igjen til minste bestillingsbeløp
Ordresummen inkludert eventuelle rabatter er mindre enn minimumsbeløpet for nettkjøp på 199 NOK
Det er mange som vil ha unike møbler i hjemmet sitt som både gjenspeiler smaken og fyller ens egne behov. Til tross for et stort utvalg av både møbler og innredningsdetaljer som bare er et klikk unna kan det være vanskelig å finne eksakt det du vil ha. Et morsommere og ofte billig alternativ er da å bygge disse møblene selv, noe som gjør at du garantert får et unikt resultat.
En av de vanligste prosjektene å starte med er et mindre bord, som f.eks. et sofabord, nattbord eller en TV-benk. I sin aller enkleste form består de av en plate og et stativ/ben, og selv om dette høres enkelt ut kan det varieres i det uendelige. Et annet vanlig prosjekt å gå i gang med er hyller eller skap, som egentlig bare er varianter av skuffer. Ved å kombinere disse to kan du enkelt bygge en mediabenk til å sette på gulvet eller henge på veggen.
Hvis du vil bygge med massivt tre er det viktig at det er tørt, ellers finnes det risiko for at det slår seg og du får et dårlig resultat. Fuktnivået skal helst ligge i intervallet 6 – 10 % for at du skal få et godt og stabilt resultat, og dette kan du kontrollere med en fuktighetsmåler. Dessuten har massivt tre en tendens til å svelle og krympe i takt med sesongene. For skrogene til skap er derfor plater ofte et bedre valg, og det finnes flere typer å velge mellom.
Det finnes ulike plater og kryssfiner er ett alternativ som passer bra til å bygge skap. Det består av et antall lag finer som er limt på hverandre på kryss av hverandre, og dette gir et stabilt materiale med gode egenskaper. Andre alternativ er sponplater eller MDF som begge består av trefiber som er limt sammen under høyt trykk. MDF er best egnet til å bygge møbler av fordi det er veldig lett å bearbeide, samt egner seg bra til å males.
Ettersom all møbelbygging handler om å kappe materialer ned til mindre biter som deretter skal settes sammen på en viss måte blir det viktig å ha oversikt over sammenføyningsteknikkene. Enten bruker du mekaniske festeelementer som f.eks. skruer eller så limer du du sammen konstruksjonen, gjerne sammen med plugger eller lamellkjeks. Vanligvis klarer du deg med vanlig trelim, og selve skjøten blir sterkere enn det materialet du limer sammen.
Ved møbelbygging er det viktig å være nøyaktig og det stiller ekstra store krav til dine måle- og merkekunnskaper, samt at du klarer å kappe nøyaktig ved markeringene. For å forenkle kvaliteten på resultatet er det alltid en god ide å kappe alle deler med samme mål samtidig. På denne måten blir alle like lange, og avvik på noen tiendels millimeter behøver derfor ikke å ha noen betydning for resultatet. Sørg også for å kontrollmåle ofte og gjør en testmontering før du begynner å lime noe, da har du fortsatt mulighet til å korrigere.
Ulike typer plater som f.eks. sponplate, kryssfiner og MDF inneholder lim eller en form for bindemiddel. I visse typer plater brukes også formaldehyd som en ingrediens i produksjonen. Vil man unngå dette kan man bruke stavlimte plater i stedet eller lage egne plater av rent tre, men det er litt vanskeligere og krever mer erfaring og flere verktøy.
Bruk passbiter som anhold når du freser for lamellkjeks så blir det lettere å få til perfekte skjøter.
Mangler du tvinger eller limknekter kan du bruke vekter i stedet og gjøre limingen i flere steg.
Mål ofte og nøye, samt testmonter delene før du limer for å unngå kjedelige overraskelser i kritiske øyeblikk.
Rund av alle kanter så fester malingen bedre og mediabenken kommer til å holde seg fin lenge.
Forbehandle alle MDF-kanter med minst ett lag grunning som pusses før du grunner hele skapet.
Følg vår steg-for-steg-guide som hjelper deg med å lykkes med å bygge et vegghengt skap.
Dette vegghengte skapet er bygget av 18 mm MDF med tre fakk som du kan velge å sette dører på, eller velge å ha åpne. Målene baseres seg på å passe med to MDF-plater som er 395 mm brede, hvilket gjør at du slipper å klyve ned de lange delene.
Kapp til toppen og bunnen på skapet ved å dele en plate på midten og legge de kant i kant på hverandre. Kapp deretter begge til 1185 mm lengde.
Del ytterligere en plate og legg de to halvdelene kan i kant og mål opp for sidens høyde som skal være 395 mm.
Gjenta stegene over og kapp til de to dørene, de skal også ha målet 395 x 395 mm.
Mål tilslutt opp for mellomveggene som skal være 2 x tykkelsen på platene kortere enn side, dvs. 359 mm.
Legg ut delene til skapet og sjekk at de passer bra sammen, ellers finjusterer du til du er fornøyd.
