igjen til minste bestillingsbeløp
Ordresummen inkludert eventuelle rabatter er mindre enn minimumsbeløpet for nettkjøp på 199 NOK
Hvis du vil avgrense to områder med ulik høyde er en støttemur den perfekte løsningen. I tillegg til at du får en fin overgang mellom to nivåer kan du f.eks. plante et bed langs muren. Murblokkene legges i forband og enten limes de med steinlim eller så bruker du murblokker med låseprofil som låser steinene i hverandre. Uansett hvilken variant du velger får du en stabil og lettbygd mur.
En støttemur er både praktisk og fin å se på. Støttemuren gir interessante nivåforskjeller og øker bruksarealet på en tomt ved å fjerne skråninger. Men det er ikke alltid et prosjekt må være praktisk. Du kan også bygge opp en frittstående støttemur og fylle den med matjord og plante der. Hvis du ikke behøver støttemurens styrke kan du eksperimentere med ulike typer steinmateriale for å skape en fin avgrensning mellom to flater.
Å bruke steinlim gjør arbeidet enkelt da du slipper å blande opp mørtel, men det gjør også leggingen av blokkene enklere da du slipper å rette opp på samme måte som når du bruker mørtel. Når du bruker steinlim kommer steinene i direkte kontakt med hverandre og du behøver ikke gjøre noen justeringer slik som du gjør med mørtel så lenge underlaget er plant. Men det betyr også at det er vanskeligere å gjøre justeringer med steinlim enn med mørtel som du alltid kan legge på mer av. Vær ekstra nøye med å få underlaget plant når du bruker steinlim så kommer steinleggingen til å gå raskt og enkelt.
Da denne typen støttemur ikke bygges like kraftig som en L-formet støttemur med armering bør ikke høyden overstige 45 cm. Jordmasser er veldig tunge og er det leirmasser blir det ennå tyngre. Hvis det er leirmasser bør høyden derfor ikke overstige 35 cm. Hvis du vil bygge en ennå høyere støttemur uten å mure med mørtel finnes det spesielle støttemursblokker som gjør det mulig å bygge opp til en meter høy støttemur. Støttemursblokken har da låseprofiler som låser blokkene til hverandre, hvilket betyr at steinlim ikke behøver brukes for annet enn til å feste toppsteinen øverst på muren.
Som kronen på verket er det fint å avslutte med en toppstein som enkelt og greit festes med steinlim. Det går selvfølgelig an å bruke f.eks. en vanlig belegningsstein som toppstein hvis du synes at dette passer bedre til din støttemur.
En støttemur av betong krever veldig lite vedlikehold men for å holde den ren og fri for tilvekst er det bra å vaske den med høytrykkspyler en gang pr. år. Med årene så kan enkelte stein løsne fra steinlimet og dermed ligge løst i støttemuren. For å fikse dette går det bra å løsne steinen helt og legge på nytt steinlim. Siden steinene er lagt i forband beholder støttemuren sin form selv om en murstein fjernes for reparasjon.
Den største miljøbelastningen når det kommer til støttemurer laget av murblokker kommer fra transporten fordi materialet er så tungt. Hvis du vil unngå kjemikalier er det bedre å velge murblokker med låseprofiler som ikke krever steinlim for å holde seg på plass. Vær også nøye med dreneringen så kommer din nye støttemur til å holde massene på plass i mange år.
Bløt mursteinen med vann før du kapper så støver det mindre.
Hvis du skal anlegge et blomsterbed langs støttemuren kan bedet dekkes med dekorstein så får du et elegant utseende.
Hvis støttemuren mures på et sted der mye vann lett samles bør du legge en dreneringsslange når du forbereder grunnen med steinmasser slik at vannet ledes til et egnet sted.
Utfør helst arbeidet når bakken er fri for tele så minimerer du risikoen for setninger.
For god stabilitet skal minst 10 % av støttemurens totale høyde være under bakken.
Følg vår steg-for-steg-guide som hjelper deg med å lykkes med å bygge en støttemur med murblokker.
Der du skal plassere støttemuren skal du grave ut en renne som er like bred som murens høyde. Dybden bør være minst 30 cm. for å gi plass til drenerende grus/pukk slik at du får et stabilt underlag for støttemuren. Det er viktig at sjaktbunnen i rennen er uten matjord.
Rull ut fiberduk i sjaktbunnen slik at det det blir en sperre mellom bakken og pukken som senere skal legges i rennen. Vent med å skjære av duken til støttemuren er fylt inntil igjen.
Legg på et minst 10 cm. tykt lag med 8-16 mm pukk og komprimer godt med en 60–100 kg vibratorplate. Bruk vateret på overflaten og etterfyll eventuelle ujevnheter med mer pukk som komprimeres med vibratorplaten.
Legg på et tynt lag med finere grus på pukken for å enklere kunne justere blokkene senere. Vatre opp overflaten med vateret til det er i vater i alle retninger der blokkene skal plasseres.
Hvis støttemuren skal bygges rett er det enklest å spenne opp en rettesnor mellom to pinner eller andre festepunkter.
Legg første raden med blokker på grusbedet etter rettesnorens linje. Bruk vateret og bank på blokkene med en gummiklubbe til de er i vater.
Ta bort alt støv og smuss fra blokkene og påfør to strenger med steinlim, en i forkant og en i bakkant.
Legg på neste skift i forband, det vil si at skjøtene forskyves, da blir det ekstra stabilt. For å kappe murblokker bruker man en vinkelsliper med stein- eller diamantskive.
Når steinlimet har tørket kan du begynne med å fylle tilbake på baksiden av støttemuren. La fiberduken ligge mot eksisterende grunn og fyll tilbake minst 10 cm. grus/pukk på baksiden av muren for å lede bort vann. Skjær av duken rett under ferdig bakkenivå.