene sin fasong og isolasjonsevne.
Gjenta prosedyren til nivået nærmer seg lirenes toppkant.
Jevn til betongen, men unngå å pakke den sammen, da unngår du at den sveller når den herder. Juster deretter til et jevnt nivå med bjelken du forberedte tidligere ved å dra den i en sagende bevegelse langs lirene.
La betongen herde før du fortsetter med flytsparkel. Har du tenkt til å vente med flytsparkel bør overflaten dekkes med plast eller primer innen tre dager for å forhindre uttørking.