Kapp til en bit 15 x 95 mm glattkant til samme lange som topp og bunn, dvs. 1185 mm. Denne kommer til å fungere som en opphengingslist når skapet henges opp, og kommer også til å stive opp konstruksjonen.
Mellomveggene må ha en utsparing i overkant på baksiden for å gi plass til opphengingslisten som skal monteres mellom sidestykkene. Marker derfor for å gjøre en utsparing på 15 x 95 mm på respektive mellomvegger øverst på baksiden.
Bruk en stikksag og sag ut utsparingene på mellomveggene og kontroller passformen med bærelisten. Jo bedre og mer eksakt passform jo bedre.
Testmonter alle bitene igjen og marker hvor du skal frese ut for lamellkjeks. For platetykkelse mm bør du anvende lamellkjeks i størrelse 20, og tre stk. blir passe for dybden på skapet.
Mellomveggenes plassering finner du ved å legge en mellomvegg kant i kant med toppen eller bunnen og høyden representerer da innvendig mål på respektive fakk.
Fest den mellomliggende veggen med to tvinger i bunnen og bruk kanten som anhold for lamellfresen, da er du garantert at lamellen havner i riktig posisjon.
Gjenta prosessen for den andre siden samt øverst på begge sider.
Fres deretter ut for lamellkjeks i både topp og bunn i skjøtene mot sidestykkene.
Til slutt freser du ut for lamellkjeks i sidestykkene samt mellomveggene.
Sett på plass lamellkjekt og gjør en siste testmontering for det limes. Kontrollmål også diagonalene for å sjekke at de er like, alternativt bruk en vinkelhake for å sjekke at hjørnene er 90°.
Hvis alt passer og du er fornøyd kan du ta frem limflasken og begynne å lime.
Før du limer sammen kan det være bra å gjøre den blanke overflaten på MDF-platen ru med ett sandpapir der limet skal feste.
Begynn med bunnen på mellomveggene og påfør lim i sporene til lamellkjeksen samt langs hele kanten.
Trykk på plass lamellkjeksen i sporet i bunnen og påfør lim før du setter på plass den første mellomveggen.
Gjenta prosessen med neste mellomvegg og fortsett deretter med å forberede limingen av toppen.
Påfør lim langs hele kantene på mellomveggene samt sporene for lamellkjeks på både mellomvegger og toppen. Sett deretter på plass lamellkjeks og legg på toppen.
Med toppen på plass bruker du tvinger for å holde sammen limingen, og bruk gjerne mellomlegg slik at det ikke blir merker på platene.
Gjenta deretter på samme måte med lim og lamellkjeks på sidestykkene og spenn sammen skjøtene med lange tvinger eller limknekter. Hvis du ikke har tilstrekkelig lange tvinger eller knekter kan du sette benken på høykant og legge vekt på ene gavlen. Pass på at du får trykket over skjøtene og på midten, så slipper du å risikere at sideveggen bøyes.
Kontroller deretter at alle vinkler er 90°og gjør eventuelle justeringer slik at konstruksjonen blir vinkelrett.
La limet tørke skikkelig før du tar bort tvingene, full styrke i limskjøtene oppnås etter ca. 24 timer.
Når skapet er limt gjenstår det å feste opphengingslisten i bakkant. Begynn med å testmontere den og gjøre eventuelle justeringer.
Stryk på lim på opphengingslisten og i utsparingen i mellomveggene og sett på plass listen.
Bruk tvinger for å presse sammen skjøtene mellom bærelisten og skapet.
Når limet har tørket kan du ta av tvingene og rund av alle kanter med K180 sandpapir slik at de ikke er så skarpe. Da holder kantene bedre og malingen fester bedre.
Tørk bort alt slipestøv fra begge delene og arbeidsbordet før du går over til malingen.
Før du grunner er det bra å legge på grunning på alle MDF-kantene og la dette tørke. Kantene suger mye mer maling enn de øvrige overflatene og resultatet blir bedre ved å gjøre det på denne måten.
Slip de grunnede kantene med K180 sandpapir og tørk bort alt slipestøvet.
Mal hele skapet med grunning og la det tørke. Mal deretter alle deler som skal måles med to strøk maling i valgt farge.
Når alle delene er ferdigmalte gjenstår det å montere hengsler på dørene. Ettersom skapet er åpent i bakkant kan du plassere dørene slik de blir sittende når du er lukket og montere hengslene fra innsiden. Det viktige er å være nøye slik at dørene henger pent når skapet er stengt.
Hvis du vil kan du komplettere med en fin benkeplate som topp, det er bare å slippe fantasien løs. Fine alternativer er stavlimte treplater, støpe en betongplate, eller hvorfor ikke legge på en tonet glassplate. For fin effekt kan du lage en hylle av samme materiale til det midterste fakket.
Opphengingen gjøres enkelt ved å skru fast opphengingsliten på veggen med skruer som passer til din vegg. Glem ikke å bruke vateret slik at det blir rett.